Hej, om man köper typ olika REAL turmat frystorkat, går det då att hälla i kallt vatten och bara låta den stå i lång tid? Kanske inte smaker jätte bra men jätte tids och brändsels-effektivt och dermed mere light weight
Funkar det tror ni eller dör man typ? MÅSKE det vara varmt/kokande vatten man häller om man inte bryr sig om smaken?
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta?
- Trådstartare HELLRIK
- Start datum
Några molekyler i allt flytande vatten är i kokning, i kallt vatten är det få. I hett eller kokande vatten är det många fler, i samma volym. Vi som vill ha maten kallvattensvälld inför uppkoket bladar med rätt vattenmängde vid föregående måltid i en lämplig flaska. Det spar inte bränsle men väl tid.
Jag skulle inte satsa på att frystorkad mat övergår från pulver till ätbar mat. Den delen som inte svällt och mjukats upp kommer att ta vätska från din kropp för att göra det, förutom att det smakar sågspån.
Varm mat är inte bara smakligare mat det är även en värmetillförsel till din kropp vare sig det är varm mat eller dryck.
Lämna hellre lite tung elektronik hemma i stället för köket.
go tur
Jag skulle inte satsa på att frystorkad mat övergår från pulver till ätbar mat. Den delen som inte svällt och mjukats upp kommer att ta vätska från din kropp för att göra det, förutom att det smakar sågspån.
Varm mat är inte bara smakligare mat det är även en värmetillförsel till din kropp vare sig det är varm mat eller dryck.
Lämna hellre lite tung elektronik hemma i stället för köket.
go tur
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Real går utmärkt att hälla kallt vatten i och försluta och slänga i säcken och gå vidare nån timma.
Sommartid kan det ju t.o.m bli lite ljummet i ryggsäcken.
Sommartid kan man om solen lyser ha svarta vattenflaskor uppe på ryggsäcken , det vattnet kan närma sig en 40-50 grader med lite tur och sen köra det sista med gaskök är ju också vikktbesparande och blir lite godare med varmt käk
Sommartid kan det ju t.o.m bli lite ljummet i ryggsäcken.
Sommartid kan man om solen lyser ha svarta vattenflaskor uppe på ryggsäcken , det vattnet kan närma sig en 40-50 grader med lite tur och sen köra det sista med gaskök är ju också vikktbesparande och blir lite godare med varmt käk
Det funkar alldeles utmärkt att använda kallt vatten, men det tar en förbannat lång tid innan maten blir ätlig - timmar... Det funkar om du har upprättat ett basläger och gör dagsturer - då kan du låta maten ligga i tältet och bli mjuk medan du är ute och bestiger toppar eller vad du nu gör, men om du tänkt förflytta dig (till fots) medan maten blir mjuk är det nog en dålig idé att använda kallvatten. Jag är nämligen övertygad om att gasen som går åt för att värma vattnet väger mindre än vattnet i påsen. Dessutom minskar mängden gas du behöver bära med dig över tiden vilket inte vikten på vattnet för en kall portion gör. Slutligen så är det mindre äckligt att äta varm frystorkad mat än kall...
Slutsats: Det går, men du kommer inte att bära lättare och maten blir bara äckligare.
Råd: Glöm det...
Slutsats: Det går, men du kommer inte att bära lättare och maten blir bara äckligare.
Råd: Glöm det...
Så är det.
Real och Blåband går ju att äta med sked och gurgla ned med kallt vatten i nödfall också
Det är nått man gör i nödfall
Real och Blåband går ju att äta med sked och gurgla ned med kallt vatten i nödfall också
Det är nått man gör i nödfall
Så är det.
Real och Blåband går ju att äta med sked och gurgla ned med kallt vatten i nödfall också
Det är nått man gör i nödfall
Smakar riktigt gott faktiskt, knaprigt och kryddigt =)
Det funkar alldeles utmärkt att använda kallt vatten, men det tar en förbannat lång tid innan maten blir ätlig - timmar... Det funkar om du har upprättat ett basläger och gör dagsturer - då kan du låta maten ligga i tältet och bli mjuk medan du är ute och bestiger toppar eller vad du nu gör, men om du tänkt förflytta dig (till fots) medan maten blir mjuk är det nog en dålig idé att använda kallvatten. Jag är nämligen övertygad om att gasen som går åt för att värma vattnet väger mindre än vattnet i påsen. Dessutom minskar mängden gas du behöver bära med dig över tiden vilket inte vikten på vattnet för en kall portion gör. Slutligen så är det mindre äckligt att äta varm frystorkad mat än kall...
Slutsats: Det går, men du kommer inte att bära lättare och maten blir bara äckligare.
Råd: Glöm det...
Bra point där
Tack alla för jätte bra svarKänns som det inte är nått att satsa på, bare i nöden. Men kanske sprittablätter istället för gas för att spara vikten av gasdosan?
Nej för fan - vikteffektivare än ett toppbrännar gaskök kommer du inte , helst med flänsar i botten.
Nej för fan - vikteffektivare än ett toppbrännar gaskök kommer du inte , helst med flänsar i botten.
beror ju på hur många dagar det rör sig om. är man bara ute i två-tre dagar är ett esbit lättare men då få man ju gilla att det ta tid också.....
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg