Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Vin på älggräs?
- Trådstartare mariaa
- Start datum
Lästips
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
250 g blommor av älggräs ( ca 50 klasar )
3 citroner
2 kg socker
1/2 msk citronsyra
1 km natriumbensonat
Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke.
Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem bland älggräset.
Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig.
Rör ut citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen,
och häll sedan tillbaka det igen. Rör!
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften och häll slutligen på flaska.
Servera gärna med is och citronskivor. Mycket svalkande under heta sommardagar!
3 citroner
2 kg socker
1/2 msk citronsyra
1 km natriumbensonat
Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke.
Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem bland älggräset.
Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig.
Rör ut citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen,
och häll sedan tillbaka det igen. Rör!
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften och häll slutligen på flaska.
Servera gärna med is och citronskivor. Mycket svalkande under heta sommardagar!
För femte gången kan jag citera något ur boken ”KAN MAN ÄTA SÅNT ??” av Inger Ingmanson, från Rabe’n & Sjögren ISBN 91 29 55661 9. Där finns mycket kul att läsa och prova för den intresserade. Min bok är från 1986, andra upplagan andra tryckningen sjuttonde tusendet, och första tryckningen var troligen 1978, så boken börjar nog bli hårdvaluta.
Om älgörtsvin står det dock bara ”På en del håll, uppges det har man kryddat portvin med älggräs. Likaså har jag funnit uppgifter på att det ska gå att jäsa vin på blommorna”.
Per
Om älgörtsvin står det dock bara ”På en del håll, uppges det har man kryddat portvin med älggräs. Likaså har jag funnit uppgifter på att det ska gå att jäsa vin på blommorna”.
Per
Salicylsyra
Nu handlar det ju inte om att proppa i sig några mängder heller. Det är ju som alltid en dosfråga. Eftersom man kan dricka te på älggräs och även koka saft på det, så borde det inte vara någon skillnad att göra vin på det. Men du har rätt i att stora mängder salicylsyra är skadligt, dels påverkar det blodplättarna så att man blir mera lättblödande, dessutom skadar det magslemhinnan, vilket kan leda till magsår i värsta fall. Och stora doser under längre tid kan skada njurarna. Men ifall detta hade varit en betydande risk vid "normalt" bruk av älggräs, borde denna växt varit ansedd som giftig, och inte förekommit olika böcker om örter och ätliga växter i naturen.
/Maria.
Nu handlar det ju inte om att proppa i sig några mängder heller. Det är ju som alltid en dosfråga. Eftersom man kan dricka te på älggräs och även koka saft på det, så borde det inte vara någon skillnad att göra vin på det. Men du har rätt i att stora mängder salicylsyra är skadligt, dels påverkar det blodplättarna så att man blir mera lättblödande, dessutom skadar det magslemhinnan, vilket kan leda till magsår i värsta fall. Och stora doser under längre tid kan skada njurarna. Men ifall detta hade varit en betydande risk vid "normalt" bruk av älggräs, borde denna växt varit ansedd som giftig, och inte förekommit olika böcker om örter och ätliga växter i naturen.
/Maria.
Jag har haft älggräs som krydda i maten, smakade som basilika har jag för mig. Citronparfait med basilika är uppfriskande och gott, så varför inte älggräsparfait? Berätta gärna om resultatet.
Jag tror inte man får i sig salicylsyra i farliga mängder om man dricker te eller smaksätter maten. Man kan dock vara allergisk/överkänslig mot salicylsyra och då kanske man ska låta bli det helt.
Jag tror inte man får i sig salicylsyra i farliga mängder om man dricker te eller smaksätter maten. Man kan dock vara allergisk/överkänslig mot salicylsyra och då kanske man ska låta bli det helt.
Problemet är väl inte älggräset ensamt, men man kan ju tänka sig att den som dricker för mycket älggräsvin dagen efter käkar magnecyl...
Jag menade alltså inte att det skulle vara skadligt att dricka något gjort på älggräs, men att det är viktigt att vara medveten om att det innehåller salicylsyra så att man inte kombinerar det med andra salicylsyrepreparat.
Googlar man på älggräs hittar man inte heller mycket om att det använts som livsmedel utan om att det används som naturmedicin och smaksättare.
Jag menade alltså inte att det skulle vara skadligt att dricka något gjort på älggräs, men att det är viktigt att vara medveten om att det innehåller salicylsyra så att man inte kombinerar det med andra salicylsyrepreparat.
Googlar man på älggräs hittar man inte heller mycket om att det använts som livsmedel utan om att det används som naturmedicin och smaksättare.
Älggräs har högst koncentration av salicylsyra i blad och stamdelarna, medan blomställningarna har en mycket lägre koncentration. Så om man ska använda det som kur mot huvudvärk och feber skall man använda bladen och stammen, inte blommorna. Således bör drickandet av älggrässaft inte vara någon större fara. Man behöver ju inte dricka litervis dagligen t ex. 
Vad jag har hört så ska det gå utmärkt att göra älggräsvin precis som man gör flädervin. Jag har dock aldrig provat, men jag kan tänka mig att det funkar riktigt bra.
Vad jag har hört så ska det gå utmärkt att göra älggräsvin precis som man gör flädervin. Jag har dock aldrig provat, men jag kan tänka mig att det funkar riktigt bra.
mariaa; sa:250 g blommor av älggräs ( ca 50 klasar )
3 citroner
2 kg socker
1/2 msk citronsyra
1 km natriumbensonat
Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke.
Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem bland älggräset.
Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig.
Rör ut citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen,
och häll sedan tillbaka det igen. Rör!
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften och häll slutligen på flaska.
Servera gärna med is och citronskivor. Mycket svalkande under heta sommardagar!
Jag kanske är ute och cycklar men hur mycket vatten ska man ha?
/mattias
Är man orolig för vad man får i sig kan man ju kolla upp hur vanliga livsmedel som ex socker och margarin framställs. Titt som tätt hittar de kemikalier i livsmedel som benzen och annat skit.
Vad jag minns är där mest salicylsyra i blommorna därefter i blad och rotskott. Om man mosar blad/blommor luktar det som tuggummit Jeenka. Förövrigt är te på blommor och blad gott.
/mattias
Vad jag minns är där mest salicylsyra i blommorna därefter i blad och rotskott. Om man mosar blad/blommor luktar det som tuggummit Jeenka. Förövrigt är te på blommor och blad gott.
/mattias
Liknande trådar
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg