Sockerkaka på stormkök vattenånga

Någon som testat detta recept?
Fick det på chatgpt

Att baka sockerkaka i ett stormkök är fullt möjligt och riktigt mysigt om du är ute på äventyr! Här är ett enkelt recept och instruktioner anpassade för stormkök:

Ingredienser (för liten form, ca 0,5 liter):

1 ägg

0,5 dl socker

1 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1 msk smör (smält, kan uteslutas)

Ev. lite vaniljsocker för smak

En skvätt mjölk eller vatten om smeten blir för tjock


Utrustning:

Stormkök (gärna med stekpanna eller kastrull med lock)

Liten form eller burk som tål värme (ex: folieform eller silikonkopp)

Lock (kan vara folie)

Galler eller stenar att ställa formen på i kastrullen (så den inte står direkt på botten)


Så här gör du:

1. Blanda smeten: Vispa ägg och socker poröst (eller så gott det går med gaffel). Blanda i mjöl, bakpulver och ev. smör/vaniljsocker. Justera med lite mjölk/vatten om det behövs.


2. Smörj formen: Smörj insidan av formen så kakan inte fastnar.


3. Häll i smeten: Fyll formen till max hälften.


4. Förbered stormköket: Häll lite vatten i kastrullen (ca 1–2 cm). Lägg i ett galler, små stenar eller något som lyfter formen från botten. Sätt formen ovanpå.


5. Ångbaka: Sätt på lock och låt stormköket gå på låg värme i ca 30–40 minuter. Kolla med en sticka – den ska komma ut torr.


6. Servera: Låt svalna lite och njut direkt eller med lite bär/sylt.



Vill du ha en variant med smak (typ citron, choklad eller kanel)?
 
Det går att göra utan ånga, men då behöver man vara väldigt försiktig med värmen så man inte smälter grytans botten. Funkar alltså bäst med brännare där man kan skruva ner lågan ordentligt.

Jag tillverkade "distanser" av tomma aluminiumburkar att ställa sockerkaksformen på (och hittade små formar, typ 10 cm, med löstagbar kant). Det handlar bara på att få upp formen från botten (som är jättevarm) och istället låta formen stå i den varma luften inuti grytan.
 

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
Man kan mycket väl använda äggpulver och fullfett mjälkpulver, om man vil slippa bära på mjölk och råa ägg.

Folieform på småstenar i en Trangiagryta funkade fint, när jag i tidernas gryning ville låtsas vara huslig kakbakande mamma på utflykter med små barn :p. Jag var lite feg och rädd om Trangiagrytan så jag hade i en liten bottenskyla med vatten, men det hade troligen gått bra ändå om man är lite försiktig och har en bredstrålande brännare.

I Mellanöstern bakar man taboon-bröd på ett lager småsten i stora plåtpannor över öppen eld.
 

Liknande trådar

Svar
2
Visningar
556 K
matsblom@hotmail.com ()

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips