Sockerkaka på stormkök vattenånga

Någon som testat detta recept?
Fick det på chatgpt

Att baka sockerkaka i ett stormkök är fullt möjligt och riktigt mysigt om du är ute på äventyr! Här är ett enkelt recept och instruktioner anpassade för stormkök:

Ingredienser (för liten form, ca 0,5 liter):

1 ägg

0,5 dl socker

1 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1 msk smör (smält, kan uteslutas)

Ev. lite vaniljsocker för smak

En skvätt mjölk eller vatten om smeten blir för tjock


Utrustning:

Stormkök (gärna med stekpanna eller kastrull med lock)

Liten form eller burk som tål värme (ex: folieform eller silikonkopp)

Lock (kan vara folie)

Galler eller stenar att ställa formen på i kastrullen (så den inte står direkt på botten)


Så här gör du:

1. Blanda smeten: Vispa ägg och socker poröst (eller så gott det går med gaffel). Blanda i mjöl, bakpulver och ev. smör/vaniljsocker. Justera med lite mjölk/vatten om det behövs.


2. Smörj formen: Smörj insidan av formen så kakan inte fastnar.


3. Häll i smeten: Fyll formen till max hälften.


4. Förbered stormköket: Häll lite vatten i kastrullen (ca 1–2 cm). Lägg i ett galler, små stenar eller något som lyfter formen från botten. Sätt formen ovanpå.


5. Ångbaka: Sätt på lock och låt stormköket gå på låg värme i ca 30–40 minuter. Kolla med en sticka – den ska komma ut torr.


6. Servera: Låt svalna lite och njut direkt eller med lite bär/sylt.



Vill du ha en variant med smak (typ citron, choklad eller kanel)?
 
Det går att göra utan ånga, men då behöver man vara väldigt försiktig med värmen så man inte smälter grytans botten. Funkar alltså bäst med brännare där man kan skruva ner lågan ordentligt.

Jag tillverkade "distanser" av tomma aluminiumburkar att ställa sockerkaksformen på (och hittade små formar, typ 10 cm, med löstagbar kant). Det handlar bara på att få upp formen från botten (som är jättevarm) och istället låta formen stå i den varma luften inuti grytan.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Man kan mycket väl använda äggpulver och fullfett mjälkpulver, om man vil slippa bära på mjölk och råa ägg.

Folieform på småstenar i en Trangiagryta funkade fint, när jag i tidernas gryning ville låtsas vara huslig kakbakande mamma på utflykter med små barn :p. Jag var lite feg och rädd om Trangiagrytan så jag hade i en liten bottenskyla med vatten, men det hade troligen gått bra ändå om man är lite försiktig och har en bredstrålande brännare.

I Mellanöstern bakar man taboon-bröd på ett lager småsten i stora plåtpannor över öppen eld.
 

Liknande trådar

Svar
2
Visningar
556 K
matsblom@hotmail.com ()

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips