Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen

Hallojsen allesammen

Undrar om det är någon som har förslag på maträtter inför helgen. Hade tänk ha 3-rättersbjudning med lite vildmarksfeeling, planen är rödingstartar på kavring till förrätt, men har lite idétorka på varmrätt samt dessertfronten :) Help Please!


/Foxen
 
Några snabba enkla tankar dök upp...

Varmrätt. Heltstekt hjort- eller rådjurssadel med rostade rotfrukter. Ugnsbaka allt tillsammans och gör en mustig sås på safterna från detta och en "massa" grädde.
Alternativt en älggryta med mandelpotatispuré. Fungerar fortfarande med tanke på årstiden :)

Efterrätt. Hjortronparfait med knäckflarn. Såå grymt gott.
Alternativt en pannacotta med blåbär och hallon strödda över.

Alltid något?
/ Mattias
 
Stekt fasan med calvadossås

Antal portioner: 4
Ingredienser

2 st fasaner
2 st lagerblad
4 st enbär
6 st pepparkornh
1 dl rött eller vitt vin
6 st schalottenlök
1 msk smör
1 dl calvados
3 dl viltfond
1 dl vin (rött eller vitt)
3 dl vispgrädde
salt och peppar
2 dl rensade druvor
1 dl valnötskärnor
200 g färsk eller fryst brysselkål
1 paket bacon
salt och peppar

Gör så här:

Skölj ur fasanerna och torka av. Salta och peppra både i och utanför. Bind upp fåglarna och bryn dom i smör runt om. Ställ sedan in fåglarna i ugnen 175 grader i 20-25 min på var sida. För att kontrollera att fåglarna är färdiga häller du ut steksaft ur fågeln och ser om den är klar (ljusrosa). Lägg sedan fåglarna på bröstsidan under folie för att svalna. Skärut bröstbitarna längsmed bröstbenet och lägg åt sidan tills servering. Vid servering: Skär upp köttet i längsgående centimetertjocka skivor och lägg på en tallrik. Värm försiktigt upp i ugnen. Viltfonden: Hacka grovt sönder fågelskroven och lägg i en. kastrull. Lägg i lagerblad, pepparkorn, enbär, en skvätt vin och vatten tills det täcker upp benen. Låt alltsammans puttra under lock i ca: 1 timme. Sila av benen och låt koka ner till cirka 3 dl. Sautera upp druvorna med valnötter i smör, och bränn av med lite calvados. Gärna Sautera löken i 1 msk smör i en kastrull, bränn av med calvados (obs, inte under köksfläkten). Häll i fonden från kastrullen, vinet samt grädden. Låt sedan såsen sjuda i 20-25 minuter. Smaka av med salt och peppar, om nödvändigt red av med lite mjöl. Vid servering: Lägg upp det varma köttet och häll över såsen och sist garnityret av druvor. Brysselkål: Koka brysselkålen tills de är mjuka. Skär baconet i bitar och stek. Salta och peppra.

Mvh troswe
 
Senast ändrad:
Troswe: har ett liknade recept själv som jag brukar köra när man e ute.. grillad abborre i tunnbröd med kantareller och färskost med örtsmak.. helt kalas :)

Mattias.. blir Älgfilé med "rödbetssallad" med valnötter och chevrékräm :)... kan nog bli bra

Efterrätten dock, Hjortron är en av mina favoriter själv, men hade det sist så lutar åt något med blåbär/ lingon *funderar*

Tack för tipsen :)
 
För att hålla det lite rimligt både vad avser råvaror och tillagning...

Till varmrätt: Älgfarsbiffar med ungnsrostade rotsaker (potatis, jordärtskocka, kålrot m.m). Som efterrätt glass med varm hjortronsylt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Joakim Ambrosson Massor av förslag behövs! 19 olika rätter Friluftsmat 19
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
JonasRenemar Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 55
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.