Så här i en bit in i Oktober så kommer ju många friluftsmänniskors frysar snart att fyllas av Klimartvänligt, närproducerat, gott och nyttigt Älgkött.
Jag snubblade över ett recept på internet som jag tänkte prova i år, kanske ni andra med är sugna att prova ?
Ingredienser
Du kan göra din beef jerky av de flesta kött. Kenneth rekommenderar stek av nöt, älg eller hjort.
1. Putsa köttet på alla senor och allt fett. Skär köttet längs med fibrerna i ca fem cm breda och under en halv cm tjocka remsor.
2. Blanda ihop alla andra ingredienser i en bunke och lägg i köttet. Ställ kallt i två timmar och blanda om några gånger så att allt kött täcks av marinaden.
3. Ta köttet från kylen och bred ut köttet på metallgaller på en ugnsplåt. Ställ köttet i ugnen, gärna i en varmluftsugn, på 50-70 grader. Det är viktigt att temperaturen inte stiger över 70 grader. Torka i fyra-fem timmar. Ställ emellanåt ugnsluckan på glänt för att vädra ut fukten som avdunstar.
4. Då köttet torkat och blivit rätt hårt kan man stänga av ugnen och låta köttet stå kvar i ugnen över natten eller torka det en dag i rumstemperatur. Den klara beef jerkyn ska vara mycket torr och läderaktig.
5. Förvara jerkyn i en sluten plastbunke i kylen - den håller i några månader.
svenska.yle.fi
.
Jag snubblade över ett recept på internet som jag tänkte prova i år, kanske ni andra med är sugna att prova ?
Ingredienser
- 1 kilogram (kg) stek- nöt, älg eller hjort
- 1.5 deciliter (dl) japansk soja
- 1 tesked (tsk) honung
- 4 matsked (msk) worcestershiresås
- 1 tesked (tsk) mald svartpeppar
- 0.25 tesked (tsk) chilipulver
Du kan göra din beef jerky av de flesta kött. Kenneth rekommenderar stek av nöt, älg eller hjort.
1. Putsa köttet på alla senor och allt fett. Skär köttet längs med fibrerna i ca fem cm breda och under en halv cm tjocka remsor.
2. Blanda ihop alla andra ingredienser i en bunke och lägg i köttet. Ställ kallt i två timmar och blanda om några gånger så att allt kött täcks av marinaden.
3. Ta köttet från kylen och bred ut köttet på metallgaller på en ugnsplåt. Ställ köttet i ugnen, gärna i en varmluftsugn, på 50-70 grader. Det är viktigt att temperaturen inte stiger över 70 grader. Torka i fyra-fem timmar. Ställ emellanåt ugnsluckan på glänt för att vädra ut fukten som avdunstar.
4. Då köttet torkat och blivit rätt hårt kan man stänga av ugnen och låta köttet stå kvar i ugnen över natten eller torka det en dag i rumstemperatur. Den klara beef jerkyn ska vara mycket torr och läderaktig.
5. Förvara jerkyn i en sluten plastbunke i kylen - den håller i några månader.
Beef Jerky - torkat kött | Recept | svenska.yle.fi
