Veganmat på vandring made easy

Jag behöver verkligen hjälp i det här ämnet.

Jag älskar att gå dagsvandringar men även om det inte behövs så mycket mat så behöver min rygg avlastas från vikt.

Det jag är ute efter är hjälp, tips, recept gällande veganmat som lagas som one-pot-meal och då även mat jag kan lägga ner tid på att förbereda och förpacka hemma.

Kan jag ex torka kokosmjölk och få ett pulver av det? Soja/havremjölk, soygurt etc?
Går det att torka krossade tomater och använda pulver eller en kraftigt reducerad produkt?

Jag har torkat en hel del olika grönsaker och frukter så där är jag på det klara.

Jag äter vare sig ägg eller mjölk för jag vill inte sitta med magknip och IBS-skov med ränns*ita mitt ute i skogen ;)

Alla tips, idéer, recept eller tankar är ytterst välkomna. :)
 
Kokosmjölkspulver finns att köpa. Tomat blir stenhårt om man torkar det, bättre med tomatpuré eller torkade sega tomater.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Det går även att torka färdig sojafärssås, eller göra. Går att torka tomatpuré enkelt. Finns en typ blåbandsoppa, lr knorr, som heter Soltorkad tomat & Basilikasoppa - vet ej på rak arm om den e vegansk men jag använder iaf den till tomatsås.
Har en mängd recept för dig på min youtube, de flesta är inte veganska recept men går enkelt att göra veganska med få ändringar. Om jag inte minns fel är denna dhaal vegansk:
https://www.youtube.com/watch?v=MAd8BS9DMqE (av nån anledning så vred youtube 90 grader på filmen när jag la upp den).
Söker du runt på min kanal så hittar du 18 recept (tror jag). Du kan ju bara byta gräddpulver i mina recept mot vegansk gräddpulver (completa kanske?). Har fler recept, men inte haft tid att sortera o ladda upp.
 
Tror du kan ha stor nytta av denna tråd; följ gärna även upp länkarna i mitt inlägg #32 där :)
Jag har också precis uppdaterat min gamla artikel om "Lättpackarens mat", där det mesta är vegetariskt/veganskt, alt. lätt kan bli det om man t ex byter ut mjölkpulver mot kokosmjölk-dito, smör mot något vegetabiliskt fett etc.

Finns också en fin, lång tråd om att torka mat, där utvikningarn ibland är intressantare än huvudspåret :)

Generella tips för att effektivisera provianten så man slipper bära på mycket mat och bränsle:
  • naturligtvis inga vattenhaltiga saker,
  • hög andel fett, gärna halva viktandelen i snitt (inte så svårt som det låter, tänk nötter),
  • maträtter som inte kräver någon nämnvärd koktid; i idealfallet ska man bara behöva koka upp matportionen och sen låta den stå och svälla i en grytmysare* i kanske 10 minuter,
  • inget som kräver att man först kokar och sen häller av vatten (tänk spaghetti),
  • stor andel mat som inte alls behöver varm tillagning.

Bulgur (alt. couscous) är min traditionella kolhydratbas, som inte kräver kokning, utan bara just svällning i grytmysaren. Jag fettmättar de råa grynen hemma genom en lätt rostning. Godare, mer energirikt och ytterligare lite förkortad tillagningstid. Tillagning i samma gryta som övriga torkade middagsingredienser, i ett lämpligt överskott på vatten som ju ska sugas upp av grynen.

Bönpasta är min nya favorit. Kräver 30 sek till 1 min. uppkok + grytmysarsvällning, beroende på tjocklek. Utmärkt proteinkälla och lagom långsamma kolhydrater. Jag bryter sojaböns-tagliatelle i småbitar och blandar direkt i grytan med övrig torkad middagsmat. Man får snabbt känsla för hur stort vattenöverskott detta kräver (ingen olycka heller om man tar till för mycket, blir bara lite mer soppa av det hela).

Hummous till maten som en mättande och balanserad protein- och kalorikälla är en annan personlig favorit, som dessutom går att göra färdig utan kokning överhuvudtaget. Jag brukar röra till en sats i min vikkåsa, som får svälla medan den varma middagsdelen tillagas.


Fler länkar:
Recept på vattenfritt hummous-koncentrat, som bara behöver röras ut i kallt vatten och få svälla en stund.
Recept på besan laddu - en valfritt söt- eller saltkryddad indisk energi- och proteinbomb, som inte heller kräver någon tillagning i fält.här.
Recept på olika sorters energi-bars.
Färdigköpta ingredienser med kort/ingen koktid och bra näringsvärde.
Ännu fler praktiska ingredienser från invandraraffärer.
Recept på "power-musli" till frukost, med flera.

I övrigt är alla sorters nötter och frön lösningen på allt ;)

* grytmysare: ett värmeisolerande "fodral" till kastrullen. Tillverkas enkelt "skräddarsytt" till egna grytan av ett gammalt uttjänt (eller billigaste sortens nya) liggunderlag av skumplast. Det öppningsbara locket kan vara löst eller hänga i ett "gångjärn" av tejp.
 
Senast ändrad:
(...) Kan jag ex torka kokosmjölk och få ett pulver av det? Soja/havremjölk, soygurt etc?
Kokosmjölkpulver går att köpa i de flesta asienaffärer, men läs noga på förpackningen om det är jättenoga, för många innehåller lite mjölkprotein.
Går det att torka krossade tomater och använda pulver eller en kraftigt reducerad produkt?
Torka hellre tomatpuré på tub - enklare och mer smak.
Jag har torkat en hel del olika grönsaker och frukter så där är jag på det klara.
Jag brukar fuska rätt kraftigt genom att torka färdigansade djupfrysta grönsaker, gärna wokblandningar etc. De är precis lagom förvällda, så man slipper tillföra ytterligare vatten som man därefter måste torka ur. Bara att tina i mikron och bre ut i ungen :)
Jag använder f-ö. mikrougnen till all annan ev. förvällning, t ex purjolök, brocccoli m m.
 
Snabbmakaroner bolognese

Jag är så grymt less på de färdiga frysmaten så jag bestämde mig för att göra egen. Jag har varit vegan i 15 år och nu vegetarian sedan 5 år. Jag kan rekommendera följande. (Kan innehålla spår av mjölk, m.fl.)

http://www.knorr.se/produkter/maltidslosningar/matmixer/#spaghetti-bolognese

Den påsen räcker till två måltider. Öka på kryddningen hemma med lite torkad basilika, timjan, oregano och chilipulver.

https://www.mat.se/butik/sojafars-ljus-veggi-125g-076dm3

Dosera sedan i Veggi och snabbmakaroner. Du får själv hitta proportionerna. Jag gillar mycket kolhydrater och öser på med makaroner. Packa i fryspåse.

Koka långsamt upp och börja med lite vatten som du sedan fyller på under tiden för att få din önskade konsistens. Klart på 4-5 minuter och supergott!
 
Refried beans

Den enklaste och godaste veganmaten jag vet! Laga refried beans hemma (utan ister förstås), bönmoset är lätt att torka (jag använder varmluftsugn). Sno ihop en god tomatsalsa, torka den med.
Salsan blötes upp med kallt vatten, tar inte speciellt lång tid. Bönorna häller man kokande vatten över, rör om och anpassa till lagom konsistens. Servera med majschips eller tortillas - majschipsen borde i alla fall vara mjölkfria, och det gör inget om de är krossade till refried beans.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips