Stekar på fjället

Hej,
Här om dagen när jag satt och kontemplerade kom en idé angående stekar till mig. Vore det inte sjukt tillfredsställande att skära upp en bit porterstek eller en tjälknöl på fjället?

Frågan är hur många dagar man kan bära runt den i ryggsäcken under en sommartur?

Mvh
Morgan
 
En surstek håller väl något längre, men grundproblemet är ju att det kan vara svårt att bedöma om man förvarat den alltför länge
 
Om man inte har någon syn, luktsinne eller smaksinne så kan det vara svårt att avgöra om den är dålig.
På min första vandring hade jag med färskmat. Det gäller bara att vara uppfinningsrik så funkar allt. 6 dagar efter start åt jag den sista kycklingfilén som fortfarande var kyld.
Köp en färsk stek: lägg den i en termos. Frys (minst 36 timmar). Lägg termosen i en liten kylväska med 1-2 kylklampar. Linda in den i din sovsäck. Isolera ytterligare med kläder och/eller liggunderlag. Tänk på att isolera mot ryggen så du inte kyler ner ryggen eller värmer termosen, under vandringens gång. Jag gissar på att den håller sig kyld minst 2 dygn. Tvivlar du kan du alltid testa hemma så du vet, men tänkt på att varje gång du öppnar termosen för att kolla till den så släpper du in varm luft och därmed kortar ner kyltiden.
Men som sagt, för att veta om den är kass: Först tittar man på den. Ser den ok ut luktar man på den. Luktar den ok får man ta och smaka en liten bit (man blir inte sjuk). Smakar den ok så stek upp den och njut. Ta det från en kock (annat yrke nu). Och tro inte att det görs annorlunda på restauranger.
 
En tjälknöl håller sig i alla fall ca 10 dar på sommarfjället. Om man kan hitta någon rävsäker förvaring kan den ju hållas ky ld i en sjö på nattetid n.
 
Intressant!

"Tjälknöl" låter som en bra idé... smaskens!
Den BORDE klara sig i flera dagar om det är svalt.

Jag brukar ha med mig torkad skinka av valfritt "medelhavskt" slag, i skivat skick, å det är gott.

När jag läste rubriken så väktes en fundering om att ta med sig en välmarinerad entrecote som man tillreder över eld, och snålvattnet rann till... det skall jag nog göra nästa gång... för någon av de första nätterna, och inte efter en vecka i ryggsäck förvisso.

Jag har ju gärna med mig vispgrädde för det klarar sig länge om det är svalt.
"svalt" understryker dock ett problem och det är att även om det är svalt på fjället så kommer en solig dag att värma upp ryggsäcken. Att linda in en stek i sovsäcken låter därvidlag som väldigt spännande :)

Stekaren
 
Jag vill slå ett slag för rökt kött även om jag kanske frångår ämnet en aning. Underbart gott och hållbart..

Mvh // Johannes
 
Bästa är att först salta (salta på och låt ligga över natten) och sedan röka köttet. Vill man kan man sedan hänga det på tork. Funkar bäst ute på tidig vår, men går också alldeles utmärkt att göra i köket. Håller sig förvånandsvärt länge. Vi brukar använda ren eller älg, antar att hyfsat magert nötkött också kan funka.
 
Sen finns ju varianten med gammaldags färskt kött. Låt maten komma till dig. I sb m Öl-utb köpte vi en ren för slakt på plats. De stackars lärarna brukade få nöja sig med fillén. Även det fick gå. Rödvin och gräddsås gjorde det inte sämre. Glödbakade potatis smaskens.
 
Jag tror att tjälknölen kan funka på vandring om den inte är för röd och fuktig. Ännu bättre borde nog vara att lägga steken i marinad /saltlag innan man steker den helt klar i ugnen. Visst blir det torrare men jag tror steken håller sig bättre på det sättet.

Skickat från mobilen
 
Sen finns ju varianten med gammaldags färskt kött. Låt maten komma till dig. I sb m Öl-utb köpte vi en ren för slakt på plats. De stackars lärarna brukade få nöja sig med fillén. Även det fick gå. Rödvin och gräddsås gjorde det inte sämre. Glödbakade potatis smaskens.
Med en någorlunda tam ren kan man ju då också få maten att bära resten av packningen åt en ;D.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Jackiie Vad steker ni i? Friluftsmat 20
grodanbolle Vilket lätta kök steker man bäst med? Friluftsmat 13
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 7
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 26
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
Brune Äta kiwi med skalet på? Friluftsmat 20
oppochut Festmat på tur Friluftsmat 0
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
zeppelingirl baka på spritkök Friluftsmat 9
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
niklaz Mer protein och mindre kolhydrater på tur? Friluftsmat 13

Liknande trådar