• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Storlek på Excalibur mattork

Jag är på jakt efter en mattork och har, efter att ha läst åsikter och recensioner, bestämt mig för att köpa en Excalibur. Jag har dock aldrig sett dem i verkligheten och funderar på vilken storlek jag ska välja. Modellen med 4 brickor är mycket billigare än de andra, men jag är osäker på om den är för liten. Mellan 5 och 9 brickor skiljer det inte så mycket i pris. Jag vill torka mat till 2-3 personer för fjällturer på någon vecka. Har tidigare torkat i varmluftsugn.

Finns det någon annan fördel med större tork? Torkar de jämnare? Jag tar gärna emot tips från er som har erfarenhet av att använda mattork.
 
Om du klipper till sträckmetall till plåtstorlek och skaffar viker ett par platta plåtar till har du redan torken i din ugn.
Mängd du behöver 4 dl per portion x måltider x personer x dagar + 2 det är ditt behov.

go tur
 
Senast ändrad:
Vi har 5-brickorsvarianten som förutom termostat har timer med möjlighet att köra två tider med olika temperatur - 4-brickorsvarianten har inte lika bra kontroller. Vi har inte haft den så länge men har nu torkat till vår första fjälltur. Vi har alltså inte ätit den torkade maten ännu...
Man får plats med ca en portion gryta per täckt olla, vilket gör att jag tycker 5-brickorsvarianten passar bra för två personer, om man ska vara ute en vecka och vill ha olika mat olika dagar orkar man ändå inte laga hur många maträtter som helst på en gång. Om man vill torka stora mängder frukt och grönt kan kanske en större tork vara användbar.
Förutom att ställa in tid och temperatur behöver man rotera ollorna en gång i början för att få det att torka jämnt, sen kan man låta den jobba ifred.
Kolla upp måtten, den tar ganska mycket plats att förvara, om man bor i lägenhet kan varmluftsugnen kännas som en bättre lösning.
 
Excaliburtorkarna tar upp jättemycket bänkyta oavsett modell, och prisskillnaden mellan modellerna är relativt blygsam. Av den anledningen valde jag modellen med 9 ollor. Jag har dock för mig att modellen med 4 ollor använder ollor som är lite mindre, och tar nog upp aningen mindre bänkyta.
Har du en lämplig plats där höjden är begränsad kan en mindre modell vara lämplig, men annars rekommenderar jag att du tar en stor.

Som nämnts tidigare kan det vara bra att vrida alla ollor 180 grader efter ett par tre timmar. Efter det kan man låta ugnen vara.

Jag torkar 16 portioner per dygn i min tork, vilket stämmer bra med det LottaH skrev. Det ryms nog lite mer, men jag brukar göra 4 portioner per recept och det blir då lämpligt. Beror ju litet på vad du torkar, men det ger dig en uppfattning om kapaciteten.
En full ugn med köttprodukterna och sen en till ugn med resten.
Onödigt hög kapacitet kan tyckas, men det är väldigt smidigt att kunna producera en veckoförbrukning för två personer under en helg.
Visst funkar det att torka i både vanlig ugn och varmluftsugn, men det är inte i närheten samma grej.

Har skrivit en del om min ugn i den stora tråden "Torka mat".
 
Tack så mycket för att ni delar med er av era erfarenheter. Jag har plats, så valet blir nog mellan 5 och 9 ollor. Att torka i vanlig ugn fungerar så klart, men jag vill nog ända ha en separat tork.
 

Logga in

Tips!