Hållbarhet på ägg

Utöver länken... jag har egna höns sedan 15 år. Då blir det förstås att man har tillgång till färska ägg till att börja med, och dessa förvaras i och för sig i kylskåp... men vid vissa tillfällen har det ändå varit ägg kvar länge i kylskåpet och jag har aldrig råkat ut för att de blivit dåliga. Jag skulle utan vidare våga tro att ägg håller sig i två månader i kylskåp, troligen ännu längre. Om man istället har dem med på vandring, så kan förstås temperaturen vara av rätt stor betydelse, men min gissning är nog att om det inte är väldigt varmt för dem (alltså mer än 20 grader större delen av dygnet), så är nog risken stor att de hinner gå sönder innan de hinner bli dåliga p g a tiden. Att ha dem med en vecka borde inte var några som helst problem.
 
Så verkar det. Ett skäl skulle kunna vara att man förstört skalet i någon mån; det brukar nämligen anses att tvättade (råa) ägg har sämre hållbarhet än otvättade. Sen kanske det kokta innehållet är känsligare?
 
När du kokar eller tvättar ägget bryts tätheten i skalet, från sippra syre genom luftar det. Dvs nerbrytningsprocessen går fortare.
Råa ägg håller länge, (mina kamrater som fastnade ute på Golan i nära 3v, kriget började dagen före rotation. Berättade att äggen höll tills de tog slut, vilket de gjorde på de flesta OPna då fler och fler sårade soldater sökte hjälp där.)

Ägglåda av plast fungerar väl i praktiken. Fegar lite och lägger mina i fryspåsar som är knutna.

go tur
 
I äldre böcker om långfärdssegling fick man ofta läsa om hur äggen togs om hand inför överseglingarna. Först och främst skulle det helst vara otvättade ägg. Många penslade äggen med vaselin (var det väl?) för att luften inte så lätt skulle tränga genom skalen och förstöra dem.

Jag vill minnas att jag läst om ägg som med denna behandling hållit halvårsvis utan kyl.

Edit: Allt finns på nätet.
http://www.alpharubicon.com/primitive/eggstoragereport.htm

//A
 
Under dåliga tider har ägg konserverats i vattenglas just för att hålla syret ute. Dylika ägg har brukats i matproduktion åtskilliga månader efter konserveringen med gott resultat.
 
Äter kokta ägg som en galning och har testat att käka kokta ägg som legat i kylen efter 7 dagar. Gulan hade blivit lite blå men helt OK. Skulle inte chansa med något på vandring dock och max vänta några dagar för att inte spoliera en dag med spysjuka.
 
Hårdkokta ägg har jag haft med mig på vandring som mest tre dygn. Det var inga problem. Men längre än så skulle jag nog ta råa ägg och koka vartefter.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
UnderEnTarp Hållbarhet på ölkorv kontra vild chips? Friluftsmat 2
Brune Hållbarhet på kebabkött Friluftsmat 9
Jakan Hållbarhet på torkat kött Friluftsmat 5
nisse_ hållbarhet på grillkorv Friluftsmat 6
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
tigermorran Knäckta ägg/färdig smet, hållbarhet? Friluftsmat 5
doffy_74 REAL hållbarhet? Friluftsmat 15
seasteel Hållbarhet Nido gräddpulver? Friluftsmat 3
TROY GARNER Angående hållbarhet smör i värme Friluftsmat 27
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Caminista Parmesanost - hållbarhet? Friluftsmat 21
pelka Semper mjölk hållbarhet Friluftsmat 13
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
The Lapp Hållbarhet.. Friluftsmat 7
Mathias PHS Hållbarhet mjukost? Friluftsmat 18
JohnnyL Torkat renkött hållbarhet? Friluftsmat 29
hugbe mat med lång hållbarhet Friluftsmat 26
kungsleden Hållbarhet försvarets frystorkat?? Friluftsmat 2
n_zackrisson Hållbarhet torkat? Friluftsmat 1
GustavOh Hållbarhet, sommartid Friluftsmat 7
x-treme Hållbarhet hos frystorkat? Friluftsmat 3
arnell Crème fraiches hållbarhet ? Friluftsmat 1
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg