• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen?

Vilken är er favoriträtt när ni fjällvandrar eller går på tur i skogen? Och varför är just denna er favorit att laga och äta? För mig skiljer det sig nämligen på den mat jag lagar hemma i kökets lugna vrå och den mat jag lagar på ex.vis kalfjället eller i skogen.

Min favorit är pulvermos med stekt bacon och champinjoner. Plusvariant: under dagsturer kryddas baconen och svampen med grädde och pesto. Mums! Pulvermos och lax är också en favorit. (Pulvermos för enkelhetens skull - lagar riktigt mos hemma :) )

På längre turer blir det dock frystorkat för enkelhetens och viktens skull.


Bifogar bild. Det får ni också gärna göra - för inspirationens skull.
 

Bilagor

En favorit jag aldrig glömt sedan dess var den gången vi två i en av kanadensarna (i ett gäng som
paddlande nerför ett av å-systemen i Bergslagen) stekte pannkakor (vilka serverades med hjortron-
sylt) och kokte ärtsoppa med fläsk på torsdagskvällen. Middagen inleddes med en dry martini (som
serverades i korrekta lexanglas), sköljdes sedan ned med några kalla öl (som en platta av hade bar-
lastat vår kanot i några dygn) och avslutades slutligen med kokkaffe, cognac (också i korrekta lexan-
kupor) och cigarr. Allt på (en liten men dock) vit duk med servetter. Studentikost så det förslår!

Jag har aldrig kostat på mig så mycket barlast sedan dess, aldrig någonsin. Det blev ett minne för livet
att sitta där vid strandkanten och avnjuta en lyxmiddag - medan dom andra paddlarparen satt omkring
oss - pillande med sitt frystorkade jox... :)

Stekt pannkakor har jag gjort många gånger senare, och kokat upp någon burk ärtsoppa också. Men,
den där underbart galna studentikosa totalutflippningen att släpa med sig allt som behövdes för en helt
komplett sittning till en studenttorsdagskväll (utan att ha informerat några andra i förväg) blev magisk...
/Odd

PS
Vår "gourmet-kanadensare" låg säkert 5 cm djupare i vattnet än de andra,
så straffet var klart tyngre paddling för oss...
 
Det måste bli egenfångad (under dagen) fjällfisk som Öring, Röding eller Harr som tillagas till middag och då utan massa krångel utan bara baskryddor och inlindad i folie med knäckebröd och kallt vatten från närmaste fjällbäck ;-)

Inte mycket som kan slå kombon av att ha fångat middagen själv och så god dessutom det är bästa kryddan, så det får bli min favo rätt.
 
En lunchfavorit som jag ofta gör är Knorr Gulaschsoppa (pulver). 5 dl vatten, koka soppan 5 minuter, häll i en dl snabbmakaroner rör om mågra minuter.
 

Bilagor

Laxpaket

En middagsfavorit på helgtur är laxfile (fryst när man går ut) purjolök, paprika och tärnad potatis (finns färdigkokt, tärnad på burk som man häller av och lägger i en påse) in i folie med smör och på elden.
Trevligt OM man mot all förmodan inte får egen fisk :)
 

Bilagor

Själv är jag alldeles för svag för reals turmat och hade inte skinnarmos carbonara varit så jäkla salt hade den platsat med


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 
Fjällöring stekt med färska enbär, salt och peppar och mycket smör och bakad eller kokt potatis.

Det är ju inte så lättpackat så om vi ska fokuser mer på det är det blå bands vegetariska bolognese: https://www.coop.se/handla-online/varor/skafferi/pulvermix/torr-sas/66153-vegetarisk-bolognese

Den är ingen gormet mat men helt klart god, inte heller supernyttig men billig, lättlagad, lätthittad i vanliga butiker, bara köpa valfri pasta till. En påse + 250g pasta så har man mat för två.

/G
 
Min hemlagade och hemtorkade Madras Curry gjord på nöttfärs som steks och kryddas med currykryddor, dvs spiskummin, mynta, garam masala, nejlikor, kanel, koriander, kardemumma och gurkmeja. Och så hackad lök, vitlök, tomatpure och kokosmjölk i pulverform. Serveras med ris, kokosflagor och bananchips. Jag har ingen bild, med det är knappast vackert.
 
En rätt som ALDRIG blir lika bra hemma, det är en variant av TS.
1. Koka vatten för att röra ut potatismos
2. Stek bacon över låga (hemma torskar man då fettet inte kan brinna av!)
3. Rör ihop, bacon, potatismos med friterad lök i önskad mängd.
Super enkelt, super gott!
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Nordisen Vilken (god) maträtt tar ni alltid med er ut? Friluftsmat 93
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
samppa89 Vilken trangia?!? Friluftsmat 2
vicky-g Vilken mat klarar sommarvärmen? Friluftsmat 9
xtrem Vilken överraskning..! Friluftsmat 12
ehn Vilken energibar? Friluftsmat 16
vilken mat för friluftsliv? Friluftsmat 2
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 26
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
Brune Äta kiwi med skalet på? Friluftsmat 20
oppochut Festmat på tur Friluftsmat 0
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9

Liknande trådar

Logga in