Torkad kycklingfilebitar ?

Jag har skurit potatis ungefär som när man ska göra gratäng ca.2-3mm och det har funkat bra.
Aha, jag har skurit dem tjockare än så, säkert 10 mm. Då är det säkert förklaringen. Att det skulle vara ugnen tror jag inte på, många äldre torkar ju kött i ugn utan att ens ha luckan öppen. Jag har den alltid lite öppen och det räcker gott och väl för att dra ut all fukt.
 
Jag har skurit potatis ungefär som när man ska göra gratäng ca.2-3mm och det har funkat bra.
Det kanske beror på att jag inte använder ugn och får stor luftväxling. /Henrik

Ja luftväxlingen är klart viktigare än temperaturen, rumstemperatur eller lite extra värme med en fläkt fungerar bra.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Det som är viktigt med temperaturen är ju att den inte är för hög eftersom näringsvärdet då försämras. Däremot går torkningen fortare om temperaturen är högre.

Luftgenomströmningen är självklart jätteviktig. Om inte fukten transporteras bort kan ju livsmedlet inte torka. Att en vanlig ugn inte skulle räcka är dock svammel som man hör ibland. Många äldre människor som har torkat kött hela livet gör det med ungsluckan stängd. Att ha den lite på glänt tycker jag själv är bättre, men det beror också på hurdan ugn man har.
 
Inför fjolårets vandring skar jag färska kyckingfiléer i tunna skivor, stekte dom i panna med vitlök, salt och pressad lime tills de var färdiga och limejuicen hade kokat in.
Sedan torkade jag dom i ugnen över natten.

Det blev mycket gott. Till skillnad mot att tillaga kyckingen eller filén hel så trängde kryddorna in i köttet och smaken var kvar när det var dags att äta.
Lite skosulekonsistens blev det dock, men så var jag lite optimistisk med blötläggningen. (och hungrig)
 
Grönsaker, typ morotsskivor, brukar bli riktigt bra.

Jag tycker att kycklingfilé är det kött som är bäst att torka. Lövbiff blir sig aldrig lik igen, och köttfärssås blir lätt lite för torr så det smakar skumt. Men blir den bra så är det en höjdare.

Och som sagt - en vanlig ugn duger! Men bättre ventilation skulle ha gjort processen snabbare. Men om det tar 7 eller 10 timmar spelar inte så stor roll.
 
Potatis...

Hej!

Jag såg i någon bok, att vanliga potatischips går att använda som torrskaffning.. Jag tror att han hade skrivit: nå't i stil med: "Om man kokar potatischips, blir det vanlig potatis.." och torrare eller lättare än så, tror jag inte man får dem.. ;)

Jag har inte provat det själv (än) men det verkade ganska praktiskt...
Det är klart, att de är ju ganska friskt kryddade, men i en 'gryta' spelar ju inte det så stor roll..

/Jörgen
 
Har aldrig ens tänkl tanken att omvända chipsen. Kan vara värt att testa. Lite sourcream & onion i soppan kanske förhöjer rejält :).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips