• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Torkad mat från 1985

Har ett parti torkad mat ifrån det militära anno 1985. Är väl bara att slänga eller? Ett par år vet jag är helt ok, men 27 år?????
 
Hej

Provade en dillkött (militär variant, Blå Band) som var 8 år "över tiden", det gör jag inte om. Det är få gånger man önskar att få dö men att råka ut för matförgiftning (var det det?) är en av dem...

Jag skulle alltså låta bli. Men du kan ju prova - se bara till att ha nära till en toalett ;)

//Karolina
 
Det är skillnad på torkade bönor och frön eller kötträtter med grönsaker. De förra kan bli 1000år och fungera väl om de bara förvarats mörkt och torrt. De senare kan bli värre än Montezumas hämd. Var noggran med handhygien och vad du stoppar i munnen.
go tur
 
Satsa på bra mat

Har provat gammal mat utan problem, borde fungera, men...

När man är på utetur är nog magsjuka bland det sista man vill ha. Satsa några slantar på bra mat som är "ätvänlig".
 
Halaj!

Vänta nu här; du har ett parti matförpackningar, men undrar om de är ok.
Men istället för att öppna en förpackning och titta, sniffa och smaka på maten skickar du ut en fråga här om maten går att äta?

Jeeezz., ibland funderar jag på om vissa människor på nätet finns på riktigt.

//T
 
Jag har dumpat all min militärmat med så gammalt datum, har bättre för mig än må illa. Köpte REAL istället, NK hade extrapris på minestronesoppa.
 
Halaj!

Vänta nu här; du har ett parti matförpackningar, men undrar om de är ok.
Men istället för att öppna en förpackning och titta, sniffa och smaka på maten skickar du ut en fråga här om maten går att äta?

Jeeezz., ibland funderar jag på om vissa människor på nätet finns på riktigt.

//T
Jag är alltid lika imponerad av de som lyckas lukta sig till polyketide syntaser, aflatoxiner, cereulid och botulinum toxin
 
Jag är alltid lika imponerad av de som lyckas lukta sig till polyketide syntaser, aflatoxiner, cereulid och botulinum toxin
Trots många tillfrågats har jag aldrig fått ett positivt svar på kamrater med de kvaliteterna.

Hoppas förslagsställaren har bättre tur. För den lär behövas med den attityden.
 
Men hållbarheten på frystorkad mat har väl främst med näringsinnehållet att göra? Det är väl steril miljö inne i påsen så om förpackningen är obruten så ska det inte vara nån fara ur bakteriesynpunkt att äta så gammal mat? Problemet är väl att smak, konsistens och näringsinnehåll inte är så mycket att hänga i julgranen.

Men sen är ju frågan om påsen verkligen är hel efter så lång tid. I mobförråden låg väl grejerna i hermetiskt tillslutna plåtlådor?
 
Jag är alltid lika imponerad av de som lyckas lukta sig till polyketide syntaser, aflatoxiner, cereulid och botulinum toxin
Halaj!

Själv blir jag inte alls imponerad av dina fina ord, och orkar inte söka på dem heller.

Men om vi nu tar markkontakt igen istället:
Klarar maten de tre proven: titta, lukta och smaka så är den ok!
Oftast, för att inte säga alltid, är maten fortfarande ätbar fast den inte klarar alla tre proven med glans.

Själv skiter jag blankt i bäst-före-datum på mat och använder mina organ istället för att avgöra matens kvalite och hittills har jag aldrig blivit magsjuk av hemmalagad mat. Bara när jag har ätit ute på lokal.

//T
 
Polyketide syntaser, aflatoxiner, cereulid och botulinum toxin

Kan även förklaras med mikroorganismer och kemisk nedbrytning.

Är påsen bara tät så lär det inte finnas så mycket mikroorganismer i den. Däremot så bryts fettet ner till fettsyror (eller blir det estrar?), dvs det härsknar. Det senare lär du märka på lukt och smak. Ett par kompisar lagade mat med en konserv kokosmjölk som gick ut 2001, totalt oätbart. Tur att vi hade mat så det räckte och blev över den kvällen :)

OT:
Just djupfrysning är till för att bromsa den kemiska nedbrytningen. Biologiskt är det inte någon skillnad på -8 eller -18, inga bakterier växer ändå. Däremot går fettets härskningsprocess (dvs de kemiska processerna) mycket långsammare och matens hållbarhet ökar.
 
Halaj!

Vänta nu här; du har ett parti matförpackningar, men undrar om de är ok.
Men istället för att öppna en förpackning och titta, sniffa och smaka på maten skickar du ut en fråga här om maten går att äta?

Jeeezz., ibland funderar jag på om vissa människor på nätet finns på riktigt.

//T
Jag tycker att frågan är relevant. Som redan nämnts, det är inte helt lätt att avgöra smak på de olika gifter som kan tänkas uppstå efter längre tid. Speciellt inte när man inte vet vad man skall smaka efter. Mat förpackad en längre tid (27 år i detta fall) smakar säkerligen inte som den en gång gjorde när den förpackades - utan att för den sakens skull nödvändigtvis bli dålig. Visst använder vi färskvaror utöver bäst före datum hemmavid, och då genom att avgöra smak & lukt. Men som sagt, det är min övertygelse om att maten kraftigt ändrat karaktär i både lukt och smak under alla dessa år.

Har egentligen ingen avsikt att smaka på maten, i grund och botten var jag mest nyfiken på torkad mats hållbarhet.
 

Logga in