10 dagars vandring i Abisko

Varmakoppen + snabbmakaroner funkar till lunch. Middag så kör potatismos + skivad ölkorv. Lite olivolja i för kalorier.
 
Senast ändrad:
Förutom ölkorv finns det många typer av lufttorkade salami med lång hållbarhet man kan skiva ner som ger ett extra energitillskott, även givetvis tonfisk i påse (finns ex på ICA).
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Det är numera enkelt att slippa de dyra, skrymmande, inte särskilt vikteffektiva och IMHO sällan goda frystorkade påsarna, utan att fixa & dona själv. Man hittar många torra komponenter i mattaffären, som går att använda direkt. Här en lista på sådant, och här bara några exempel på sådant som går att fixa med färdigköpta ingredienser. Flera tips på roliga, praktiska, färdigtorkade råvaror finns i denna tråd.

Tips på bra proteinkällor på vandring finns i denna tråd; de flesta på listan kräver inget eller minimalt hemmafixande.

Till slut ett par enkla middagsrecept helt utan hemmatorkade ingredienser, som i a f jag kan tänka mig at växla om med länge utan att tröttna.

När jag var ute med små barn var diverse fylld pasta (tortellini, ravioli) poppis, men de slösar ju med bränsle (längre koktid, man slänger det heta kokvattnet) och är alltför kolhydratrika för att vara vikteffektiva (räknat i kcal/100 g torrvikt). Men är man ute en kortare tid och/eller behöver sin kolhydratkick (jag gör det inte), så är det ju enkelt och billigt.

***
Jag har skrivit massor om hemtorkning och utemat bara för att jag själv tycker det är kul, men det är ju inget självändamål och jag tar ofta(st) lata genvägar själv.
Någon gång hann jag bara riva med mig en påse bulgur, en påse soltorkade tomater, en burk jordnötssmör, fullfet torrmjölk, kraftig musli med mycket solrosfrön och min vanliga nötblandning, för jag kom iväg på timmars varsel och det var vad jag råkade ha hemma. Var ute i tio dagar och det gick hur bra som helst det också.
Hade jag hunnit gå till mataffären hade jag kunnat få mer omväxling med t ex kokosmjölkpulver, bönpasta, vanligt smör, potatismospulver, några goda torra korvar, en bit parmesan- eler granaost, och ett antal färdigtorkade grönsakspåsar från ICA (eller billigare och roligare: från någon sydasiatisk mataffär!).
Tack för ditt utförliga svar. Jag har läst dina inlägg om torkning och kommer troligen investera i en egen torkugn för eventuella framtida utflykter.
 
Tack för ditt utförliga svar. Jag har läst dina inlägg om torkning och kommer troligen investera i en egen torkugn för eventuella framtida utflykter.
Tack själv! Men strunta i torkugn, det går hur bra som helst med vanlig ugn med luckan på glänt. Särskilt om du har varmluftsugn - jag har inte ens det.

Ska det vara någon vits med torkmaskin, så behöver den vara riktigt stor och av den svindyra fyrkantiga sorten där luften blåses in horisontellt från baksidan och fördelas jämnt över ollorna. De små runda med inblås mitt i botten är värdelösa jämfört med ugnen, både vad gäller torkjämnhet och kapacitet (gissa hur jag vet :p)

Lycka till med turen!
 
Tack själv! Men strunta i torkugn, det går hur bra som helst med vanlig ugn med luckan på glänt. Särskilt om du har varmluftsugn - jag har inte ens det.

Ska det vara någon vits med torkmaskin, så behöver den vara riktigt stor och av den svindyra fyrkantiga sorten där luften blåses in horisontellt från baksidan och fördelas jämnt över ollorna. De små runda med inblås mitt i botten är värdelösa jämfört med ugnen, både vad gäller torkjämnhet och kapacitet (gissa hur jag vet :p)

Lycka till med turen!
Tack! Jag är så full av förväntan att jag hade hävt mig genom dörrn imorgon om det inte vore för att jag är fast på havet drygt två veckor till!
 
Man kommer ganska långt med en svamptork och en digitaltermometer. Ställ in så torken kör på 40 grader c.
och kör över natten eller över arbetsdagen (8-12 timmar). Tempen är avsedd för torkning utan tillagning.

För Kycklingbröst:
färska: ca 1 timme i frys. frysta: när de nästan tinat.
skiva tunt
doppa skivorna 1 och 1 i lättsaltat kokande vatten tills de bytt färg till 'kokt' (går på några sekunder)
lägg på ollar i torken.
kör över natten
stäng av torken på morgonen
lasta ur torken på kvällen

torka gärna i ett välventilerat rum där torkens ljud inte stör.
den avger fukt under torkningen, men jag har inte haft problem med kondens eller imma på fönstren.

Termostaten i de svamptorkar jag provat har inte stämt med graderna på vredet, därför behövs digital termometer. Starta torken. Lägg termometerproben i luftflödet. Justera termostaten tills du får 40 grader på termometern.

fläskfilé likadant som kycklingbröst.
äpplen kärnas, skivas och torkas
grönsaker typ morötter brukar jag koka 'al dente' innan torkning

det som lämpar sig att torka är; magert kött, mager fisk, svamp, frukt o grönsaker

fett kött, som tex bacon eller fetare köttfärs, funkar ej att torka. När fuken avtar börjar fettet att drypa ur köttet och resultatet blir kletiga produkter utan hållbarhet

Mina favoriter är svamp, fläskfilé, kycklingbröst och äpple. Suveräna som torkade.
Vovvens favoriter är fläskfilé, kycklingbröst, blodpudding, kycklinghjärta o torkad fisk (typ gädda, abborre, gärs, mört, nors. Ej fetare fiskar)

/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips