Fast det händer inte när jag packar mitt smör i påfyllningsbara klämtuber, där det inte finns någon luft som i en smörbytta. Så jag inbillar mig att det huvudsakligen är exponeringen för luftens syre som är skillnaden, härskning är ju en oxidationsprocess. Solljus verkar fungera som katalysator, dvs påskynda nedbrytningen, likaså om livsmedlet innehåller vatten (och det gör knappt nötter eller min torkade vandringsproviant). Jag brukade ha skirat smör (= fritt från vatten m m) på vandring när det ännu gick att köpa i detaljhandeln, och det kunde jag spara halvårsvis, förutsatt mörk och luftfri förvaring (ännu längre även kall, såklart).Det jag tänkte på är att t ex matolja har jag inte varit med om att det härsknar. Smör däremot måste förvaras i kylskåp annars blir det snabbt dåligt.
Men detta är min anekdotiska erfarenhet, någon som är bättre på kemi får gärna reda ut det mer vetenskapligt