Vad ersätter gröt?

Det jag tänkte på är att t ex matolja har jag inte varit med om att det härsknar. Smör däremot måste förvaras i kylskåp annars blir det snabbt dåligt.
Fast det händer inte när jag packar mitt smör i påfyllningsbara klämtuber, där det inte finns någon luft som i en smörbytta. Så jag inbillar mig att det huvudsakligen är exponeringen för luftens syre som är skillnaden, härskning är ju en oxidationsprocess. Solljus verkar fungera som katalysator, dvs påskynda nedbrytningen, likaså om livsmedlet innehåller vatten (och det gör knappt nötter eller min torkade vandringsproviant). Jag brukade ha skirat smör (= fritt från vatten m m) på vandring när det ännu gick att köpa i detaljhandeln, och det kunde jag spara halvårsvis, förutsatt mörk och luftfri förvaring (ännu längre även kall, såklart).

Men detta är min anekdotiska erfarenhet, någon som är bättre på kemi får gärna reda ut det mer vetenskapligt :)
 
."Konventionell" frukost: ...
Jag vill också passa på att tacka för dina inlägg. Mycket informativa. Bra tips, byggda på egna erfarenheter och egna tester av andras ideer.

Skulle egentligen skriva om just frågan "vad sjutton ska jag äta till frukost ?". Prövade s.k "stenålderskost" för ett antal år sedan (behövde gå ner i vikt, vilket fungerade alldeles utmärkt med den ändrade kosten). Men, vad sjutton äter man till frukost om man ska avstå från alla sädesslag och mejeriprodukter? Det blev många "konstiga" frukostar med rester av älgstek + nötter och äpple, eller rester av lax i ugn + melon och morot och så vidare. Nu kunde jag ju äta ägg och nötter, så naturligtvis enklare än för TS, men med en ändrad inställning till frukosten funkade det bra. Lite mer planering krävs. Typ göra "matlåda" till frukost efter middagen, det blev också så att jag tog över mycket av matlagningen. Till friluftslivet blev det mycket torkat kött och torkade grönsaker och nötter, samt en ökad mängd olja till matlagningen. Lite rejälare och tyngre mat första middagen, så att packningen känns lätt nästa dag. Om du inte är ute väldigt länge kan du äta typ samma mat varje dag. Lite meckigt att torka mat hemma, lite dyrt med torkat ren- eller älgkött förstås.
 
Glutenfria tortillabröd innehåller vad jag vet inte ärtprotein. Inte de små med majsmjöl i alla fall. De har bra hållbarhet och kan ätas till frukost, lunch och middag. Blir väldigt gott att steka lite lätt. Sempers superknäcke chia ser inte heller ut att innehålla ärtprotein och det är gott men inte så hållbara.

Chiapudding kanske man kan göra med kokos? Aldrig testat.

Jag har lite svårt för havregröt på morgonen, men bovetegröt funkar bättre. Men det är ju fortfarande gröt. Med russin, honung och nötter.

Man kan ju äta snabbrisnudlar också!
 
Senast ändrad:

Liknande trådar


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg