Vad ersätter gröt?

Det jag tänkte på är att t ex matolja har jag inte varit med om att det härsknar. Smör däremot måste förvaras i kylskåp annars blir det snabbt dåligt.
Fast det händer inte när jag packar mitt smör i påfyllningsbara klämtuber, där det inte finns någon luft som i en smörbytta. Så jag inbillar mig att det huvudsakligen är exponeringen för luftens syre som är skillnaden, härskning är ju en oxidationsprocess. Solljus verkar fungera som katalysator, dvs påskynda nedbrytningen, likaså om livsmedlet innehåller vatten (och det gör knappt nötter eller min torkade vandringsproviant). Jag brukade ha skirat smör (= fritt från vatten m m) på vandring när det ännu gick att köpa i detaljhandeln, och det kunde jag spara halvårsvis, förutsatt mörk och luftfri förvaring (ännu längre även kall, såklart).

Men detta är min anekdotiska erfarenhet, någon som är bättre på kemi får gärna reda ut det mer vetenskapligt :)
 
."Konventionell" frukost: ...
Jag vill också passa på att tacka för dina inlägg. Mycket informativa. Bra tips, byggda på egna erfarenheter och egna tester av andras ideer.

Skulle egentligen skriva om just frågan "vad sjutton ska jag äta till frukost ?". Prövade s.k "stenålderskost" för ett antal år sedan (behövde gå ner i vikt, vilket fungerade alldeles utmärkt med den ändrade kosten). Men, vad sjutton äter man till frukost om man ska avstå från alla sädesslag och mejeriprodukter? Det blev många "konstiga" frukostar med rester av älgstek + nötter och äpple, eller rester av lax i ugn + melon och morot och så vidare. Nu kunde jag ju äta ägg och nötter, så naturligtvis enklare än för TS, men med en ändrad inställning till frukosten funkade det bra. Lite mer planering krävs. Typ göra "matlåda" till frukost efter middagen, det blev också så att jag tog över mycket av matlagningen. Till friluftslivet blev det mycket torkat kött och torkade grönsaker och nötter, samt en ökad mängd olja till matlagningen. Lite rejälare och tyngre mat första middagen, så att packningen känns lätt nästa dag. Om du inte är ute väldigt länge kan du äta typ samma mat varje dag. Lite meckigt att torka mat hemma, lite dyrt med torkat ren- eller älgkött förstås.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Glutenfria tortillabröd innehåller vad jag vet inte ärtprotein. Inte de små med majsmjöl i alla fall. De har bra hållbarhet och kan ätas till frukost, lunch och middag. Blir väldigt gott att steka lite lätt. Sempers superknäcke chia ser inte heller ut att innehålla ärtprotein och det är gott men inte så hållbara.

Chiapudding kanske man kan göra med kokos? Aldrig testat.

Jag har lite svårt för havregröt på morgonen, men bovetegröt funkar bättre. Men det är ju fortfarande gröt. Med russin, honung och nötter.

Man kan ju äta snabbrisnudlar också!
 
Senast ändrad:
Chiapudding kanske man kan göra med kokos? Aldrig testat.
Jo det är vanligt med kokosmjölk, men går med vilken vätska som helst - vatten, kaffe, chokladdryck, soppa. Chia i nido, vatten, kakao och socker blir chokladpudding som smakar Pucko. Gott!

Chia med bärpulver och vatten och socker kan bli sylt, marmelad eller kräm beroende på hur man vill ha det.
 
Blir så nyfiken på det du skriver. Att man inte har koll på vad som innehåller gluten och mjölk osv. För allergi eller inte vill man väl veta vad man får i sig, eller? Tänker om du ska köpa något nytt, kollar du inte innehållsförtäckning först och ser vad som är i. Eller tittar du på namnet och bilden (som ofta finns) och tänker "det blir väl bra?". Är 100% av ett "hur lever andra" perspektiv.
Majsmjöl går bra!
Bröd kan man säkert göra på det. Googlade upp några recept och en handfull tålde jag så något att ta med! Så det är ju något att titta in i.

Min exfru har mjölkproteinallergi samt Chrons sjukdom, vilket ledde till att man fick börja läsa på innehållsförteckningarna när man skulle handla. Något jag fann intressant var t.ex. hur många produkter som innehöll mjölkprotein, där man undrade hur tusan det kunde komma sig att de hade haft i något sådant i produkten i fråga.

Numera tittar jag sällan på innehållsförteckningen då vi inte har någon matallergi i hushållet. Så jag har inte riktigt koll på allergeninnehållet längre.

Vad gäller frukost så kan jag inte minnas att jag någonsin ätit det. Annat än när man var "liten" såklart. :)
Många säger ju att frukosten är det viktigaste målet på dagen. Eller att man ska äta det för en bra start på dagen. Väldigt individuellt skulle jag säga.
 
Vad gäller nötter och frön är ju det vegetabiliskt fett, så de kan förvaras i rumstemperatur precis som matolja. Jag har dock varit med om hasselnötter som börjat smaka illa efter ett par år. De förvarades mörkt. Jag har varit med om torkad strömming som härsknat på en varm sommartur, och det var en obehaglig smakupplevelse. Efter det torkar jag bara magert kött/fisk.
Nja, det där var nog lite bakvänt. Veg. fetter, med väldigt få undantag som kokosolja, består av omättade och fleromättade fetter och håller sig därför dåligt. Förvara dem i kylen och ta fram en stund före användning så håller de längre.

Animaliska fetter och andra fetter med stor andel mättat fett håller sig däremot bättre. Vill du ha med dig nåt som inte härsknar välj ister, talg, ghee (klarnat smör) eller kokosolja. Ister och talg ska då vara i form av det utsmälta, rena fettet och inte en klump fett i sin naturliga form. Det är lätt, men kladdigt, att göra själv.

Förr konserverade man t.o.m. kött i djurfett. Ner men kokta köttbitar i en tunna och smält och renat nöt- eller grisfett över. Eller indianernas pemmican. Var ingen olja de använde till det.

Omättade och fr.a. fleromättade fetter oxiderar lätt. Därav dålig hållbarhet.
 
Nja, det där var nog lite bakvänt. Veg. fetter, med väldigt få undantag som kokosolja, består av omättade och fleromättade fetter och håller sig därför dåligt. Förvara dem i kylen och ta fram en stund före användning så håller de längre.

Animaliska fetter och andra fetter med stor andel mättat fett håller sig däremot bättre. Vill du ha med dig nåt som inte härsknar välj ister, talg, ghee (klarnat smör) eller kokosolja. Ister och talg ska då vara i form av det utsmälta, rena fettet och inte en klump fett i sin naturliga form. Det är lätt, men kladdigt, att göra själv.

Förr konserverade man t.o.m. kött i djurfett. Ner men kokta köttbitar i en tunna och smält och renat nöt- eller grisfett över. Eller indianernas pemmican. Var ingen olja de använde till det.

Omättade och fr.a. fleromättade fetter oxiderar lätt. Därav dålig hållbarhet.

Som sagt....rökt fläsk funkar på fjälltur. (y)
Rökning/saltning/torkning är ju gamla metoder att bevara mat.

Men förvara den helst inte i plastpåse utan att den är inrullad i tyg först, annars börjar den gärna simma i sitt eget spad.

Ölkorvar eller torkad salami är även det förträffligt att ha med.
Går utmärkt att hacka och ha till pasta/ris/pulvermos.
 
Senast ändrad:
Rapsolja håller lika bra som kokosolja i rumstemperatur. Aldrig nånsin haft en sort som blivit dålig av det.
 
Rapsolja håller lika bra som kokosolja i rumstemperatur. Aldrig nånsin haft en sort som blivit dålig av det.
Nej, det gör det inte. Antingen förburkar du den tillräckligt snabbt eller så är du inte känslig för mindre grad av härskenhet. Kokosolja håller sig i många år i rumstemperatur. Försök det med rapsoljan.

Här hittade jag en skolboksgenomgång.

Rapsolja är ändå relativt stabilt för att vara en växtolja. Den innhåller mest omättat fett och bara runt 30% fleromättat. T.ex. solrosolja och majsolja har det omvända förhållandet och härsknar snabbare.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips