Torkad mat och vikt

Ha de senaste månaderna torkat lite ditt o datt och upptäcker nu, eller kanske snarare inser, att jag har lite för dålig koll på viktrelationen färskt vs torkad.
Tror mig veta att jag av 1 kg morötter fick 100 g torkade, mina 800 g äppeltärningar blev 140 g men hur är det med köttfärs och andra matvaror? Någon som har bättre koll än vad jag har?
 
Ha de senaste månaderna torkat lite ditt o datt och upptäcker nu, eller kanske snarare inser, att jag har lite för dålig koll på viktrelationen färskt vs torkad.
Tror mig veta att jag av 1 kg morötter fick 100 g torkade, mina 800 g äppeltärningar blev 140 g men hur är det med köttfärs och andra matvaror? Någon som har bättre koll än vad jag har?

En tumregel skulle kunna var att kött och fisk får färskvikten reducerad med 65% genom torkning. När det gäller frukt och grönsaker är det väldigt varierande beroende på vilken frukt etc. det är, så jag har dålig koll på det.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

avslutad210712

Gäst
Ha de senaste månaderna torkat lite ditt o datt och upptäcker nu, eller kanske snarare inser, att jag har lite för dålig koll på viktrelationen färskt vs torkad.
Tror mig veta att jag av 1 kg morötter fick 100 g torkade, mina 800 g äppeltärningar blev 140 g men hur är det med köttfärs och andra matvaror? Någon som har bättre koll än vad jag har?

Vid senaste torkningen fick vi följande

Köttfärsen minskade med ungefär 60% och kycklingfärsen med ungefär 75%.
 
Man kan kolla i t.ex. livsmedelsdatabasen hur mycket vatten de olika livsmedlen innehåller, men sen torkar man kanske inte bort riktigt allt vatten (det brukar blir FÖR torrt då).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips