• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

torkad Quorn?

Läste någonstans i forumet om att man kunde använda torkad Quorn. Det lät som att det fanns att köpa färdigt. Stämmer det? Jag har letat, men inre funnit det... / Sofia
 
Det finns på ica-maxi i min stad. det förutsatt att jag inte vart där och köpt upp allt. ingår i min huvudsakliga föda :)
finns som färs, strimlor och biffar. det sista alternativet kan du strunta i...
Gröna påsar och heter: "veggi"
 
som ett tillägg.
utvunna sojabönor går att nyttja till det mesta. jag använder detta till allt förutom vid grillning eller långkok dvs olika grytor, då nyttjas älg eller hjort.
finns ingen anledning att äta massproducerad fläsk, kyckling eller nöt.

fler borde köpa och äta detta.
 
Veggi är inte quorn..

Veggi är klassiskt sojakött. Quorn är en svampprodukt som då det görs till konsumentprodukt blandas med bl a äggvita. Det är två helt skilda matvaror.
 
Skillnaden är väl att quorn inte innehåller någon näring
Hur kom du fram till denna slutsats?
Skall man jämföra, får man ju jämföra antingen bägge råvarorna i torkat tillstånd, eller bägge i "återuppvattnat" = tillagat.
Jag har inte hittat några värden för torkat quorn, så jag jämför tillagat tillstånd och får fram följande:

Quorn, "färsbitar" : 104 kcal/100g, 13,7 g protein, 2,1 g fett, 5 g kolhydrater.
Sojabönor, kokta: 128 kcal/100g, 11 g protein, 5,7 g fett, 5.8 g kolhydrater.

(sojamjölk och pannkakor har sämre värden än rena sojabönor, så jag har räknat på det "renaste" alternativet, som väl borde motsvara den torra råvaran sojamjöl bäst).

Jämförelsen haltar en del, eftersom det är näringstätheten i torkat tillstånd en vandrare är intresserad av. Vad man ändå kan se, är alltså att quorn innehåller mindre fett, men mer protein, medan kolhydratandelen är i stort sett lika. Proportionerna borde ju stämma även efter torkning, och därmed kan man väl uppskatta torkat quorns energitäthet till ca 80% av sojamjölets, men därifrån till "ingen näring" är ju rätt långt.

http://www.livsmedel.org/
 
Senast ändrad:
Jag har bara sett olika former av torkad soja. Som färs, eller bitar i olika storlekar. De flesta smakar inte så mycket i sig, men passar väldigt bra i grytor. Färsvarianten är perfekt att blanda 50-50 med nötfärs (men det är kanske inte aktuellt på tur)

Det finns en variant av grytbitar som är lite mörkare än vanligt, kommer inte ihåg märket, men den smakar mycket mer. Finns på flera Ica här i Uppsala
 
Passar på att ställa en fråga här: är det någon som känner till något ställe där man kan köpa quorn/soja i storpack?

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
skutviken Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
tlundberg Stycktorkade ingredienser vs torkade färdiga måltider Friluftsmat 12
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
KLAGER FDA varna för torkat kött till husdjur Friluftsmat 3
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
Lasse Be Torkat Friluftsmat 3
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Mattias1981 Torkat kött småprickigt?? Friluftsmat 18
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
grodanbolle Torkat rökt renkött/hjärta? Friluftsmat 8
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4

Liknande trådar

Logga in

Tips!