• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat".

Egentligen har detta inte med vandring att göra, utan med generell diskussion/fråga kring torkade frukt, bär, etc som man hittar i butikerna.

Sen några månader tillbaka har jag köpt torkad ananas, papaya, kokos, mango etc, till musli och alt. godis till ungarna. Dessa har socker i sig och inte "hemmatork". Men det ska jag inte prata om, utan endast den typen av "torkad" frukt med socker.

Det som har förbryllat mig sen jag köpte dessa är att dem ser så homogena ut i köttet, ingen färgändring, inga fibrer, inget.. förutom att formen inte är fyrkantig. När jag av en slump råkade hitta torkade jordgubbar i en butik och så köpte jag på mig, några jordgubbar, kiwi, mangoskivor och papayaskivor, för att kika på dem närmare hemma (oftast har jag torkade frukter i små kuber, dess är lite svårare att dissekera)

När jag kom hem och dissekerade jag jordgubben, mangon, ananasen och papayan, så såg dem likadan ut i köttet. Transparant och samma konsistens. Förutom kiwin... den ser äkta men ändå mer eller mindre samma textur som de övriga.

Jag har ekologisk torkad mango hemma som snack för ungarna, men dem ser mer torkad ut.

Så min fråga är, är detta en annan typ av industriell torkprocess eller är det någon form av "formgjutning" för att efterlikna frukten, m.a.o fusk?

En anm. jordgubben har "frö" på utsidan... men ingen som helst texture eller färgförändring på insidan

Från vänster:Kiwi, jordgubb, mango, papaya
 

Bilagor

Senast ändrad:
Det beror nog på den höga sockerhalten. Vet inte hur de gör, men det är väl inte säkert att frukten torkats rå heller, eller rättare, det är inte troligt. Ponera att man kokar en stark sockerlag, ploppar ner fina jordgubbar i den heta lagen och låter dem ligga och dra i sig länge och väl och sedan torkar jordgubbarna. Ungefär så gissar jag att det går till.

Sen har de säkert nån process, säkert inkluderande fiffiga e-nummer, som gör att bären ser så perfekta ut.

Bara gissningar...
 
Aprikoser ser rätt riktiga ut men är som tur var urkärnade, torkad frukt måste bli skrynklig då skalet är i storlek för en våt frukt och tar man bort kärnan och 70% av vätskan borde resultatet bli som ett russin.
Men Karavanmat är klok mat.

go tur
 
Titta på jordgubben... den ser väl inte äkta ut trots "sockerlag". Den ser helt homogen ut i "köttet"... inga färgändring, ingen luftspalt.. som jordgubbar har i mitten.
 
Nä, det ser ut som godis alltihopa, inte frukt och bär. Kanske har de kokat en sockerstinn massa och sedan gjutit den i en form. Inte vet jag.

Har du kollat på "innehållsförteckningen"? Det kanske är färg- och smakämnen och en massa annat guck i också. Typ en äkta jordgubbe per kilo. Skulle inte förvåna mig, så mycket bluff som det är med mat.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
brigas OBH:s frukt och bär-tork. Friluftsmat 1
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
skutviken Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
tlundberg Stycktorkade ingredienser vs torkade färdiga måltider Friluftsmat 12
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
KLAGER FDA varna för torkat kött till husdjur Friluftsmat 3
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
Lasse Be Torkat Friluftsmat 3
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Mattias1981 Torkat kött småprickigt?? Friluftsmat 18
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9

Liknande trådar