• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Proteinrik torkad mat?

Inför höstens långvandring försöker jag att hitta sätt att variera kosten, utan att för den skull behöva bära särskilt mycket extra vikt.

Det jag letar efter är proteinrika produkter att ha i lunchsoppan eller min middagsbulgur/couscous. Produkten ska gå att äta efter att ha legat och svällt tillsammans med grönsakerna/spannmålet i hett vatten i ca 5 minuter. Jag har testat med torkad kött, parmesanost och ölkorv och har provat mig fram med olika torkade grösaker, men söker lite variation på proteinfronten. Är nyfiken på soyabönor eller andra bönor, men de som finns i påsar i butik verkar behöva lång blötläggning. Fungerar det att ugnstorka tinade soyabönor eller andra konserverade bönor? Broccoli vore också matigt och gott att ha i soppa. Någon som vet hur den blir om man torkar den?

Nötte har jag redan en hel del i kosten i form av powerbars, så det vill jag inte ha i maten.

Tacksam för all hjälp!

/Camilla
 
Tack för tipset! Jag sökte på ett par trådar men det var sån blandad kompott att jag inte orkade ta mig igenom. Dessutom så mycket tjafs (läs olika åsikter som stångas mot varandra) att jag blev deppig och ställde frågan här istället.
 
OK, det finns en sida där det säljs färigtorkad mat, både hela rätter typ frystorkat men även enskillda råvaror typ olika grönsaker normalt torkade alltså inte frystorkat, dock är det HISKELIGT dyrt... http://friluftsmeny.se/

Om du ska torka frysta sojabönor notera att vissa av dom inte är förkokta /helt förkokta och behöver kokas X minuter. Alla bönor i vanligt torrt format kräver blötläggning ca mellan 4 och 24 timmar beoende på sort storlek och hur länge man orkar koka dom sedan, för tex sojabönor behövs ca 12 timmar sedan ca 1 timmes kokning. (OBS detta gäller alltså inte de torrostade sojabönorna från risenta som jag länkade, dom kan ätas direkt eller efter nån minut i vatten) Linser däremot, har ju liknande näringsinnehåll men kan blötläggas bara några timmar och sedan snabbkokas 3-15 minuter beroende på hur lång blötläggning. Ett annat proteintips är jordnötssmör, ha i maten på mackan till grönsakerna eller som den är bara, massvis med protein, fett och fibrer!
 
Och av jordnötssmör väljer man ex.vis Green Choice som inte innehåller tillsat socker.

Röda linser kokas lätt på 10 minuter utan blötläggning.
 
Tack för tipsen! Jag letade efter de torkade Soyabönorna från Risenta i den lokala butiken, men tyvärr fanns de ej. Får kolla nästa gång jag är i storstan. Ska testa att torka bönor själv. Har gett mig den på att all min mat ska gå att tillaga genom att kasta ner tillsammans med bulgur/couscous och stå i 5 min och svälla.

Jordnötssmör är ju inte fel! Tack för tips!
 
Bonitoflingor och såna där pyttesmå torkade räkor som finns i sydostasienbutiker borde funka finfint och ge en annan typ av smaksensation. Kanske tillsammans med glas- eller risnudlar och frystorkad miso.
 
Juste det, tipsade i en liknande tråd om mjöler gjorda på ärtor bönor linser etc, finns som är gjort av förkokta så det går att bara blanda med vatten och äta/dricka, kallt som varmt, men blir godare med lite buljong och andra ingredienser. På lokala citygross finns tex sojamjöl, gulärtsmjöl, grönärtsmjöl, kikärtsmjöl och linsmjöl, säkert glömt något. Perfekt att reda soppor med eller ge extra näring till couscousen...
 
Tack för tipsen! Jag letade efter de torkade Soyabönorna från Risenta i den lokala butiken, men tyvärr fanns de ej. Får kolla nästa gång jag är i storstan. Ska testa att torka bönor själv. Har gett mig den på att all min mat ska gå att tillaga genom att kasta ner tillsammans med bulgur/couscous och stå i 5 min och svälla.

Jordnötssmör är ju inte fel! Tack för tips!
sojabönorna finns av ett annat märke också, kommer inte på vad det heter bara, med grön-vita förpackningar, har för mig det heter något med "green".
 
Go Green, menar du? Det måste jag kolla upp! Låter ju som ett perfekt snack och om de funkar att ha i soppan är det suveränt.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
skutviken Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
tlundberg Stycktorkade ingredienser vs torkade färdiga måltider Friluftsmat 12
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
KLAGER FDA varna för torkat kött till husdjur Friluftsmat 3
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
Lasse Be Torkat Friluftsmat 3
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Mattias1981 Torkat kött småprickigt?? Friluftsmat 18
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
grodanbolle Torkat rökt renkött/hjärta? Friluftsmat 8
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6

Liknande trådar