• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Återfukta torkad mat. Tips?

Hur gör ni för att återfukta / tillsätta rätt mängd vätska till era hemma torkade rätter?
Jag kan tycka att det är ganska svårt att få till det ut i det fria.
Förstår att man kan väga rätten/ råvaran före rsp. efter torkning men det är inte så självklart att mäta/väga vätskan när man väl är ute.
Blir inte gott med för mycket vätska och inte med för lite heller.
 
Det är väl inget svårt att mäta vätskan ute? Jag har flera vattenflaskor (PET-flaskor) som jag har ritat gradering på med spritpenna. Jag har iofs bara ritat halvdeciliters-markeringar, men om man nu inte gör pyttesmå portioner så borde den upplösningen räcka. Om inte annat går det nog att rita kvartsdecilitersmarkeringar.

Jag brukar normalt ha med EN sån flaska just för mätning.

De flesta kåsor har ju också halvdecilitersgradering.
 
Maten behöver inte dränkas i vatten...

Många blöter upp maten i för mycket vatten. Det blöts inte upp bättre för att den torkade maten simmar i vatten. Det är alltså bättre att blöta upp i lite mindre mängd vatten och sedan tillsätta vatten när man kokar upp det hela. På så sätt riskerar man inte att få för mycket vätska. Sen är det alltid bäst att blöta upp i kort tid med hett vatten - och torka maten i tunna skivor/små bitar, det är hemligheten.
/Eric Tornblad (torkguru)
 
Eftersom det kan vara problem att återfukta maten så har jag tagit allt ett steg vidare och numer mal jag allt protein till färs dvs

köttfärs
fiskfärs
kycklingfärs
fläskfärs

Inga som helst problem att återfukta, väldigt snabb tillagning och man slipper hårda och/eller sega bitar.
 
Eftersom det kan vara problem att återfukta maten så har jag tagit allt ett steg vidare och numer mal jag allt protein till färs dvs

köttfärs
fiskfärs
kycklingfärs
fläskfärs

Inga som helst problem att återfukta, väldigt snabb tillagning och man slipper hårda och/eller sega bitar.
Låter ju oerhört praktiskt och smart:) Vad har du för mixer? Tror du det räcker med en stavmixer eller behövs kanske en "vanlig" mixer som är mera kraftig?
/Kjell
 
Väg upp det borttorkade vattnet och skriv detta på påsen. Några centiliter hit eller dit gör ingen märkbar skillnad i fält.

Ju mindre bitar desto större kontaktyta, vilket medför snabbare återfuktning.
Blötlägg lunchen redan vid frukosten och middagen vid lunch, så är du halvvägs. Använder man varmt vatten och ska låta det ligga i flera timmar måste man komma ihåg bakterietillväxten och värma maten ordentligt innan imundigandet.
 
En gedigen köksassistent har köttkvarn som tillbehör, annars finns manuella köttkvarna till de som vill veva själva.
go tur
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
skutviken Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
tlundberg Stycktorkade ingredienser vs torkade färdiga måltider Friluftsmat 12
KLAGER FDA varna för torkat kött till husdjur Friluftsmat 3
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
Lasse Be Torkat Friluftsmat 3
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Mattias1981 Torkat kött småprickigt?? Friluftsmat 18
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
grodanbolle Torkat rökt renkött/hjärta? Friluftsmat 8
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6

Liknande trådar