Återfukta torkad mat. Tips?

Hur gör ni för att återfukta / tillsätta rätt mängd vätska till era hemma torkade rätter?
Jag kan tycka att det är ganska svårt att få till det ut i det fria.
Förstår att man kan väga rätten/ råvaran före rsp. efter torkning men det är inte så självklart att mäta/väga vätskan när man väl är ute.
Blir inte gott med för mycket vätska och inte med för lite heller.
 
Det är väl inget svårt att mäta vätskan ute? Jag har flera vattenflaskor (PET-flaskor) som jag har ritat gradering på med spritpenna. Jag har iofs bara ritat halvdeciliters-markeringar, men om man nu inte gör pyttesmå portioner så borde den upplösningen räcka. Om inte annat går det nog att rita kvartsdecilitersmarkeringar.

Jag brukar normalt ha med EN sån flaska just för mätning.

De flesta kåsor har ju också halvdecilitersgradering.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Maten behöver inte dränkas i vatten...

Många blöter upp maten i för mycket vatten. Det blöts inte upp bättre för att den torkade maten simmar i vatten. Det är alltså bättre att blöta upp i lite mindre mängd vatten och sedan tillsätta vatten när man kokar upp det hela. På så sätt riskerar man inte att få för mycket vätska. Sen är det alltid bäst att blöta upp i kort tid med hett vatten - och torka maten i tunna skivor/små bitar, det är hemligheten.
/Eric Tornblad (torkguru)
 

avslutad210712

Gäst
Eftersom det kan vara problem att återfukta maten så har jag tagit allt ett steg vidare och numer mal jag allt protein till färs dvs

köttfärs
fiskfärs
kycklingfärs
fläskfärs

Inga som helst problem att återfukta, väldigt snabb tillagning och man slipper hårda och/eller sega bitar.
 
Eftersom det kan vara problem att återfukta maten så har jag tagit allt ett steg vidare och numer mal jag allt protein till färs dvs

köttfärs
fiskfärs
kycklingfärs
fläskfärs

Inga som helst problem att återfukta, väldigt snabb tillagning och man slipper hårda och/eller sega bitar.

Låter ju oerhört praktiskt och smart:) Vad har du för mixer? Tror du det räcker med en stavmixer eller behövs kanske en "vanlig" mixer som är mera kraftig?
/Kjell
 
Väg upp det borttorkade vattnet och skriv detta på påsen. Några centiliter hit eller dit gör ingen märkbar skillnad i fält.

Ju mindre bitar desto större kontaktyta, vilket medför snabbare återfuktning.
Blötlägg lunchen redan vid frukosten och middagen vid lunch, så är du halvvägs. Använder man varmt vatten och ska låta det ligga i flera timmar måste man komma ihåg bakterietillväxten och värma maten ordentligt innan imundigandet.
 
En gedigen köksassistent har köttkvarn som tillbehör, annars finns manuella köttkvarna till de som vill veva själva.
go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips