torkad fisk

Får du enkelt tag på fisk? Lufttorka denna, men se upp för fluglarver genom att salta i ordentligt, och blanda i pulversoppa med havsanknytning (norsk fisksopppa eller västkustsoppan) eller använd som salt tilltugg när du tycker vaden blir för enahanda. Blötlägg före användning i soppa och du får riktigt god fisksmak på annars tråkiga och smaklösa pulversoppor.
 
Trevligt förslag

Men tänk på att koka upp fisken ordentligt.

Vissa parasiter (som kan överföras på människa) fiskar bär på, avdödas inte av varken insaltning eller torkning.
Parasiterna kapslar in sig och överlever länge.

Frysning 2 dygn i minst minus 15 grader, eller ordentlig uppkokning/stekning.

Däremot ättikan, (som vid strömmingsinläggning) klarar biffen.

/Björn
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Fiskparasiter

Tex binnikemask (främst i sötvattensfisk) och nematoder av släktet anisakis. Men de flesta fiskparasiter (nästan alla fiskar (individer) har parasiter) har inte människan som värd. Fisk bör alltså värmas till minst 70°C, eller frysas (gravad, saltad) vid -18°C i minst 2 dygn.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips