torkad fisk

Får du enkelt tag på fisk? Lufttorka denna, men se upp för fluglarver genom att salta i ordentligt, och blanda i pulversoppa med havsanknytning (norsk fisksopppa eller västkustsoppan) eller använd som salt tilltugg när du tycker vaden blir för enahanda. Blötlägg före användning i soppa och du får riktigt god fisksmak på annars tråkiga och smaklösa pulversoppor.
 
Trevligt förslag

Men tänk på att koka upp fisken ordentligt.

Vissa parasiter (som kan överföras på människa) fiskar bär på, avdödas inte av varken insaltning eller torkning.
Parasiterna kapslar in sig och överlever länge.

Frysning 2 dygn i minst minus 15 grader, eller ordentlig uppkokning/stekning.

Däremot ättikan, (som vid strömmingsinläggning) klarar biffen.

/Björn
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Fiskparasiter

Tex binnikemask (främst i sötvattensfisk) och nematoder av släktet anisakis. Men de flesta fiskparasiter (nästan alla fiskar (individer) har parasiter) har inte människan som värd. Fisk bör alltså värmas till minst 70°C, eller frysas (gravad, saltad) vid -18°C i minst 2 dygn.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips