Padjelanta del 1

Padjelantaleden
Kampen mellan gummistövel och känga.

Årets fjällvandring förlades till Padjelantaleden. Vägen mellan Kvikkjokk och Ritsem skall mäta 16 mil. Hur mycket sanning det ligger i detta vill jag inte spekulera i. Däremot kan jag konstatera att kilometerskyltningarna efter leden vid ett flertal tillfällen gav motstridiga uppgifter. Om du skall gå från A till B så kan det stå att det är 15 km vid startpunkten. När du gått halva sträckan så kan en ny skylt dyka upp. Där det står att det är 7 km till A och 5 till B.
De kilometeruppgifter som ges i böcker eller på Internet var inte heller alltid överensstämmande med de som stod ute i naturen. Ja, nog gnällt om detta.

Denna vandring var emellertid den första jag gjort själv. Det var också den första jag gått så pass sent på året. En viss oro fanns därför att stugorna skulle vara fullbelagda och jag planerade därför att starta tidigt varje morgon så att plats fanns för mig vid nästa stuga. En oro som visade sig vara obefogad. Vidare hade jag planerat att gå leden på 9 dagar och en väntande helikopter i Ritsem skulle transportera mig tillbaka till bilen i Kvikkjokk. Att hålla den bokade helikoptertiden var inte heller några problem. Man kan gått ta leden på 7-8 dagar.

Dag 1: Kvikkjokk-Njunjes. 16 Km
Starten på vandringen börjar egentligen med en liten båtresa till startpunkten. På anslagstavlan upptäckte jag att den första båten gick 09.30 på morgonen. Detta tyckte jag var alldeles för sent. Därför fick jag personalen på Kvikkjokks fjällstation att ringa till överstyrman på båten. Styrman, som var en synnerligen trevlig man, och jag kom överens om att jag kunde få åka redan sju på morgonen. Således startade vi denna vackra morgon med en lätt båtresa. När jag väl kom på fötter och kunde börja ta in Tarradalens natur så förstod jag att detta var ett Shangri-La. En stor mängd vackra och färgsprakande blommor förhöjde mitt morgonhumör. Hela Tarradalen går man igenom på 2-3 dagar och det är sannerligen en fröjd för ögat.
Det skulle visa sig bli en varm dag. Myggorna var rikligt förekommande. Dock ej så att de attackerade. Kan det månde vara mitt supermyggstift som hindrade myggattacker? Ett par lätta vad under denna etapp, annars broar. Inga stigningar att tala om. Jag kavlade ner mina gummistövlar och dansade lätt fram bland blå och gula blomsterhav. Gummistövlar ja….här bestämde jag mig för att under dessa dagar se om det verkligen var behövligt med stövlar. Eller kanske kängor hade varit att föredra. Till Njunjes kom jag vid 11-snåret. Hettan hade blivit tuffare. Jag satt och njöt i solen vid stugan resten av dagen. Läste lite i min bok. Endast ett par till övernattade i stugan.

Dag 2: Njunjes-Såmmarlappa 19 Km
Gick upp tidigt och tyst. Var iväg vid 06.30 tiden. Vandringen denna dag börjar lite brant. Men egentligen är det inte stigningen som är jobbig. Det var desto mer negativt med blockterrängen i början på etappen.Men vandringen övergår till en fin lättvandrad dag. Lätt molnighet. Bra temperatur. Och myggorna är bortblåsta av en fin vind. Blommor,blommor och åter blommor förgyller dagen. Ett antal hugg i hjärtat får jag då Ripor plötsligt stiger till luften mitt framför fötterna.. Gott om Ripa på denna etapp. Till Såmmarlappa kommer jag vid 12.30 tiden. Även här visar det sig att jag skulle vara själv tillsammans med ett par kvinnor från Norge. Alltså…inga överbeläggningar.

Dag 3 :Såmmarlappa-Tuttoar 24 km
Denna dag skulle jag egentligen gått till Tarraluoppa. Men jag inser att det är för kort med 13 km. Därför går jag vidare till Tuttoar.Vandringen är stigande upp mot kalfjället. Regnet hänger i luften, men släpper aldrig loss. En envis blåst påminner sig hela tiden. Jag tar en fikapaus i Tarraluoppa. Stugvärden där ser förvånad ut att det kommer vandrare så tidigt. En intressant notis är att Tarraluoppa ligger i Sarek. Hur många har tänkt på det? Ta fram kartan och se hur gränserna går. Efter pausen kommer en stigning mot Tuottar. Annars är det lättgånget. Blåsten vid Tuottar gör dock att hela stället andas tråkighet. Kalla stugor med element som visar sig ha fel instruktioner hur dessa skall fungera. Instruktionerna är inte ändrade i Tuottar. Dock ser jag att vid de stugor där jag senare kommer att övernatta är önskvärda ändringar gjorda. De två norska kvinnorna kommer för att dela hus med mig. Det visar sig att den ena kvinnan har plastpåsar i sina kängor. Detta då hon fått in vatten i kängorna när hon vadade. Jag konstaterar att stövlarna tagit ledningen med 1-0.
Det är otrevlit blåsigt ute. Vi sitter inne i stugan och pratar. Norskorna vet att jag vill upp tidigt nästa morgon. De talar om för mig att jag bara behöver gå, så diskar och städar de efter mig. Jag tackar för den vänligheten. De sätter i öronplugg för att inte vakna när jag går upp.

Dag 4: Tuottar- Staloluokta 18 km
En riktigt fin och lättvandrad rutt. Som ett dansgolv. Kanontemperatur och vindstilla. Jag kommer iväg riktigt tidigt. Mår fint i den optimala tystnaden. Naturen är lätt böljande. Jag går lätt och avslappnat. Så dyker plötsligt en skylt upp efter två timmar att jag gått 9 kilometer! Kan detta vara möjligt? Redan gått halva sträckan och klockan är 7 på morgonen. Men där jag står har jag en fin utsikt ner mot sjön Virihaure och Staloluokta. Jag beslutar mig för att njuta de värmande morgonsstrålarna med en fika. Här gör jag det misstag jag annars aldrig gjort. Jag tar inte på mig min varma tröja, vilket jag alltid gör vid raster. Svetten får kyla ned mig, under den timme jag sitter och njuter mitt kaffe och utsikten. Tröjmisstaget får jag betala ett par dagar senare. Turen går vidare, nedåt. Till lite vegetation och lite mygg. Men ack ack så många smörblommor och smörbollar. Lyrisk blir jag av allt det gula. En familj står vid en bäck. De har tagit av sig skor och strumpor. De torkar sina fötter med handukar. Jag förstår att de vadat utan sina kängor. Mamman i familjen tittar upp på mig när jag går rakt i vattnet. Hon suckar uppgivet…..oooo stövlar. Och jag tänker att nu så står det 2-0 till stövlarna över kängorna. Mot slutet av etappen möter jag en kvinna som har både en ryggsäck och en magsäck!!!!! Ja jag menar en säck på magen. Senare får jag veta av de två norska kvinnorna att den tvåsäckade kvinnan var från Belgien och hade tagit med sig en hel drös gryn från hemlandet som hon bar på i säcken där fram. Anyway, jag kommer fram till ett i sol lapande Staloluokta. Ett sameviste som ligger vid Sveriges vackraste sjö.Här finns många rum att välja på. Ett stort kök att laga sin mat i. Mer vandrare här än tidigare. Det finns två shops där man kan handla på sig lite mat om man vill. Här sitter jag en stor del av dagen på klipporna med utsikt över Virihaure. Njuter en Norrlands och njuter också av att jag de facto gjort en tvätt av mig och mina fåtal kläder. Detta är livet. Lugnt och harmoniskt. Snöklädda berg och en spegelblank sjö. Man kan se ett antal helikoptrar som hämtar och lämnar turister nere vid sjön. Efter några timmar kommer de två norska kvinnorna. Lika glada som alltid. I morgon skall de gå mot Norge och jag skall gå mot Arasluokta.

Dag 5: Staloluokta-Arasluokta 12 km
Nu följer två korta etapper. Jag funderar på att ta bägge i en. Men eftersom jag redan ligger en dag före mitt schema och inte vill vänta ytterliggare på helikoptern vid slutmålet så beslutar jag mig för att endast gå till Arasluokta. På morgonen så gör en av de norska kvinnorna en termos med nyponsoppa åt mig.Sedan tackar de för en trevlig bekantskap. Jag ser en våg som jag hänger upp min ryggsäck på. Den väger 13 kilo. Då har jag ändå med mig egen sovsäck som jag fått plats med i ryggsäcken. Utan den hade jag sparat ytterliggare gram. Den här etappen bjuder på riktigt branta stigningar. Dagen är varm och skjortan är snabbt svettig. Jag möter fler vandrare än tidigare. Jag hittar en vidunderlig utsikt över Arasluokta och sjön Virihaure. Nu har jag tagit på mig en varm tröja vid fikat. Njuter av stillheten En del vandrare passerar, röda av ansträngning i de branta partierna. När jag kommer fram till Arasluokta får jag leta i samevistet efter stugvärden. Jag får veta att i fjällkapellet skall det spelas musik at en gittarist på kvällen. Det kan ju vara häftigt att gå på. Fram till dess så lagar jag mat. Sitter på min altan till stugan. En riktigt fin sommarkväll. Går bort till en forsande älv för att dricka upp mig på vatten, då jag känner att jag svettats mycket under dagen. Sitter där vid forsen och ser på allt fint dricksvatten som passerar. Jag tänker att det ändå är en fin natur som vi måste ta väl hand om. På kvällen lyssnar jag på musik. Ett tjugotal personer sitter där. Efter 45 minuter är det slut.Jag går hem till min stuga och kollar in etappen för nästa dag. Jag ser att den visserligen är på högre höjder en dagens etapp. Men inte alls några branta stigningar. Så en lätt framåtböjd vandring att vänta.
 
Intressant att läsa om din vandring. Din berättelse är så ambitiös att du kan skriva den som en artikel och få den publicerad här på Utsidan! Då kan andra som är intresserade av Padjelanta lätt hitta den i framtiden. Tillfoga då datum när du gick, det är bra att veta.

Padjelanta är ett underbart område. Jag gick själv i Tarradalen i mitten på juni i år, och det var en ljuvlig och vacker upplevelse. Då fick jag som du några funderingar om avståndangivelserna på leden. Till Njunjes är det knappast 16 km, möjligen har någon mätt ända från Kvikkjokk. Från båtlänningen är det väl snarast 13 km, om ens det.

Men sträckan Tuottar - Stalo kan stämma, 18 km verkar OK på kartan. Och på 2 timmar kan man ju gå 9 km, om man som du har hyfsat lätt packning. Men då går det fort!

Synd att det verkar vara så få vandrare som går leden numera. Men det kanske var en tillfällig svacka i besöksantalet?

Hälsningar Hans F
 
Kanonläsning!

Hej Peter
Vilken härlig berättelse att läsa, för mig låter det som en mycket intressant vandring som jag är sugen på nästa år:))

Håller med Hans om att det är en mycket ambitiös berättelse som självklart skall publiceras på Utsidan!

Ha´det!
 
Intressant att läsa om din vandring. Din berättelse är så ambitiös att du kan skriva den som en artikel och få den publicerad här på Utsidan! Då kan andra som är intresserade av Padjelanta lätt hitta den i framtiden. Tillfoga då datum när du gick, det är bra att veta.

Padjelanta är ett underbart område. Jag gick själv i Tarradalen i mitten på juni i år, och det var en ljuvlig och vacker upplevelse. Då fick jag som du några funderingar om avståndangivelserna på leden. Till Njunjes är det knappast 16 km, möjligen har någon mätt ända från Kvikkjokk. Från båtlänningen är det väl snarast 13 km, om ens det.

Men sträckan Tuottar - Stalo kan stämma, 18 km verkar OK på kartan. Och på 2 timmar kan man ju gå 9 km, om man som du har hyfsat lätt packning. Men då går det fort!

Synd att det verkar vara så få vandrare som går leden numera. Men det kanske var en tillfällig svacka i besöksantalet?

Hälsningar Hans F

Kul att höra att du nyss var där. Jag startade min vandring den 16/7. På tal om skyltar så hörde jag att några vandrare faktiskt missat en bro nere i Tarradalen. Stigen vek av och de hade följt hjulspåren av en fyrhjuling fram till ett vattendrag och vadat över. Hade det varit bra skyltat så hade de kunnat gå över en bro istället.Då det var flera som råkat ut för detta kanske man kan se ett mönster och göra något. Vid ett tillfälle hade en dam som kommit fram till vattendraget gett upp vadning och gått tillbaka till Kvikkjokk i stället.
 
Kul att höra att du nyss var där. Jag startade min vandring den 16/7. På tal om skyltar så hörde jag att några vandrare faktiskt missat en bro nere i Tarradalen. Stigen vek av och de hade följt hjulspåren av en fyrhjuling fram till ett vattendrag och vadat över. Hade det varit bra skyltat så hade de kunnat gå över en bro istället.Då det var flera som råkat ut för detta kanske man kan se ett mönster och göra något. Vid ett tillfälle hade en dam som kommit fram till vattendraget gett upp vadning och gått tillbaka till Kvikkjokk i stället.

Jag var där 15/6 - 19/6, så det var tidigt. Men bästa sommarväder på dagarna, kallt på kvällarna.

Den där fyrhjulingen hade väl kört till de privata stugor som finns före Njunjesstugorna. Att skylta är en bra idé, och det måste vara Länsstyrelsen i Norrbotten som detta faller på. Men det är inte så lätt att få dem att nappa på åtgärder. Skriv gärna till dem och föreslå i all hövlighet det du tycker bör göras och varför. Ju fler som engagerar sig, desto större chans att något händer. Själv tänkte jag skriva en inlaga om spängernas tillstånd i Tarradalen.

/Hans
 
Samtidigt

Gick nog tillbaka till Kvikkjokk utan att träffa på dej eller så många andra. Tycker sandaler kompletterar kängor utmärkt. Kul att fler uppskattar dalens grönska.
 
Trevligt!

Fin berättelse och intressant eftersom jag åker upp och går Padjelantaleden den 18 aug.
Om vädret tillåter blir det en avstickare in i Norge, runt Sulitelma och ut på Padjelantaleden igen
i Staloluokta.
Visserligen har jag gått där tidigare men litet dagsfärsk information är alltid bra.
Skall se upp med ev villospår i Tarradalen, det var ett värdefullt tips.
Lätt att man blir litet slapp och följer med hjulspår i.s.f. led.
Tarradalen i fint väder är underskattad.
Nu skall jag läsa del två!
Yvonne
 
Nyfiken på din utrustning

Jättebra artikel,

Jag är lite nyfiken på vad dina 13 kg utrustning bestod av. Skulle du kunna göra en snabb summering? Tex. Hade du tält med, vad för typ av mat etc.

tack på förhand...
 
Appropå att gå fel lyckades jag nu när jag var uppe att också ta fel väg genom att följa fyrhjulingsspår vid de privata husen (Njunjesgården?) strax före Njunjes. Jag kände på mig att jag var fel men såg inte vart den riktiga leden gick eller fortsatte (leden jag följde övergick till tre olika fyrhjulingsspår på en äng och sen in i skog) och hamnade tillslut i obanad terräng och spåren slutade. När jag väl kom upp på leden och nådde Njunjes lyckades jag, igen, följa fel stig som nu gick ner till älven. Lat som jag är orkade jag inte gå tillbaka fast jag insåg att det antagligen var fel, så jag fick traska upp för den vildvuxna sluttningen och upp på leden igen (man lär sig av sina misstag, tillslut iaf. ;) ). Efter det höll jag mig på leden, men som sagt, det är lätt att missa leden ibland med hjulspåren.

Mängden folk längs leden var ganska varierande, ena dagen kunde man möte ett par st eller en handfull. Mellan Såmmarlappa och Tarraluoppal mötte jag ett 15tal.
 
Jättebra artikel,

Jag är lite nyfiken på vad dina 13 kg utrustning bestod av. Skulle du kunna göra en snabb summering? Tex. Hade du tält med, vad för typ av mat etc.

tack på förhand...

Jaaadu...låt mig tänka.
1 par extra strumpor
1 par extra kalsonger
1 undertröja med långa ärmar
1 olle/fleece
1 sovsäck
myggstift
lite bröd(köpte på mig efterhand)
Torrfoder (när jag vägde säcken hade jag 5 påsar kvar)
Kåsa
Bestick
Termos
1 Par löpardojor!!
1 tub messmör
1 pocketbok.......jag vet att det var knäppt
Karta
Eld

det var väl allt.....och så hade jag naturligtvis kläder på mig...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
gerritholl Vadning i västra Padjelanta, del X. Fjällvandring 1
Ljung_dalen Padjelanta del 2 Fjällvandring 11
tordenmalm Kortare del av Padjelanta Fjällvandring 10
JohanGrum Vada över Låddejåhkå i Padjelanta, väster om stugan Fjällvandring 2
Anneliandersson Tältplatser Nordkalottleden Saluhavrre - Vajsaluokta Fjällvandring 6
barasara Rutt från Sverige till Norge (Narvik eller Bodö/Sulitelma/Sulitjelma) Fjällvandring 9
553344 Frågor om Sarek- och padjelanta-tur med bla Álátjåhkkå Fjällvandring 7
myrberget Snöläget i Padjelanta Fjällvandring 11
Vandraren79 Padjelanta sommaren 2022 Fjällvandring 5
Uteförjämnan Padjelanta - Stibok Fjällvandring 5
553344 Padjelanta - vägval mm Fjällvandring 21
Framskr_ida Tips fjällvandring 5-10 dagar stugor, ev Padjelanta Fjällvandring 4
adropofnature Rago to Padjelanta via Trolldalen Fjällvandring 15
Promenerik Sarek+Padjelanta turförslag Fjällvandring 3
Cobblepot Sovsäck Padjelanta mitten av augusti. Fjällvandring 3
Leek123 Kungsleden till padjelanta Fjällvandring 1
Ryggsäcken Mat vid stugvandring i Padjelanta? Fjällvandring 9
david_k Nordöstra Padjelanta: Akka - Alggajavrre - Staloluokta Fjällvandring 5
intelligence Val av sovsäck till padjelanta-tur mot slutet av augusti Fjällvandring 4
Sigi Myggläget i Sarek/Padjelanta just nu Fjällvandring 7
cloud76 Padjelanta - snö Fjällvandring 4
cloud76 Padjelanta/Kierkevare Fjällvandring 7
Sigi Söder om Padjelanta (Fierrovagge,Ravejaure) Fjällvandring 1
cloud76 Isarna på sjöarna i Padjelanta Fjällvandring 1
solohiker Önskas tips för långvandring, Keb - SF - Padjelanta - Sarek Fjällvandring 5
olahan Padjelanta Fjällvandring 3
Hemiume Vad får vi inte missa? Sarek, Padjelanta, stora sjöfallet, abisko? Fjällvandring 6
mkruse Västra Padjelanta - turförslag Fjällvandring 9
camoscio sulitelma-padjelanta Fjällvandring 29
Helsing Padjelanta Väst Fjällvandring 2
givdeh Padjelanta igen Fjällvandring 7
majjen Höstfärger i södra Padjelanta? Fjällvandring 20
Gunnar81 Tur i Padjelanta och Sarek Fjällvandring 7
mkruse Padjelanta - förslag på rutt önskas! Fjällvandring 4
lokatten Padjelanta kan man köpa mat längs vägen? Fjällvandring 3
Höstlöv Vadplatser i och runt västra Padjelanta Fjällvandring 17
Almijo Förslag på vandringstur Sarek/ Padjelanta? Fjällvandring 14
anna_caroline Padjelanta Fjällvandring 28
monterey Just nu: Vänner i Padjelanta behöver tips Fjällvandring 9
Akleja Efterlyser man från Padjelanta/Stalo 1/8 Fjällvandring 0
Silverfox Proviant i Padjelanta? Fjällvandring 8
dake Tältplatser padjelanta Fjällvandring 2
LeifS Vägen till Alkajaure från Padjelanta Fjällvandring 6
Crimper Padjelanta i presentform Fjällvandring 14
Leif Vajmo Vadning av Tukijåhkkå (Duvggejåhkå) i Padjelanta? Fjällvandring 7
Hemskis Avstånd i Padjelanta/Sarek Fjällvandring 5
eyck Västra Padjelanta m. gummibåt Fjällvandring 17
Airfoil Det börjar pirra nu - Padjelanta. Fjällvandring 6
Fjällgrodan Ritsem - Padjelanta synpunkter sökes Fjällvandring 17
Sigi Vada Sieberjakka i Padjelanta? Fjällvandring 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.