Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Första natten i nya hängmattan....

Trots dåligt väder och rapporter om ännu sämre kommande väder så kunde jag inte motstå frestelsen att testa min nya hängmatta från DD Hammock i natt.

För att få lite vildmarkskänsla och ändå inte behöva ge mig långt ut i skogen så åkte jag till Laggträsket (paradiset i vildmarken.....). Där kommer man snabbt och enkelt ut i ensamheten och vildmarken även om bilen bara står ett tjugotal meter bort. Skönt en stressig fredagkväll att kunna göra på det sättet.

Nåväl, kring halvniotiden på fredagkväll var jag på plats, skippade allt valborgsfirande mao, men det är ändå överreklamerat. Monterade ridgeline, tarp och hängmatta och då såg det ut såhär:

Eftersom jag fäster både hängmatta och tarp till samma ridgeline så behöver jag tyngder längst ner på tarpen som sträcker ut tarpen när jag lägger mig i hängmattan. Vintertiden knyter jag bara fast bitar från träd.....

Jag har funderat på andra varianter att få tarpen sträckt även när det blir tyngd i hängmattan men har inte kommit på något bättre än denna variant.

Nåväl, natten flöt på bra, hängmattan var skön att ligga i och eftersom det bara var runt nollan så var det riktigt behagligt att sova ute. Dock vaknade jag på morgonkvisten av att benen kändes lite fuktiga men jag var för trött för att grunna över varför. Det var först vid åttatiden när jag vaknade ordentligt som jag förstod varför.

I en hängmatta strävar man efter att ligga diagonalt så att kroppen hamnar så horisontellt som böjligt och inte i bananform. Eftersom det kom en hel del bötsnö i natt så innebar det att benen fick kontakt med tarpen och då blev det lite fuktigt. Anledningen till att det blev så under natten kan man se på denna bild:

Blötsnön tyngde ner tarpen så att den kom i kontakt med mina ben.

Jag vet inte riktigt om jag skulle ha kunnat göra något annorlunda för att slippa detta problem. Ett sätt hade varit att spänna upp tarpen med större lutning men då måste jag höja ridgelinen vilket i sin tur innebär att hängmattan hamnar lite för högt för att kunna ta sig in.

I detta fall, med vetskapen om att det skulle snöa, skulle jag ju naturligtvis ha spänt upp tarpen med en separat lina och på så sätt kunna göra lutningen större.

Men, det är lätt att vara efterklok. Dessutom gör ju detta "lilla" problem att man får något nytt att grunna på.

Hängmattan känns i alla fall som ett mycket klokt köp. Det är nästan så att man längtar till myggsäsongen så att man får använda myggnätet också. Nästan.....

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-05-01 22:43   seobserver
Luft mellan tarp och hängmattan är bra när det blir 100% relativ luftfuktighet. En lagom persiennlina väger inte så mycket. Men det verkar ju bra, även över snön.
 
Svar 2010-05-02 09:22   peter1969
Jo, jag är väl i valet och kvalet om jag ska ha en egen lina för tarpen. Men jag ska testa och fundera lite till. Jag ska även se vad som händer om man spänner hängmattan mer för sovkomforten. Det står nämligtvis i bruksanvisningen att hängmattan ska spännas ganska hårt men då försvinner ju vitsen med att ligga diagonalt. Men bara vädret blir lite bättre så ska jag testa mer.
 
2010-05-01 23:25   greenjuice
Intressant att läsa! Nyttig erfarenhet och bra att du provade att övernatta ute trots snön på marken. Men hade du liggunderlaget på hängmattan? Jag tänkte om det inte var kallt i hängmattan? På ryggen alltså.
 
Svar 2010-05-02 09:25   peter1969
DD Travel hammock har dubbel botten med öppning på ena långsidan så det är enkelt att lägga in liggunderlag mellan bottnarna. På så sätt ligger liggunderlaget någorlunda stilla även om man rör sig i hängmattan. Jag körde med dubbla liggunderlag så det var ingen fara.
 
2010-05-02 20:57   JohannesJohansson
Tufft med Hängmatta. Hur stort är tygstycket i hängmattan? Får en man på 190cm plats en i sådan. Jag har ju experimenterat lite med en egen modell. (Aningens kort) Jag har inte lyckats somna i den än bara. (Kallt på ryggen) Få ta och göra ett nytt försök med liggunderlag nu fram i vår.
 
Svar 2010-05-02 21:22   peter1969
Den är 2,70x1,40m och den rekommenderas för personer upp till "6ft 5 and 150 kg". 6ft 5 motsvarar ungefär 1,95m om jag räknar rätt. Så med andra ord borde du få plats. Jag är 178cm lång och det är gott om utrymme i den.

Jag köpte min från www.huskygard.se (dom håller till i Idre) och den kostade 775 inkl frakt. Fick den ett par dagar efter betalningen. Jag har funderat på att göra en egen, dock bara med enkel botten och en dragkedja men materialet kostar 400 kr och då valde jag ett 2nd choicetyg från extremtextil.com
Med andra ord så är det inte lönt att göra en egen, istället blir det till att beställa en till så att det går att ta med sig en av ungarna ut på äventyr i sommar.
Dom har ett paketpris på en hängmatta + tarp + "hammock sleeves" för 1049. Ett riktigt rövarpris tycker jag.
 
2010-05-02 23:39   Öhrnell
"Längta till myggsäsongen så att man får testa myggnätet". Exempel på en äkta pryltestarnörd. Jag kände likadant när jag sydde myggfönster på tältet!
 
Svar 2010-05-03 10:29   peter1969
Jo, egentligen är man nog rätt så sjuk...
Tyvärr tror jag inte att det här går att bota med normala mediciner, utan det enda sättet är nog en rejäl överdos av friluftsliv!

Jag han testsova även natten mellan lördag-söndag samt testa en stund på söndagen när det blev uppehåll i snöandet ett tag. Jag har konstaterat att den här hängmattan nog mår bäst av att spännas hårt dvs precis enligt instruktionerna (konstigt, va?). Så nu blir det till att bygga om hela strukturen på mitt hängmattesovande så att jag får en ridgeline för hängmattan och en för tarpen.

Ååh, vad jobbigt:)
 
2010-09-30 19:59   Winell
Peter, såg att du sovit när varit kallt ute. Jag har en Hennessy Hammock men har inte varit ute i kallare än 10-12 grader. I helgen tänkte jag ut och det ser ut att gå neråt 0-4 grader dit jag ska.

Funkar det med ett uppblåsbart liggunderlag i hammocken och en sovsäck med komf temp på 0? Kompletterat med underställ och mössa.

Eller är det tält som gäller?
Jag har tyvärr ingen underquilt.
 
Svar 2010-09-30 21:20   peter1969
Kruxet med liggunderlag i hängmattan är två:
1. Dom skjutsar omkring litegrann så att det är svårt att ligga kvar ovanpå liggunderlaget.
2. Liggunderlaget skyddar inte sidorna på kroppen där hängmattan kommer att pressa ihop loftet på sovsäcken.

Det finns dock lösningar som du kan testa.
1. Du kan släppa ut lite luft ur liggunderlaget så ligger det lite stadigare. Jag har inte testat det själv men har hört om folk som gör så.
2. Du kan klippa en bit ur ett cellplastunderlag och lägga på tvärsen så att du skyddar sidorna på överkroppen. Då bör det gå.

På kroppen är det bra med ett varmt underställ (gärna ull), mössa och tjocksockor. Lägg överblivna kläder ovanpå sovsäcken så värmer det. Om du har en till sovsäck så kan du ha den "öppen" ovanpå dig dvs utanpå sovsäcken. Den öppna sovsäcken fungerar då som en topquilt. Du kan även stoppa in benen i ryggsäcken eller den stängda jackan så ger det några extra graders tålighet.

Undvik tältet! :)
Hör gärna av dig hur det gick.
PS! Har du varit inne något på HammockForums.net?
Där finns massor med tips.
Kolla även youtube, sök efter shugemery, han har en massa filmer med hängmattetips, en serie på 10 delar. Dessutom är han en riktigt rolig typ.
 
2012-09-29 17:57   markanthus
Vad är det för mått på tarpen. Ska göra mig en egen men vet inte vilket mått som är optimalt. Tänkte mig 3x3m men vet inte vad som är bäst.
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.