Texter om vandringar, erfarenheter, geocaching & friluftsliv

Vandring är en stor passion. Efter ha vandrat i flera år i svenska fjällen och låglandsleder bl.a. Höga Kust-leden och Bergslagsleden har jag vänt kosan mot Sydeuropa. Där finns många intressanta bergsområden bl.a. Pyrenéerna och Alperna. Hittills har jag hunnit med två turer i Pyrenéerna och första gången i franska Alperna i somras (2010). Gjorde en tur i Skottland för flera år sedan. På hemmaplan försöker jag gå ut på Bohusleden när tillfällen ges. Även dagsturer i naturen runt och utanför Göteborg.

Bor numera i Göteborg.

/Jonas

Användarnamn: greenjuice

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Utförsåkning, Vandring, skidåkning, geocaching, matlagning ute i naturen

Mer på profilsidan


Ny dold gatukonst i Umeå?

För 1,5 år sedan publicerades en spännande och intressant cache, Umeå Urban Invasion av Bo & Elisabeth . En okänd konstnär som smyckar husväggar med med mosaikkonstverk som föreställer från det klassiska dataspelet Space Invaders. Det började i Paris och sedan fortsatte i London, Tokyo, Amsterdam osv. Bo & Eliasbeth hade råkat hitta den när de var på besök här i Umeå. De lade ut cachen men i mystery-form som går ut på att hitta den rätta rymdvarelsen och räknar koordinater enligt cachebeskrivningen.

 När cachen publicerades var det spännande att leta runt efter rymdgubbarna. Det var inte alltid lätt att se dem och det tog timmar innan jag äntligen fann den och kunde därmed räknat ut finalkoordinaterna. 

Galleri från Umeå Urban Invastion-cachesidan

 Sedan råkade jag faktiskt hitta den också i Linköping! Jag kontaktade Bo & Elisabeth och talade om var jag såg rymdgubben. De publicerade också en mysterycache om konstverket i Linköping. Därmed blev det också känt att konstnären har varit där och lagt ut konstverken på flera olika ställen.

 För att se var konstnären har varit runt Jorden och smyckat konstverken på husväggar ---> Hemsida .

Inspiration från Space Invaders-konsten?

Här i Umeå har jag sett kanske en ny gatukonst. Det är rörpärlor med figurer som tex körsbär eller igelkott. Jag har sett dem på några ställen här i Umeå. Undrar vem har lagt ut dem och om den eller flera konstnärer har låtits sig inspireras av space invaders-konstnären?

 Jag såg idag en figur, igelkott, av rörpärlor på Östra kyrko-bron.

 Den söta igelkott-figur av rörpärlor

 

 

 Lite längre avstånd från figuren.

Lärorik och nyttig hobby 

Det som är bra med geocaching är att man får lite allmän bildning på köpet. Det handlar inte bara om skattjakt som en lek. Många gånger är cachen gömd där det finns nån koppling till kultur, historia, konst eller lokal kännedom. Jag har lärt mig mycket genom geocaching. Det är vad Alan de Botton menar, att det är inte nödvändigt att resa så långt för att uppleva något nytt utan det går att finna intressanta och spännande sevärdheter i närheten och lära sig av dem...

Skrivs!

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-03-22 19:19   peter1969
Du har helt rätt om att geocaching får en att besöka intressanta platser som man aldrig skulle ha besökt annars.
 

Läs mer i bloggen

Vandring i Gran Paradiso, Alta Via 2

Årets vandring skedde i italienska Alperna. Tidigare har jag mestadels vandrat i franska Alperna bl.a. i nationalparken Ecrins och Vanoise. Även har jag gått i Pyrenéerna ett par gånger på både spanska och franska sidan av bergskedjan. Den här gången var jag nyfiken på nationalparken Gran Paradiso på italienska sidan av Alperna. Det skulle åter bli en ren stugtur igen. Vi skulle gå från Chardonney till Courmayeur på en led som heter Alta Via 2.

Hemkommen från italienska Gran Paradiso

För en vecka sedan kom vi hem från italienska Alperna där jag och min färdkamrat har vandrat på Alta Via 2-leden som passerar nationalparken Gran Paradiso. Det var en mycket fin tur. 

Fortsättning om Viewranger: Skärmdumpar

I förra inlägget presenterade jag hur Viewranger fungerar och vad man kan använda appen till för. Jag har mest nytta av Viewranger på hemmaplan eftersom jag beger mig ofta ut på rundvandringar här i Skåne. Vid längre turer som alp- eller fjällvandringar använder jag mest till att lokalisera min position ute i terrängen. Att använda appen varje dag vid längre turer blir problematiskt då batteriet inte håller mer än en dag även om mobilen körs i flygplansläge.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.