Texter om vandringar, erfarenheter, geocaching & friluftsliv

Vandring är en stor passion. Efter ha vandrat i flera år i svenska fjällen och låglandsleder bl.a. Höga Kust-leden och Bergslagsleden har jag vänt kosan mot Sydeuropa. Där finns många intressanta bergsområden bl.a. Pyrenéerna och Alperna. Hittills har jag hunnit med två turer i Pyrenéerna och första gången i franska Alperna i somras (2010). Gjorde en tur i Skottland för flera år sedan. På hemmaplan försöker jag gå ut på Bohusleden när tillfällen ges. Även dagsturer i naturen runt och utanför Göteborg.

Bor numera i Göteborg.

/Jonas

Användarnamn: greenjuice

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Utförsåkning, Vandring, skidåkning, geocaching, matlagning ute i naturen

Mer på profilsidan


Uppdatering av bloggen - Malmö

Det är ett tag sedan jag bloggade här på Utsidan. Ser att det är flera månader sedan. Det beror på olika orsaker men den främsta anledningen är att jag har bytt jobb som också inneburit att jag fått flytta till en annan stad, nämligen Malmö. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om här i Malmö.

Annars, mina kompisar har tjatat på mig om att uppdatera bloggen. Då gör jag det :-) Lägger in några bilder! Så de blir nöjda…

 Jag skrev förut i bloggen att jag hade köpt en kamera, LX3 som jag var mycket nöjd med…Nu har jag försökt att experimentera mer med den, att våga ta bilder inomhus med bländarprioritet och ISO 400. Även att använda manuellt fokus.

Handhållen, ISO 400, 1/15 sek, bländarprioritet F2, 24 mm

Här satt vi tillsammans och fikade hemma hos mig. Vi planerade inför eventet i Helsingborg som hölls i lördags.  Ulle testar sin nya slimmade kamera. Casio tror jag märket var.

 

ISO 80, bländarprioritet F4, 1/320, -0,33 EV

Jag försökte här att ha bra skärpa på Pilar (hunden).

 

Här experimenterade jag med svart/vitt-fotografering inomhus. Även här körde jag med bländarprioritet i LX3. Jag valde ISO 200, bländaren F2,5 och slutartiden var 1/6 sek.

Efter ha ätit middag (grillat kött) passade jag på igen att leka med kameran och då fick jag låna deras stativ och lyckades ta ett par bilder utan att alltför vara brusiga och dessutom i ISO 200 och utan blixt. En av dem hann går ut till köket men 22:an på tröjan syntes tydligt ändå :-)

Bländarprioritet F2, ISO 200, 1/4 sek, dynamiskt svart/vitt film läge

 


Bländarprioritet F2, ISO 400, 1/6 sek. Dynamiskt svart/vitt filmläge


Det var kanske inte mycket friluftsliv i det här inlägget. Men det kommer fler framöver. Jag kanske skriver lite om geocaching-eventet i Helsinborg som jag och mina kompisar var med på. Geocaching är ett utmärkt inslag i friluftslivet!  Jag kommer ut oftare och ser mycket av naturen, ställen och landskapet.

Senare i höst planerar jag att vandra på Skåneleden. Det är flera år sedan jag vandrade där sist. Så det ska bli kul att se igen av skånska naturen. Jag funderar på att vandra på Söderåsen, från Åstorp till Röstånga under en helg.

Skrivs,

Jonas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-08-19 11:01   Thomas Traneving
Ahhh, flyttat till Malmö. Min hemstad!! Love Malmö och längtar ofta hem.
Du har verkligen hittat en stad som har allt på lagom stor yta.
Du har väl besökt festivalen nu i veckan???
/Helena
 

Läs mer i bloggen

Vandring i Gran Paradiso, Alta Via 2

Årets vandring skedde i italienska Alperna. Tidigare har jag mestadels vandrat i franska Alperna bl.a. i nationalparken Ecrins och Vanoise. Även har jag gått i Pyrenéerna ett par gånger på både spanska och franska sidan av bergskedjan. Den här gången var jag nyfiken på nationalparken Gran Paradiso på italienska sidan av Alperna. Det skulle åter bli en ren stugtur igen. Vi skulle gå från Chardonney till Courmayeur på en led som heter Alta Via 2.

Hemkommen från italienska Gran Paradiso

För en vecka sedan kom vi hem från italienska Alperna där jag och min färdkamrat har vandrat på Alta Via 2-leden som passerar nationalparken Gran Paradiso. Det var en mycket fin tur. 

Fortsättning om Viewranger: Skärmdumpar

I förra inlägget presenterade jag hur Viewranger fungerar och vad man kan använda appen till för. Jag har mest nytta av Viewranger på hemmaplan eftersom jag beger mig ofta ut på rundvandringar här i Skåne. Vid längre turer som alp- eller fjällvandringar använder jag mest till att lokalisera min position ute i terrängen. Att använda appen varje dag vid längre turer blir problematiskt då batteriet inte håller mer än en dag även om mobilen körs i flygplansläge.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.