Eriks utflykter och äventyr

Naturskådning och friluftsliv i stillsamt format. Har alltid varit ute i olika former, mest i hemmamarkerna vid Bottenvikskusten. Fotar och dokumenterar gärna mina små äventyr.

Användarnamn: scandiaca

Intressen:

Mer på profilsidan


Övernattning i månsken : Vinterprylar

När det nu är riktig vinter passade jag på att testa ny och gammal vinterutrustning. Det är ju bra att veta hur grejorna håller. Att testa prylar är ju också ett gott skäl till att göra en övernattning. Det är annars en aning motigt att lämna den trygga stugvärmen och bege sig ut i den mörka och kalla januariskogen.

___

Min några år gamla sovsäck, Ajungilak Tyin Winter, behöver utvärderas, liksom en del andra frågetecken som behöver rätas ut bland diverse vinterprylar. Ryggsäcken, en 26 år gammal Karrimor Condor 60-80, kommer sannolikt att behöva ersättas. Och hur håller egentligen klädseln ett dygn ute i kylan? Jag fick inte bara en vacker månskensnatt, utan även en del svar under denna tur.

___

Det är bara ett par-tre decimeter kall och luftig snö i Västerbottens kustland. Skidorna går mjukt men skrapar här och var emot marken under snön. Det skulle behövas lite blia för att skapa ett bra skyddande grundlager. Månen lyser upp skogen och pannlampan är egentligen inte helt nödvändig så länge jag bara följer den tydliga leden. Jag ser omgivningen bättre utan lampa när jag låter ögonen vänja sig vid mörkret.

___

Det är en av mina favoritlägerplatser som jag känner väl till, vilket är en fördel när man ger sig ut så här i mörkret. Jag hittar snabbt lagom mycket ved för kvällen och får igång en eld. Dom tunna molnresterna drar bort och stjärnhimlen ligger snart bar över mig. Jag monterar kameran på stativ och låter den stå och skjuta en intervallbildserie mot himlen. Molnskyar och fullmåne kan ge spännande effekter när man komprimerar tiden i en time-lapsefilm (länk till video längst ner i inlägget).

___

När jag lägger mig ligger tempen på -10. Det känns lagom varmt och bra i säcken. Efter halva natten börjar det kyla och jag har svårt att få mer sömn. På morgonen ligger tempen på -15. Sovsäcken har en komforttemperatur på -15, men det är uppenbart att gränsen snarare ligger på -10. Inte särskilt imponerande för en säck som väger drygt 2400 gram och fyller halva ryggsäcken. Här måste till nåt annat!

___

Att sedan stiga upp, lämna den goa sovsäcksvärmen och dra på sig kalla kläder är den sanna prövningen. Speciellt pjäxorna. Det blir nästa sak att utveckla för framtida turer. Ett par fotpåsar att använda som lägerskor och glida omkring med i snön, samtidigt som pjäxorna sakta får värmas upp vid elden känns just då väldigt lockande, och ett par dylika är nu beställda!

___

Min nya Klättermusen Liv duntröja håller värmen bra ner mot -20 även stillasittande, med skaljackan över och en varm tröja under. Den kommer säkerligen att bli en trogen följeslagare på kommande vinterturer. Även ett par nya vind och vattentäta (enligt specen) Dobsom täckbyxor verkar leva upp till sin plikt.

___

Efter frukost med sol på de snöklädda trädtopparna glider jag så hemåt. Att göra övernattningar vintertid ställer större krav på grejerna, och det är väldigt viktigt att veta vad saker går för och utvärdera allt innan man ger sig ut på den stora turen!

Även denna gång finns hela turen dokumenterad i videoformat:

https://youtu.be/FCjrj5ZZZ6M

/EN

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-01-24 12:25   thegedd
Fin tur och visst är det skillnad på utenätter vad gäller temperaturer, där har man att lära. Vacker film...
 
Svar 2016-01-24 15:32   scandiaca
Tack. Ja man lär sig nåt nytt på varje tur, speciellt dom med krävande väderförhållanden.
 
2016-01-24 14:49   eribur
Läste med intresse! Har du någon tänkt vintertur modell längre som du spånar på?
 
Svar 2016-01-24 15:36   scandiaca
Nån fjällnära tur lär det bli, men när var och hur håller jag än så länge öppet.
 
Svar 2016-01-24 20:10   scandiaca
Blev det nån ny ryggsäck för din del förresten?
 
Svar 2016-01-25 11:06   eribur
Ja, det blev en Helium 55. Priset blev för frestande, 799kr. Test i Hemavan mars/april.
 
Svar 2016-01-25 12:19   scandiaca
Helium ser fin ut! God tur!
 
2016-01-25 10:07   hansnydahl
Ett stämningsfyllt reportage. Videon kompletterar texten mycket bra. Jag har ingen erfarenhet av vinterövernattningar men tänkte försöka mig på en vintertur nu i april. Har sovit i 7 minusgrader i tält i oktober på Stekkenjokk för 10 år sedan. Numera har jag en Marmot Plasma 0 sovsäck med en komforttemperatur på -15 grader. Tänkte använda ett innerlakan - Sea to Summit Thermolite Reactor Extreme - som påstås utöka komforttemperaturen en del, även om jag tror deras siffror är överdrivna.

Jag noterade att du inte använde ett liggunderlag av skumplast under din luftmadrass. Blir det inte kallt underifrån?

Skulle det vara skillnad att sova i tält i stället för under bar himmel ur värmesynpunkt? Värmeförlust pga värmeutstrålning borde väl minska något när man är omgiven av tältduk?
 
Svar 2016-01-25 12:26   scandiaca
Tack Hans! Tält gör stor skillnad om det blåser, i övrigt är nog skillnaden ganska marginell. Ett vindtätt sovsäcksöverdrag hjälper mer, men med risk för kondens på insidan då. Ett varmt innerlakan gör också sitt till. Jag hade ett skumplastunderlag ovanpå madrassen, den var bara inte med på filmen.
 
Svar 2016-01-25 19:48   hansnydahl
Tack för info! Blir det varmare att ha skumplastunderlaget på luftmadrassen - jämfört med att ha den under? Jag gissar att snö kan komma i kontakt med luftmadrassen hur man en gör när man sover under bar himmel, och att det därför blir optimalt att ha skumplastunderlaget överst...?
 
Svar 2016-01-25 20:26   scandiaca
Det är min första vinter med luftmadrass så jag vet egentligen inte vilket som funkar bäst. En del säger skumplast under, andra skumplast över. Lite värme läcker ju vanligtvis alltid igenom ner till snön, så lite granris underst är inte så dumt i vilket fall som helst så slipper man få det undre underlaget blött. Det gjorde jag inte den här gången och man ser på filmen att madrassen är blöt på undersidan.
 
2016-01-26 21:25   Avslutat Medlemskap 201709
Tack för en fin och trevlig film. Det är alltid lika kul att få se filmer som denna. En fråga, jag tyckte mig se på bilden med termometern att bimetall-fjädern lossnat. Då funkar väl inte termometern?
 
Svar 2016-01-27 06:43   scandiaca
Tack, roligt att höra! Det är bara en dekorationsknapp i mitten på termometern som har lossnat. Den är lite misshandlad, men funkar som den ska.
 
2016-01-27 09:04   seobserver
Hur man förvara sina sovsäckar spelar stor roll. Mina hänger i en garderob. Vid senaste vinterturen med grannen fick vi ett par -15graders nätter min -20 graders dunsäck var varm och god, kamratens syntetsäck med max på .25 frös han i, Hans hade förvarats i påsen hårdrullad.
Skumliggunderlaget ovanpå uppblåsbart underlag, en bit byggplast under håller underlaget torrt på undersidan.
Fin berättelse och bra bilder, tack för att du delar.
 
Svar 2016-01-27 15:07   scandiaca
Tack! Ja det är riktigt! Mina hänger också i garderoben. Just den här sovsäcken förvarade jag en period i min stora ryggsäck. Även om den hade gott om utrymme där så är det möjligt att den tappade lite effekt efter det. Oavsett förvaring så upplever jag dock att syntetsäckar redan efter ett par år tappar effekt.
 
Svar 2016-01-28 00:15   seobserver
Syntetsäckar förefaller vida känsligare än dun och även mina har tappat stort sen de var nya.
 
2016-02-12 16:09   Fraktal
Väl skrivet Erik. Jag uppskattar även Dina Youtube filmer.
 
Svar 2016-02-13 07:01   scandiaca
Tack Stefan! Hoppas allt är väl!
 

Läs mer i bloggen

Porten till Sarek - Ett Soloäventyr i Nedre Rapadalen

Tjaktjajavrre, degraderat till vattenmagasin, och såhär strax innan vårfloden helt tömt på vatten. Isen ligger vrapperad över sjöbottnen. Ingen uppmuntrande syn. Snön är isigt hård och skidåkningen går snabbt den dryga milen upp till magasinets nordvästra hörn. Där viker jag in i skogen mot skoterspåret längs ”cykelstigen” till Laidaure.

Bygga egen fjärilshåv

Småkryp har alltid fascinerat mig, men det har tilltagit på senare år. Som med allt annat i livet så växer ett intresse ju mer man lär sig om ämnet. Den enorma mångfald och variation som dessa utgör är imponerande! Och skönheten hos de flesta gör dom dessutom till lockande motiv för den som likt mig har ett stort fotointresse.

Ruonekvagge - 5 dagar i blomster och fjärilseldorado

Ruonekvagge. Om dalen verkligen heter så vet jag inte, på kartan har den inget namn, men jåkken heter Ruonekjåhkå, så med enkel logik så får det bli Ruonekvagge! Platsen ligger i Arjeplogsfjällen strax väst Vuoggatjålme och nordväst Sädvajaure, där jag tillbragte fem fina och varma dagar i början av juli detta år. Lättåtkomligt från väg 95 aka Silvervägen.


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...