Logga in
Bloggar > Det fria livet

Det fria livet

Eriks utflykter och äventyr

Lättare packning i Sarek Placerad på karta

På den Sarekvandring som jag skrev om i ett tidigare inlägg bar jag 15kg på ryggen, vilket kanske kan låta lite för åtta dagar. Då ska man veta att av dessa var 6,5kg mat och 1,6kg kamerautrustning, så det skulle onekligen finnas potential att enkelt kapa vikten ytterligare med ett par, tre kilo. Maten var till stor del "vanlig" mat, vilket visade sig vara ett misstag i det varma vädret som blev, och var också huvudorsaken till att jag kortade ned turen till sex dagar. Maten blev helt enkelt dålig!

Sluttningen mot Pårtetjåkkå

Jag har aldrig varit en gramjägare, men min packning har ändå sakta och målmedvetet de senaste åren krupit allt längre nedåt i volym och vikt, i ren självbevarelsedrift. Förutom att det är en trivselfråga så har jag också slitna höftleder, vilket gör det till en fråga om ren nödvändighet att gå lättare. Det gick så långt att jag helt slutade fjällvandra under många år eftersom jag förknippade det mest med lidande.

Ryggsäck Exped Lightning 45.

Nu är det väl en o annan som tycker att redan 15kg är för mycket, men jag är ingen UL-vandrare. En viss komfort och någon liten lyx-artikel vill jag trots allt ha med mig. Som en liten pocketbok att läsa i tältet till exempel.

Ryggsäcken är på 45 liter. Mot slutet av turen hade jag plats över och undrade stilla vad för andra nyttiga prylar jag skulle kunna ha tagit med mig, men kunde ärligt talat inte komma på nåt som jag faktiskt saknade.

Tältet, ett Tarptent Notch, bär jag utanpå säcken. Vikt 850g. Här från en testnatt hemmavid.

Är man ny i utebranschen så är det naturligtvis omöjligt att veta vilka saker man absolut måste ha med och vad man kan lämna hemma, i alla tänkbara och varierande situationer, väder och årstider. När man har ägnat sig åt uteliv flitigt i några år så lär man sig. Man vet vad som funkar, vilka prylar som bara måste finnas där, vilka man kan använda till mer än ett ändamål, och vad man kan vara utan. Man får en trygghet och en tillit både till sin egen förmåga och till de saker man bär med sig.

---

Att bära lätt handlar inte bara om att välja lätta prylar, det handlar minst lika mycket om kunskap och erfarenhet.

---

Man är naturligtvis olika. Jag har låga krav på komfort, förutsatt att de grejer jag använder är av god kvalitet och gör sitt jobb klanderfritt och aldrig sviker. Jag klarar mig med en tröja som kudde. Mossa och annat som jag hittar ute duger som toapapper. Jag bryter en gren till visp, äter direkt ur kastrullen, och diskar med mossa. Jag vet att andra har andra krav. Vill man bära lätt så får man acceptera ett liv närmare naturen. Med den acceptansen så följer också en frihet som är mycket värd och bidrar till en ökad trivsel.

I videon nedan pratar jag i stort sett om det jag har skrivit här, samt visar huvuddelarna av utrustningen på sarekturen. Videon är på engelska.

EN

Postat 2018-08-08 20:18 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pulkbygge (Fjellpulken transporter 155)

Jag har vanligtvis åkt med ryggsäck på vinterturer, men ofta sneglat åt en pulka. Den enda fördelen med ryggsäck är väl rörligheten genom skog och i väldigt kuperad terräng. Nackdelen är förstås tyngden över axlarna och mindre volym att packa den mer skrymmande vinterutrustningen i. Och inget som helst utrymme för lyx!

Senhöst är rätt tid för pyssel och byggprojekt, så härom veckan slog jag till och beställde så en pulka. Det stod mellan Fjellpulken transporter 155 och Paris expedition sled, båda lämpliga objekt för hemmapulare. Det blev den förstnämnda, mycket för att det var den enda som jag kunde hitta till salu på nätet. De få svenska butiker som hade parispulkan i sitt sortiment hade den inte hemma. Men fjellpulken ser bra ut. Väger nästan det dubbla mot parispulkan (4 vs 2,2kg), men är å andra sidan stadigare och något större.

Det färdiga projektet, med provpackning i presenningen. Fästbanden för packningen följde med pulkan. Samtliga hål längs kanten är också original. Det är egentligen bara skaklarna som jag har byggt själv.

---

Efter att ha inhandlat alla delar så tog mig bygget inte särskilt många timmar. Antagligen för att jag noga hade granskat olika pulk-konstruktioner på nätet och hade ganska klart för mig hur jag ville ha det. Och jag ville ha det enkelt med så får delar som möjligt. I princip är rep det enda jag har använt i konstruktionen, förutom två karbinhakar för infästning i bältet, samt vp-rören.

Pulka 1104kr
Vp-rör 2st, 2m 20kr
Polyesterrep 5mm, 6m 15kr
Karbinhakar 2st 20kr
Spännrem liten 10kr
Dragbälte 149kr
Pressenning 2x3m 57kr
Totalt: 1375kr

Ett vadderat bälte hittade jag på Röda stjärnan, med lämpliga öglor att fästa saker i. I övrigt är allt inköpt på Biltema, Rusta och Clas Olsson. Total kostnad på under 1400kr får man väl ändå säga är godkänt.

Skaklarnas montering på undersidan

---

Ett spännband håller ihop det hela. Lätt att montera och demontera. Och starkt!

---

Repets ingång på översidan. Vp-röret vilar mot knuten

---

Karbinhake i vp-rörets över ände

---

Fäste för karbinhake i bältet.

---

Repen löper genom vp-rören och drar hela tyngden. Vp-rörens enda funktion är att hålla distansen till pulkan i nedförsbackar och bidra med lite styrsel. Några poänger med att göra så mycket som möjligt av konstruktionen med rep är dels att göra eventuella reparationer i fält så enkla som möjligt, dels att rep är tysta och behagligare att hantera i kyla jämfört med t ex metalldelar. Att allt ska gå hantera med stora handskar på var ett av kraven.

Nu är det bara att invänta vinter och snö, och då får jag väl anledning att återkomma med någon färdrapport med ekipaget!

Synpunkter och tips på förbättringar mottages tacksamt!

/EN

Postat 2016-10-27 13:28 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Övernattning i månsken : Vinterprylar

När det nu är riktig vinter passade jag på att testa ny och gammal vinterutrustning. Det är ju bra att veta hur grejorna håller. Att testa prylar är ju också ett gott skäl till att göra en övernattning. Det är annars en aning motigt att lämna den trygga stugvärmen och bege sig ut i den mörka och kalla januariskogen.

___

Min några år gamla sovsäck, Ajungilak Tyin Winter, behöver utvärderas, liksom en del andra frågetecken som behöver rätas ut bland diverse vinterprylar. Ryggsäcken, en 26 år gammal Karrimor Condor 60-80, kommer sannolikt att behöva ersättas. Och hur håller egentligen klädseln ett dygn ute i kylan? Jag fick inte bara en vacker månskensnatt, utan även en del svar under denna tur.

___

Det är bara ett par-tre decimeter kall och luftig snö i Västerbottens kustland. Skidorna går mjukt men skrapar här och var emot marken under snön. Det skulle behövas lite blia för att skapa ett bra skyddande grundlager. Månen lyser upp skogen och pannlampan är egentligen inte helt nödvändig så länge jag bara följer den tydliga leden. Jag ser omgivningen bättre utan lampa när jag låter ögonen vänja sig vid mörkret.

___

Det är en av mina favoritlägerplatser som jag känner väl till, vilket är en fördel när man ger sig ut så här i mörkret. Jag hittar snabbt lagom mycket ved för kvällen och får igång en eld. Dom tunna molnresterna drar bort och stjärnhimlen ligger snart bar över mig. Jag monterar kameran på stativ och låter den stå och skjuta en intervallbildserie mot himlen. Molnskyar och fullmåne kan ge spännande effekter när man komprimerar tiden i en time-lapsefilm (länk till video längst ner i inlägget).

___

När jag lägger mig ligger tempen på -10. Det känns lagom varmt och bra i säcken. Efter halva natten börjar det kyla och jag har svårt att få mer sömn. På morgonen ligger tempen på -15. Sovsäcken har en komforttemperatur på -15, men det är uppenbart att gränsen snarare ligger på -10. Inte särskilt imponerande för en säck som väger drygt 2400 gram och fyller halva ryggsäcken. Här måste till nåt annat!

___

Att sedan stiga upp, lämna den goa sovsäcksvärmen och dra på sig kalla kläder är den sanna prövningen. Speciellt pjäxorna. Det blir nästa sak att utveckla för framtida turer. Ett par fotpåsar att använda som lägerskor och glida omkring med i snön, samtidigt som pjäxorna sakta får värmas upp vid elden känns just då väldigt lockande, och ett par dylika är nu beställda!

___

Min nya Klättermusen Liv duntröja håller värmen bra ner mot -20 även stillasittande, med skaljackan över och en varm tröja under. Den kommer säkerligen att bli en trogen följeslagare på kommande vinterturer. Även ett par nya vind och vattentäta (enligt specen) Dobsom täckbyxor verkar leva upp till sin plikt.

___

Efter frukost med sol på de snöklädda trädtopparna glider jag så hemåt. Att göra övernattningar vintertid ställer större krav på grejerna, och det är väldigt viktigt att veta vad saker går för och utvärdera allt innan man ger sig ut på den stora turen!

Även denna gång finns hela turen dokumenterad i videoformat:

https://youtu.be/FCjrj5ZZZ6M

/EN

Postat 2016-01-24 09:34 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera