Bloggar > Det fria livet > Lättare packning i Sarek

Det fria livet

Eriks utflykter och äventyr

Lättare packning i Sarek

På den Sarekvandring som jag skrev om i ett tidigare inlägg bar jag 15kg på ryggen, vilket kanske kan låta lite för åtta dagar. Då ska man veta att av dessa var 6,5kg mat och 1,6kg kamerautrustning, så det skulle onekligen finnas potential att enkelt kapa vikten ytterligare med ett par, tre kilo. Maten var till stor del "vanlig" mat, vilket visade sig vara ett misstag i det varma vädret som blev, och var också huvudorsaken till att jag kortade ned turen till sex dagar. Maten blev helt enkelt dålig!

Sluttningen mot Pårtetjåkkå

Jag har aldrig varit en gramjägare, men min packning har ändå sakta och målmedvetet de senaste åren krupit allt längre nedåt i volym och vikt, i ren självbevarelsedrift. Förutom att det är en trivselfråga så har jag också slitna höftleder, vilket gör det till en fråga om ren nödvändighet att gå lättare. Det gick så långt att jag helt slutade fjällvandra under många år eftersom jag förknippade det mest med lidande.

Ryggsäck Exped Lightning 45.

Nu är det väl en o annan som tycker att redan 15kg är för mycket, men jag är ingen UL-vandrare. En viss komfort och någon liten lyx-artikel vill jag trots allt ha med mig. Som en liten pocketbok att läsa i tältet till exempel.

Ryggsäcken är på 45 liter. Mot slutet av turen hade jag plats över och undrade stilla vad för andra nyttiga prylar jag skulle kunna ha tagit med mig, men kunde ärligt talat inte komma på nåt som jag faktiskt saknade.

Tältet, ett Tarptent Notch, bär jag utanpå säcken. Vikt 850g. Här från en testnatt hemmavid.

Är man ny i utebranschen så är det naturligtvis omöjligt att veta vilka saker man absolut måste ha med och vad man kan lämna hemma, i alla tänkbara och varierande situationer, väder och årstider. När man har ägnat sig åt uteliv flitigt i några år så lär man sig. Man vet vad som funkar, vilka prylar som bara måste finnas där, vilka man kan använda till mer än ett ändamål, och vad man kan vara utan. Man får en trygghet och en tillit både till sin egen förmåga och till de saker man bär med sig.

---

Att bära lätt handlar inte bara om att välja lätta prylar, det handlar minst lika mycket om kunskap och erfarenhet.

---

Man är naturligtvis olika. Jag har låga krav på komfort, förutsatt att de grejer jag använder är av god kvalitet och gör sitt jobb klanderfritt och aldrig sviker. Jag klarar mig med en tröja som kudde. Mossa och annat som jag hittar ute duger som toapapper. Jag bryter en gren till visp, äter direkt ur kastrullen, och diskar med mossa. Jag vet att andra har andra krav. Vill man bära lätt så får man acceptera ett liv närmare naturen. Med den acceptansen så följer också en frihet som är mycket värd och bidrar till en ökad trivsel.

I videon nedan pratar jag i stort sett om det jag har skrivit här, samt visar huvuddelarna av utrustningen på sarekturen. Videon är på engelska.

EN

Inlagt 2018-08-08 20:18 | Läst 15892 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-08-10 15:34   Nyingen
Intressant! Gillar din inställning, även om jag bara till del delar den :-)
Trevlig video också förresten!
Sitter själv på Gällivare stn och väntar på tåget hem efter en tur i Sarek...
 
Svar 2018-08-11 07:56   scandiaca
Tackar :) Jo hur man vandrar och packar är ju högst personligt, det gäller att hitta en nivå som man trivs med. Hoppas turen varit bra! Mvh
 
2019-02-22 06:14   CamillaMini
Hej Erik,

Er du stadig nöjd med Notch? Har du oplevet det i vanskelige vejrforhold?Kan det anbefales til Sarek/fjäll eller anbefaler du stærkere telt?

Vh
Camilla
 
Svar 2019-02-25 08:50   scandiaca
Hej Camilla. Jag är fortfarande nöjd med tältet. Det är på många sätt en kompromiss, men med tanke på den låga vikten så funkar det ändå förvånansvärt bra. Jag har upplevt en natt med kraftig vind och tältet fladdrade och levde om mycket. Om du vill känna dig helt trygg i alla väder även på kalfjället så skulle jag nog rekommendera ett något kraftigare tält.

Mvh
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar