Bloggar > Det fria livet > Tjadnes - två nätter i ...

Det fria livet

Eriks utflykter och äventyr

Tjadnes - två nätter i urskogen

Skogslandet väster om Arvidsjaur och in mot Arjeplogsfjällen består av ett gytter av större och mindre naturreservat, många ännu inte slutförda. Reivo är ett av få reservat i trakten som folk i allmänhet känner till. Ett av de äldre och större reservaten är Tjadnesvare, numera ingående i Sveaskogs ekopark Tjadnes-Nimtek. Jag tillbringade två nätter där på skidor nu i början av mars.

Ekopark Tjadnes-Nimtek, norr om väg 95 mellan Arvidsjaur och Arjeplog.

---

De enda tecknen på människor jag ser i området är översnöade skoterspår. Ganska typiskt för dessa marker - de lockar inga mängder av besökare. Speciellt inte vintertid. Det är heller inte helt enkelt att ta sig hit på vintern då de enda bilvägarna är små skogsvägar som vanligtvis inte hålls öppna. Det blir en chansning att åka hit, men jag har tur att en väg är plogad fram till endast ett par kilometer från reservatsgränsen i den östra delen. Därifrån tar jag mig behändigt in i reservatet på skidorna.

---

I början följer jag de översnöade skoterspåren, men får sedan spåra mig fram på egen hand, vilket fort blir slitigt med femton kilo på ryggen. Mitt mål för natten är Tjadnes, ett gammalt sommarviste tillhörande Västra Kikkejaur sameby. Det är dock märkvärdigt svårt att hitta och jag är nära att ge upp och göra läger under en gran, när jag av en slump får syn på en märkpinne för sommarleden till vistet i skogsbrynet. Därifrån är det hundra meter in i skogen och sedan står jag där, mitt bland ett antal mer eller mindre översnöade kåtor och bodar.

Tjadnes sommarviste. Några av kåtorna anas som pyramidformade snöhögar uppe till vänster bland träden.

---

En av förrådsbodarna får bli mitt nattkvarter. De pyramidformade kåtorna täcks av ett tjockt snötäcke, och det orkar jag inte ens tänka på just då att gräva mig igenom. I skymningen spelar en sparvuggla, ett av få livstecken i skogen så här långt.

Färden går genom en storslagen och mycket säregen skulpturpark.

---

Nästa dag siktar jag mot ett av lågfjällen, Smarretjåkko. Vädret fortsätter att vara grått med varierande snöfall och ett par minusgrader. Ju högre upp jag kommer desto mer inbakade blir granarna av snö. Det är huvudsakligen granskog i området, bara med mindre inslag av tall.

---

Det är en mycket speciell upplevelse att färdas i sådan vit skog. Det ger en stark overklighetskänsla. Om jag kände mig ensam tidigare så känner jag mig nu totalt isolerad mitt i en gigantisk frusen skulpturpark.

---

Mot kvällen gör jag läger under tarpen vid Störbäcken bara ett par kilometer från bilen. Jag är mycket trött efter tung spårning i lössnön, och med dålig kondition efter en förkylningsperiod. Vatten hittar jag i bäcken, men en eld behöver jag för matlagning, och mina sista krafter går till vedhämtning. Allt blir tungt på vintern. Den djupa snön är omöjligt att gå i. Lägret måste antingen grävas ned till marknivå, eller byggas uppe på snön, efter att ha trampat till den med skidorna. Så fort jag ska göra något ärende utanför lägret krävs skidorna. Man får pulsa sig än hit och än dit, och varje ärende, litet som smått blir en stor ansträngning. Det är klart att rekommendera på såna här turer att hålla sig till en och samma lägerplats och därifrån göra dagsturer, så sparar man mycket tid och energi, och trivseln och nöjet ökar stort.

Länk till video från denna utflykt:

https://youtu.be/t5ySVwqztVE

/EN

Inlagt 2016-03-09 21:21 | Läst 11980 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-03-10 08:40   brigas
Väldigt fint att färdas så i ett riktigt vinterland.
 
Svar 2016-03-10 19:11   scandiaca
Ja det är en mäktig upplevelse!
 
2016-03-10 10:15   eribur
Norrländsk ödemark, rogivande film och öga för djurliv - tack för glimten!
 
Svar 2016-03-10 19:14   scandiaca
Tack själv för kommentaren! Det lilla av djurliv man får se som rör sig uppe på snön. Det var märkvärdigt tyst i skogen med all denna snön.
 
2016-03-10 11:13   Trottoarbonden
Gjorde lumpen på K4 och känner igen mig i den vackra miljön, kommer ihåg att vi fick gräva ner tälten till marknivå och det kunde gott ligga 1-2m snö.

Mycket vackert med riktig vinter.
 
Svar 2016-03-10 19:18   scandiaca
Att gräva sig ner till marken är verkligen inget nöje, tur att man en sån gång är flera som hjälps åt!
 
2016-03-10 14:53   fowwe
Den där overklighetskänslan känner jag igen från vinterskogar på den tiden jag bodde där det fanns snö. Håller med om att det är en märklig känsla. På fjället känns det annorlunda, och snön är också annorlunda där. Vinter är över huvud taget en säregen årstid, tycker jag. Härligt att läsa din berättelse och se de snöfyllda fotona.
 
Svar 2016-03-10 19:23   scandiaca
Tack Hans! Ja på fjället är snön vanligtvis vindpackad och det blir allmänt lättare att färdas, samtidigt som man förstås också är mer utsatt just för väder och vind.
 
2016-03-10 22:43   Fraktal
Som vanligt väl formulerat och inspirerande.
 
Svar 2016-03-11 13:22   scandiaca
Tack för det Stefan!
 
2016-03-11 11:02   ulindh
Fin film och kul att få följa med ut på en fin och vacker skidfärd i det fantastiska landskapet. De snöskulpterade granarna sätter fantasin i rörelse. :-)
 
Svar 2016-03-11 13:24   scandiaca
Tack Ulrika! Det var verkligen ett fascinerande landskap.
 
2016-03-11 13:18   Imsevimsa
Tack så mycket, vilken fin film och berättelse :)
 
Svar 2016-03-11 17:29   scandiaca
Tack själv! Det är ett nöje att dela sina berättelser, det känns som att turen blir mer värd då på nåt sätt.
 
2016-03-12 17:02   enSAM
Tack för en trevlig film. Bor ju inte så långt från reservatet men har aldrig varit dit på vintern men somrarna blir det ofta ett besök där. Jag "anfaller" för det mesta från NO och Juovvavaratje för där är det flerhundraåriga tallar som man kan "prata" med.
 
Svar 2016-03-13 06:35   scandiaca
Tack Samuel! Roligt att höra från nån annan som varit där. Det är nåt visst med tall, jag kände lite saknad av det i den del där jag rörde mig.
 
2016-03-13 12:48   hansnydahl
Din berättelse väcker verkligen suget efter en vintertur - tack för det! Granarna var ju konstverk i den högre skolan - vilken ödslighetskänsla dom skapar. Jag har ingen erfarenhet av vinterturer ännu - den första blir av nu i april.
 
Svar 2016-03-14 07:25   scandiaca
Tack Hans! Ha en god vintertur!
 
2016-03-28 22:33   fowwe
Har nu också njutit av filmen du gjort om turen. Tack för den!
 
2017-03-15 09:04   Håkan Friberg
Underbar känsla i såväl text som bilder. Mitt eget friluftsliv nlir allt mer inriktat på vinterturer i lågland. Jag tänker att det delvis har stt göra med en längtan tillbaka till barndomens vintrar. För mig.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!