Torka hemmalagat potatismos?

Hejsan,

Är i full gång med att torka grönsaker och kött inför sommarens vandringar. Har under åren kört mycket couscous och snabbris till grytorna och köttfärssåsen men vill ha lite mer variation och funderar därför på potatismos. Och då menar jag riktig mos och inte pulvermos.

Jag har googlat runt på nätet och även försökt söka här på forumet men har inte lyckats hitta någon tråd som klart säger "Ja, det går jättebra" eller "Nej, glöm det!". Så därför tyckte jag att det var lika bra att starta en egen tråd.

Så vad säger ni veteraner på forumet? Om jag gör ett gott mos på min sista vinterpotatis och breder ut det tunt på en plåt och torkar långsamt i ugnen, blir det mosaktigt igen när jag blandar det med kokande vatten?
Jag misstänker att det kan vara bra att utesluta den goda smörklicken när jag gör moset eftersom fett har en tendens att härskna, men i övrigt?

Jag har ett finfint Trangia med gasbrännare och ser matlagningen som en trevlig ritual. Att äta frystorkat ur en påse är alltså inget för mig.

Så vad tråden handlar om är alltså hur man bäst torkar hemmagjord potatismos. Jag behöver inga tips på andra tillbehör att ta istället. :) Och nej, jag vill _inte_ släpa med mig köpt pulvermos, det är en ren principsak att man ska göra sitt mos själv.

/lasse
 
Jag brukade torka hemlagat potatismos för mina bortskämda barn ;), och det fungerar. Kör moset riktigt finfördelat i mixer; ev. med en aning mer än vanligt av vätska, så att smeten går att bre tunt. Sprid ett tunt lager på flergångsbakdukar (vanligt bakplåtspapper går an, men kan fastna här och var) och torka som vanligt. Ut kommer en uppsprucken "ökenskorpa", som man kan smula till mindre flagor eller mala till pulver i mixern.
Som de flesta stärkelserika ingredienser behöver flagorna/pulvret sedan svälla en stund vid återvattningen, i fallet flagor får man ev. vispa/röra om lite sen för att lösa de sista klumparna.
Man kan ju tillsätta smör och mjölkpulver först vid återvattningen om man är orolig för hållbarheten, men jag har alltid bara lagat till moset som vanligt och inte märkt av några nackdelar. Smakerna gifte sig bättre och barnen tyckte det smakade mer "som hemma". En extra smörklick slank ändå med vid återvattningen för smakens och energiinnehållets skull.
 
Mixar man potatismos så slår man sönder stärkelsekornen och man får tapetklister istället!
http://www.seriouseats.com/2010/11/how-to-make-mashed-potatoes-thanksgiving-sides-fluffy-creamy.html
Det här är ett typiskt fall där jag har mycket svårt att tro att man kan göra bättre än fabrikstillverkat potatismospulver!
OK, jag tog för självklart att man inte mixar in absurdum, men skulle kanske skrivit det i klartext. Motsvarande "problem" har man ju när man vispar grädde eller gör mandelmjöl - kör man en bråkdels sekund för länge, får man smör resp. mandelsmör i stället. Men det kändes som TS var för kompetent i köket för att få sådant skrivet på näsan ;).
 
Mixar man potatismos så slår man sönder stärkelsekornen och man får tapetklister istället!
[
Och hur förbryllad blir man inte, om man inte visste detta innan... om man har rationaliserat sin normala husgerådsarsenal och bara har mixerstav istället för elvisp när man flyttar utomlands... man hinner tänka j-vla kinesiska potatisar innan man sansar sig och börjar söka på internet... haha!
 
Det bästa är väl att torka ren pressad potatis så man får "potatisflingor" och sen blanda med torrmjölk, eventuellt äggpulver och kryddor? (ICA hade förut "pulvermos" som var just rena torkade potatisflingor.)
 
Annars seriösa kockar hävdar att de genom experiment kommit fram till att det bästa sättet att koka potatismos, är att först förkoka potatisen vid 72 grader 30 min, sedan kyla, och sedan färdigkoka den innan man mosar:

http://www.channel4.com/programmes/how-to-cook-like-heston/articles/all/perfect-mash-recipe

Det är naturligtvis dumheter, det behövs ju inget experimenterande när industrin redan gjort det för över 50 år sedan! Industrins standardmetod för att göra potatismospulver är:

"To manufacture dehydrated potatoes, washed, peeled and sliced raw potatoes (averaging 77.5% moisture) are
precooked (71 to 74°C for 20 min), water cooled (10 to 21°C), cooked (with steam, 15 to 60 min), and then mashed. Additives are included during the mashing step and typically include sodium bisulfite as a source of sulfur dioxide to retard nonenzymatic browning and a monoglyceride emulsifier containing antioxidants and various chelating agents. Finally, the potato is dried into sheets on a heated drum; ground into flakes, granules, or powder; and packaged with nitrogen in tin cans or foil-laminated envelopes in low (3.5%) oxygen conditions (13, 20, 56)
."

http://www.ingentaconnect.com/content/iafp/jfp/2007/00000070/00000002/art00036
 
Det bästa är väl att torka ren pressad potatis så man får "potatisflingor" och sen blanda med torrmjölk, eventuellt äggpulver och kryddor? (ICA hade förut "pulvermos" som var just rena torkade potatisflingor.)
När jag letade mjölkfritt pulvermos pga allergi fann jag just detta, de billigaste typ Ica basic består av bara potatis (och några e-nummer möjligen).
 
När jag letade mjölkfritt pulvermos pga allergi fann jag just detta, de billigaste typ Ica basic består av bara potatis (och några e-nummer möjligen).
Men vilket bra tips. Och här har jag trott att alla potatismostillverkare här i Sverige tillsätter mjölk och smör. Men nu blir jag glad och ska köpa med mig ett paket till nästa vandring och äta en god måltid med korv och mos :)

/Andreas
 
Men det kändes som TS var för kompetent i köket för att få sådant skrivet på näsan ;).
Hehe, tack Joanna. Efter att under min tid på forumet läst många (men långt ifrån alla) av dina mat-inlägg så kändes det där nästan som om jag var med på Sveriges Mästerkock och fick beröm från självaste Mannerström. :)

Och tack för kommentarerna om torkat potatismos. Jag fick precis lagom med knuff i rätt riktning för att testa. Och jag lovar att vara försiktig med mixern och istället jobba hårt med potatisstöten så det blir extra fluffigt.

/lasse
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
skutviken Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
tlundberg Stycktorkade ingredienser vs torkade färdiga måltider Friluftsmat 12
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
KLAGER FDA varna för torkat kött till husdjur Friluftsmat 3
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
Lasse Be Torkat Friluftsmat 3
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Mattias1981 Torkat kött småprickigt?? Friluftsmat 18
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
grodanbolle Torkat rökt renkött/hjärta? Friluftsmat 8
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6

Liknande trådar