Torka hemmalagat potatismos?

Hejsan,

Är i full gång med att torka grönsaker och kött inför sommarens vandringar. Har under åren kört mycket couscous och snabbris till grytorna och köttfärssåsen men vill ha lite mer variation och funderar därför på potatismos. Och då menar jag riktig mos och inte pulvermos.

Jag har googlat runt på nätet och även försökt söka här på forumet men har inte lyckats hitta någon tråd som klart säger "Ja, det går jättebra" eller "Nej, glöm det!". Så därför tyckte jag att det var lika bra att starta en egen tråd.

Så vad säger ni veteraner på forumet? Om jag gör ett gott mos på min sista vinterpotatis och breder ut det tunt på en plåt och torkar långsamt i ugnen, blir det mosaktigt igen när jag blandar det med kokande vatten?
Jag misstänker att det kan vara bra att utesluta den goda smörklicken när jag gör moset eftersom fett har en tendens att härskna, men i övrigt?

Jag har ett finfint Trangia med gasbrännare och ser matlagningen som en trevlig ritual. Att äta frystorkat ur en påse är alltså inget för mig.

Så vad tråden handlar om är alltså hur man bäst torkar hemmagjord potatismos. Jag behöver inga tips på andra tillbehör att ta istället. :) Och nej, jag vill _inte_ släpa med mig köpt pulvermos, det är en ren principsak att man ska göra sitt mos själv.

/lasse
 
Jag brukade torka hemlagat potatismos för mina bortskämda barn ;), och det fungerar. Kör moset riktigt finfördelat i mixer; ev. med en aning mer än vanligt av vätska, så att smeten går att bre tunt. Sprid ett tunt lager på flergångsbakdukar (vanligt bakplåtspapper går an, men kan fastna här och var) och torka som vanligt. Ut kommer en uppsprucken "ökenskorpa", som man kan smula till mindre flagor eller mala till pulver i mixern.
Som de flesta stärkelserika ingredienser behöver flagorna/pulvret sedan svälla en stund vid återvattningen, i fallet flagor får man ev. vispa/röra om lite sen för att lösa de sista klumparna.
Man kan ju tillsätta smör och mjölkpulver först vid återvattningen om man är orolig för hållbarheten, men jag har alltid bara lagat till moset som vanligt och inte märkt av några nackdelar. Smakerna gifte sig bättre och barnen tyckte det smakade mer "som hemma". En extra smörklick slank ändå med vid återvattningen för smakens och energiinnehållets skull.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Mixar man potatismos så slår man sönder stärkelsekornen och man får tapetklister istället!
http://www.seriouseats.com/2010/11/how-to-make-mashed-potatoes-thanksgiving-sides-fluffy-creamy.html
Det här är ett typiskt fall där jag har mycket svårt att tro att man kan göra bättre än fabrikstillverkat potatismospulver!
OK, jag tog för självklart att man inte mixar in absurdum, men skulle kanske skrivit det i klartext. Motsvarande "problem" har man ju när man vispar grädde eller gör mandelmjöl - kör man en bråkdels sekund för länge, får man smör resp. mandelsmör i stället. Men det kändes som TS var för kompetent i köket för att få sådant skrivet på näsan ;).
 
Mixar man potatismos så slår man sönder stärkelsekornen och man får tapetklister istället!
[
Och hur förbryllad blir man inte, om man inte visste detta innan... om man har rationaliserat sin normala husgerådsarsenal och bara har mixerstav istället för elvisp när man flyttar utomlands... man hinner tänka j-vla kinesiska potatisar innan man sansar sig och börjar söka på internet... haha!
 
Det bästa är väl att torka ren pressad potatis så man får "potatisflingor" och sen blanda med torrmjölk, eventuellt äggpulver och kryddor? (ICA hade förut "pulvermos" som var just rena torkade potatisflingor.)
 
Annars seriösa kockar hävdar att de genom experiment kommit fram till att det bästa sättet att koka potatismos, är att först förkoka potatisen vid 72 grader 30 min, sedan kyla, och sedan färdigkoka den innan man mosar:

http://www.channel4.com/programmes/how-to-cook-like-heston/articles/all/perfect-mash-recipe

Det är naturligtvis dumheter, det behövs ju inget experimenterande när industrin redan gjort det för över 50 år sedan! Industrins standardmetod för att göra potatismospulver är:

"To manufacture dehydrated potatoes, washed, peeled and sliced raw potatoes (averaging 77.5% moisture) are
precooked (71 to 74°C for 20 min), water cooled (10 to 21°C), cooked (with steam, 15 to 60 min), and then mashed. Additives are included during the mashing step and typically include sodium bisulfite as a source of sulfur dioxide to retard nonenzymatic browning and a monoglyceride emulsifier containing antioxidants and various chelating agents. Finally, the potato is dried into sheets on a heated drum; ground into flakes, granules, or powder; and packaged with nitrogen in tin cans or foil-laminated envelopes in low (3.5%) oxygen conditions (13, 20, 56)
."

http://www.ingentaconnect.com/content/iafp/jfp/2007/00000070/00000002/art00036
 
Det bästa är väl att torka ren pressad potatis så man får "potatisflingor" och sen blanda med torrmjölk, eventuellt äggpulver och kryddor? (ICA hade förut "pulvermos" som var just rena torkade potatisflingor.)

När jag letade mjölkfritt pulvermos pga allergi fann jag just detta, de billigaste typ Ica basic består av bara potatis (och några e-nummer möjligen).
 
När jag letade mjölkfritt pulvermos pga allergi fann jag just detta, de billigaste typ Ica basic består av bara potatis (och några e-nummer möjligen).

Men vilket bra tips. Och här har jag trott att alla potatismostillverkare här i Sverige tillsätter mjölk och smör. Men nu blir jag glad och ska köpa med mig ett paket till nästa vandring och äta en god måltid med korv och mos :)

/Andreas
 
Men det kändes som TS var för kompetent i köket för att få sådant skrivet på näsan ;).

Hehe, tack Joanna. Efter att under min tid på forumet läst många (men långt ifrån alla) av dina mat-inlägg så kändes det där nästan som om jag var med på Sveriges Mästerkock och fick beröm från självaste Mannerström. :)

Och tack för kommentarerna om torkat potatismos. Jag fick precis lagom med knuff i rätt riktning för att testa. Och jag lovar att vara försiktig med mixern och istället jobba hårt med potatisstöten så det blir extra fluffigt.

/lasse
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips