• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Torka kött temperatur?

Hej hej.

Har byggt en liten tork av en stor hink som jag bryggt mjöd i.
Vid vilken temperatur är det bra å torka kött i?
Jag har en glödlampa i botten, använder jag en 40W lampa får jag 28c och använder jag en 60W lampa får jag 35c i tunnan.
Har hål i botten å toppen så jag får lite drag ungefär som en skorsten.

Å medans jag är kvar på tråden, vilket kött är lämpligt? Lövbiff?
.
Mvh Magnus
 
torkar man i ugn brukar rekommendationen vara 50-60 grader. 35 är antagligen sämsta tänkbara, bakterier trivs utomordentligt bra i den temperaturen.
 
Någon fläkt har jag inte, såg på ett annat ställe där en hade byggt en
Tork av en hink, och utnyttjade skorstens effekten.
Eftersom folk torkar kött både o ugnen, utomhus och i kylskåp så
Tänkte att det borde funka lika bra i min hink :)

Först salt lake i 1dygn ca, sen hänga in det.
Men ni tror det skiter sig alltså? :/
 
Jag kör med köttfärs, det torkar snabbt och blir enkelt att laga mat på sen när man är ute.
Kommer ej ihåg vad Anita rekommenderar men kan kolla upp ikväll. Jag har för mig att jag kör en 45-50 grader i början och sen drar ner värmen men kör ett par extra timmar så det verkligen blir torrt.

Jag har aldrig testat färdigförpackad köttfärs utan ber min lokala slaktare att köra ny köttfärs med så lite fett som möjligt. Stek till med lite salt och vitlök, och torka sen.

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9151851911
 
Orginal Biff Jerky torkades inne i sadelfilten under sadeln mens man red. Säkert inte mest hygieniskt men det fungerade. Själva torkar vi i torkskåp eller varmluftugnen. Temperatur i den övre delen av vad som rekommenderas för sorten. 35° för kött låter obra.
Mediarecentionerna bok har några bra boktips på hur man torkar mat, läs gärna på.
go tur
 
http://www.traditionaltx.us/images/PEMMICAN.pdf så gör jag! Jag saltar ganska hårt inte brine utan salt rakt på köttet o torkar sedan i lite förhöjd rumstemperatur. Salt och torka bromsar e. coli. Det är inte 100 % säkert men det är det inte heller att äta malet kött eller en biff som inte är genomstekt! inte heller ska man isåfall äta tyska, italienska mfl korvar som inte har hettats upp. Barn drabbas hårdare av e. coli. därför ger jag inte barnen jerky.

Lycka till oavsett hur du gör.
 
Mitt sätt som jag tänkt mig verkar inge bra alltså... Jäkla skit :)
Ska testa och montera i en till lampa för att komma upp till runt 50 grader.
Annars vete tusan va jag ska hitta på med tunnan :)
Göra en större glugg och blåsa in värme med kupevärmarn kanske?

Men jag är så fundersam varför man kan torka kött utomhus i lägre temperatur,
Men det funkar inte i torr å varm miljö.
 
Det är väl just temperaturer mellan 30 och 40 grader som är problemet. Under 30 grader eller över 40 grader är bättre.

Men sen är det skillnad på den första tiden (tills ytan torkar) och senare torkning. Så länge köttets yta är fuktig kan t.ex. flugor lägga ägg i köttet och det är inte riktigt optimalt...
 
Torkskåp på norrsidan av huset brukar ju ha flugnät och temperaturen mellan några plus och 20. Kupevärmare och termostat brukar få ordning på torkningen om man inte har ugn. YMMV
go tur
 

Logga in

Tips!