• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Torka i microvågsugnen?

Är det någon som provat att torka finfördelad mat i micron någon gång?
Rent teoretiskt så borde det ju gå för om man 'glömmer' något eller micrar lite för länge så blir det ju torrt.
Eller förstörs vitaminerna i micron, tro?
 
Borde ju funka men gäller nog att verkligen passa innehållet i mikron under tiden.

Har sett och luktat på resultatet av en spaghetti med köttfärssås som gick från "torr" till "brandrök", inklusive utryckning av räddningstjänsten.
(Kollega skulle tina en frusen portion, men körde typ 20 minuter på full effekt.)
 
Gränsen mellan "torkat" och "rökt" i mikron är ganska hårfin...

I våras fick vi utrymma min arbetsplats när någon upptäckte att en småfralla snabbt passerar gränserna varm - torr - förkolnad :)


Edit: Jag ser att jag inte är ensam om den erfarenheten.



För övrigt har jag svårt att se varför vitaminerna skulle förstöras mer i mikron. (Även om det inte går till brandrök.) Värme som värme...
 
Senast ändrad:
Svårt med regleringen?

Problemet är nog att få till så exakt effekt att vattnet dunstar snabbt utan att det börjar koka. Jag har sett resultatet i ugnen om temperaturen blir lite för hög (upp mot 100 grader) och köttet blir grått och kokt istället för bara torkat. I ugnen är ju idealtemperaturen gissningsvis runt 35-50 grader medan mikrovågsugnen (i alla fall den vi har) kan värma upp t.ex. bröd betydligt mer än så även när man bara tinar det (på lägsta effekt).
 
Är det någon som provat att torka finfördelad mat i micron någon gång?
Rent teoretiskt så borde det ju gå för om man 'glömmer' något eller micrar lite för länge så blir det ju torrt.
Eller förstörs vitaminerna i micron, tro?
Ja! Micron förstör vitaminerna i maten.
Ur ren hälso-synpunkt så är det värdelöst att tillaga/värma maten i micron just pga detta. Det är mer än bara vitaminer som förstörs.
//Peter
 
Googlar man på "vitaminer mikrovågsugn" så får man bland de första träffarna bland annat dessa två:

http://www.primavi.se/matlagning/artikel.cfm?newsID=364&Mikrovågsugnen

http://www.vof.se/visa-ehdin-lakar1

Den senare av dem pekar ju på varifrån missförståndet kan komma.
Vad tråkigt att detta från länk 2 inte är sant!

man kan minska i vikt genom att tänka mer - vid full aktivitet förbränner hjärnan hela 40 procent av blodsockret
Fast man vet ju inte, nördar och professorer ser nästan alltid ut som benrangel och de som tränar på gym är ofta lönnfeta och verkar inte tänka så mycket:)
Här finns marknad för nya gym, tänk bara, shackbräde i stället för träningsmaskiner!
Paneldebatter i stället för gruppträning!
Detta måste revolutionera fitness- industrin.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
skutviken Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
tlundberg Stycktorkade ingredienser vs torkade färdiga måltider Friluftsmat 12
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
KLAGER FDA varna för torkat kött till husdjur Friluftsmat 3
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
Lasse Be Torkat Friluftsmat 3
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Mattias1981 Torkat kött småprickigt?? Friluftsmat 18
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
grodanbolle Torkat rökt renkött/hjärta? Friluftsmat 8
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6

Liknande trådar