Torka i microvågsugnen?

Är det någon som provat att torka finfördelad mat i micron någon gång?
Rent teoretiskt så borde det ju gå för om man 'glömmer' något eller micrar lite för länge så blir det ju torrt.
Eller förstörs vitaminerna i micron, tro?
 
Borde ju funka men gäller nog att verkligen passa innehållet i mikron under tiden.

Har sett och luktat på resultatet av en spaghetti med köttfärssås som gick från "torr" till "brandrök", inklusive utryckning av räddningstjänsten.
(Kollega skulle tina en frusen portion, men körde typ 20 minuter på full effekt.)
 

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
Gränsen mellan "torkat" och "rökt" i mikron är ganska hårfin...

I våras fick vi utrymma min arbetsplats när någon upptäckte att en småfralla snabbt passerar gränserna varm - torr - förkolnad :)


Edit: Jag ser att jag inte är ensam om den erfarenheten.



För övrigt har jag svårt att se varför vitaminerna skulle förstöras mer i mikron. (Även om det inte går till brandrök.) Värme som värme...
 
Senast ändrad:
Svårt med regleringen?

Problemet är nog att få till så exakt effekt att vattnet dunstar snabbt utan att det börjar koka. Jag har sett resultatet i ugnen om temperaturen blir lite för hög (upp mot 100 grader) och köttet blir grått och kokt istället för bara torkat. I ugnen är ju idealtemperaturen gissningsvis runt 35-50 grader medan mikrovågsugnen (i alla fall den vi har) kan värma upp t.ex. bröd betydligt mer än så även när man bara tinar det (på lägsta effekt).
 
Är det någon som provat att torka finfördelad mat i micron någon gång?
Rent teoretiskt så borde det ju gå för om man 'glömmer' något eller micrar lite för länge så blir det ju torrt.
Eller förstörs vitaminerna i micron, tro?

Ja! Micron förstör vitaminerna i maten.
Ur ren hälso-synpunkt så är det värdelöst att tillaga/värma maten i micron just pga detta. Det är mer än bara vitaminer som förstörs.
//Peter
 
Googlar man på "vitaminer mikrovågsugn" så får man bland de första träffarna bland annat dessa två:

http://www.primavi.se/matlagning/artikel.cfm?newsID=364&Mikrovågsugnen

http://www.vof.se/visa-ehdin-lakar1

Den senare av dem pekar ju på varifrån missförståndet kan komma.

Vad tråkigt att detta från länk 2 inte är sant!

man kan minska i vikt genom att tänka mer - vid full aktivitet förbränner hjärnan hela 40 procent av blodsockret

Fast man vet ju inte, nördar och professorer ser nästan alltid ut som benrangel och de som tränar på gym är ofta lönnfeta och verkar inte tänka så mycket:)
Här finns marknad för nya gym, tänk bara, shackbräde i stället för träningsmaskiner!
Paneldebatter i stället för gruppträning!
Detta måste revolutionera fitness- industrin.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips