Torka i microvågsugnen?

Är det någon som provat att torka finfördelad mat i micron någon gång?
Rent teoretiskt så borde det ju gå för om man 'glömmer' något eller micrar lite för länge så blir det ju torrt.
Eller förstörs vitaminerna i micron, tro?
 
Borde ju funka men gäller nog att verkligen passa innehållet i mikron under tiden.

Har sett och luktat på resultatet av en spaghetti med köttfärssås som gick från "torr" till "brandrök", inklusive utryckning av räddningstjänsten.
(Kollega skulle tina en frusen portion, men körde typ 20 minuter på full effekt.)
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Gränsen mellan "torkat" och "rökt" i mikron är ganska hårfin...

I våras fick vi utrymma min arbetsplats när någon upptäckte att en småfralla snabbt passerar gränserna varm - torr - förkolnad :)


Edit: Jag ser att jag inte är ensam om den erfarenheten.



För övrigt har jag svårt att se varför vitaminerna skulle förstöras mer i mikron. (Även om det inte går till brandrök.) Värme som värme...
 
Senast ändrad:
Svårt med regleringen?

Problemet är nog att få till så exakt effekt att vattnet dunstar snabbt utan att det börjar koka. Jag har sett resultatet i ugnen om temperaturen blir lite för hög (upp mot 100 grader) och köttet blir grått och kokt istället för bara torkat. I ugnen är ju idealtemperaturen gissningsvis runt 35-50 grader medan mikrovågsugnen (i alla fall den vi har) kan värma upp t.ex. bröd betydligt mer än så även när man bara tinar det (på lägsta effekt).
 
Är det någon som provat att torka finfördelad mat i micron någon gång?
Rent teoretiskt så borde det ju gå för om man 'glömmer' något eller micrar lite för länge så blir det ju torrt.
Eller förstörs vitaminerna i micron, tro?

Ja! Micron förstör vitaminerna i maten.
Ur ren hälso-synpunkt så är det värdelöst att tillaga/värma maten i micron just pga detta. Det är mer än bara vitaminer som förstörs.
//Peter
 
Googlar man på "vitaminer mikrovågsugn" så får man bland de första träffarna bland annat dessa två:

http://www.primavi.se/matlagning/artikel.cfm?newsID=364&Mikrovågsugnen

http://www.vof.se/visa-ehdin-lakar1

Den senare av dem pekar ju på varifrån missförståndet kan komma.

Vad tråkigt att detta från länk 2 inte är sant!

man kan minska i vikt genom att tänka mer - vid full aktivitet förbränner hjärnan hela 40 procent av blodsockret

Fast man vet ju inte, nördar och professorer ser nästan alltid ut som benrangel och de som tränar på gym är ofta lönnfeta och verkar inte tänka så mycket:)
Här finns marknad för nya gym, tänk bara, shackbräde i stället för träningsmaskiner!
Paneldebatter i stället för gruppträning!
Detta måste revolutionera fitness- industrin.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips