REAL hållbarhet?

Jag har hittat ett antal påsar REAL med utgångsdatum 2016.
Hur länge funkar denna typ av frystorkad mat att äta efter bf-datum?
 

HasseQ

Temp. avstängd
Who knows ?? Laga till en och prova, koka en stund i köket och inte bara varmt vatten i påsen, om du mot förmodan blir lite orolig i kistan så kanske det är dags att slänga :cool:
 
Det är snarare förpackningarna som tar stryk långt före innehållet. MRE torrt och mörkt förvarade fungerar väl 5 år efter slutdatum, många konserver 10 år.

go tur
 
Beror nog till viss del på hur de hanterats under tiden fram till nu. Titta, lukta och prova någon hemmavid där dålig mage inte är lika kritiskt som i skogen. Ett dåligt tecken om de inte har kvar sitt "undertryck".

/Patrik
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Det finns en risk att smaken försämrats. Även om påsen är tät kan du få härskning etc som försämrar smaken.

Du blir troligen inte dålig av att äta maten så länge påsen är hel. Jag har ätit frystorkat som varit lika "gammalt" men det var i och för sig inte REAL. Uppriktigt sagt tyckte jag inte det smakade sämre än vanligt, och jag blev inte dålig.

(Jag äter frystorkat för att det är enkelt och väger lite. Inte för att det är gott...)
 
Jag hade nog inte planerat in så gammal mat som huvudmatkälla under en längre tur, men så länge som det smakar bra så är det nog inte som helst fara (givet att förpackningen är hel).
 
Frystorkat brukar inte påverkas så mycket av ålder, så länge som förpackningen är tät och det inte utsatts för värme osv. På den gamla onda tiden lagrade man sådana portioner i stora konservburkar för extra lång hållbarhet.

Konserver har i princip obegränsad hållbarhet. Konserverad ärtsoppa från 1958 har exempelvis av undertecknad avnjutits med god aptit.
 
Som ovanstående så kan jag inte föreställa mig att innehållet blir farligt så längre förpackningen är hel och det förvarats normalt. Däremot kan kemiska förändringar ske, framförallt så kan fett härskna vilket riskerar göra maten närmast oätligt äcklig.
Troligen är fettinnehållet optimerat för att motverka detta. Den mycket kritiserade palmoljan är t ex motståndskraftig mot härskning. Sannoligt är maten ätlig i flera år efter utegångsdatum. Men jag skulle heller inte vilja sitta mitt ute i Sarek och inse att jag bara har äckelsmakade frystorkat-påsar att äta för resten av veckan.
 
Frystorkat brukar inte påverkas så mycket av ålder, så länge som förpackningen är tät och det inte utsatts för värme osv. På den gamla onda tiden lagrade man sådana portioner i stora konservburkar för extra lång hållbarhet.

Konserver har i princip obegränsad hållbarhet. Konserverad ärtsoppa från 1958 har exempelvis av undertecknad avnjutits med god aptit.
Några gamla burkar med chili con carne märkt "provparti" ledde dock till en utslagen pluton artelerieldledare och halva styrkan inlagd samt magpumpad under kalla krigets tid....
 
Några gamla burkar med chili con carne märkt "provparti" ledde dock till en utslagen pluton artelerieldledare och halva styrkan inlagd samt magpumpad under kalla krigets tid....

Köttfärs har en egen avdelning i intendenturutbildningen:

Kan användas om den mals i direkt anslutning till tillagningen.

Får ALDRIG användas i fält.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips