Kyckling på burk eller vakuumförpackat - Freezer bag cooking

Jag köpte nyligen boken "Freezer bag cooking - Trailfood made simple" av Sarah Svien Kirkconnell. Det är den enda friluftskokbok jag har som fokuserar på lätt, lättlagad mat för vandring.
Jag har inte gjort några recept än, men det vet verkar finnas bra idéer. Speciellt för frukostar.
Det stora problemet är dock var man skall hitta ingredienserna till middagsrätterna. Boken är skriven för en amerikansk publik. Majoriteten av huvudrätterna innehåller kyckling i påse eller burk. Finns detta att få tag på i Sverige? Var isåfall?
Jag har också funderat på att torka kyckling själv eller köpa torkad kyckling, men det verkar att det är lite problematiskt, lång blötläggning och varierande resultat av torkning bland annat.

En annan idé är att vakuumförpacka en fårdigstekt kyckling, men då blir jag orolig för hållbarheten. Jag ska i och för sig inte vara ute mer än två dagar, men iallafall.
 
Vandringar med nerslag i civilisationen brukar ju kunna köras helt på färdig köpmat. En varm hel kyckling funkar bra till lunch och middag för två dag 1, addera potatissallad och vitt bröd samt några tomater. Dag två tag något annat som bönor och bacon, soppa etc. Efterrätt är inte fel på en kortvandring, fruktcoktail och glass dag 1 och fruktsoppa dag 2. En god ost får ju upp livsandarna hos mången.
Att avsluta vandringen vid ett trevligt värdshus är en skånsk ovana vi fått....
Go tur kan få många betydelser.
 
Torka själv

Inga större problem att torka själv.
Tycker det funkar bra för mig.

/Ulf
Intressant. Hur gjorde du? Jag har läst så många inlägg från folk som tyckte det blev misslyckat och segt. Hur länge behövde du blötlägga? Hur skär du upp kycklingen? Jag har en varmluftsugn hemma som väl borde funka hyfsat för torkning.
 
Jag använde kycklingfileer. Tillaga kyklingen, stek eller koka. Skär i jämntjocka skivor, ca 5mm tjocka. Torka på 50 grader i ugnen, med eller utan varmluft, lägg en träslev i luckan så det ventilerar ut fukten.
Du får inte torka till dom blir knasterhårda utan ska vara sega. Vid lunch lägger jag maten i blöt i en burk i ryggan, sedan kokar man upp maten, kokar ris/nudlar/couscous medan kycklingen drar till sig. Tunnare skivor torkar snabbare och blötläggs snabbare.

Har lite recept på min websida; ulf.ueh.se

Bara att prova hemma.

/Ulf
 
Vår erfarenhet av fågel, får och nöt är 2-3 mm tjocka skivor. Blötläggning på lunchen och tillagning till middagen. Varmluftugn och träslev är klassiskt. Moderna perforerarade bakplåtar är bra och våta råvaror får börja torka på bakpapper.
Har hittat kyckling och kalkon samt gås på burk, utomlands, ingen föll oss på läppen. Sk bagheating är heller ingen höjdare, vi föredrar mat med struktur och smak, må det sen ta en tjugo minuter.
Utländska recept bör nog läsas med en stor nypa kritisk granskning. Föda är ju vida mer än ren överlevnad.
Ett grundtips är provlaga och ät hemma innan du förstör utflykten.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
AngelicaR Tillaga ugnstorkad kyckling Friluftsmat 4
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
JonasRenemar Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 55
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.