tillaga potatisgratäng på trangia?

Hej!

Jag vill laga "utsidans potatisgratäng" på trangia som omnämns här: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=111002 och här http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=21812

Recept ska finnas i "utsidans kokbok". Jag har googlat ihjäl mig men varken hittat nån kokbok som skulle kunna vara den som åsyftas, ingen beskrivning här i forumet och ingen beskrivning överhuvudtaget nån annan stans hur man tillagar denna potatisgratäng som alla lovsjunger.

Torkning av råvarorna är inget problem, jag har redan torkat potatisen redan (gul, tunn och fin) och tänkte ge mig på löken ikväll.

men frågan kvarstår: hur tillagar man gratängen när man väl sitter på fjället?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jag har en kokbok med recept som jag sparat från Utsidan.se. Vet inte om det är tillåtet att dela den via mail men här är potatisgratängen:

Potatisgratäng (2 personer)
Ätes t.ex. med vegetariska biffar (färsmix från pulverpåse).
Ingredienser
• 6 st. torkade vinterpotatisar
• 2 st. torkade gula lökar
• 1 dl. riven lagrad ost (t.ex. Svecia)
• 0,5 tsk salt
• 1 krm vitpeppar
• 1 krm vitlökspulver (alt. ett antal vitlökar)
• pulvermjölk till 6 dl mjölk
• ev. en klick smör
Förberedelse
Torka potatis: Välj en fast (ej mjölig) sort. Skala potatisarna och koka dem nästan färdiga. OBS! De skall fortfarande vara fasta! Hellre lite hårda i mitten än att de börjar smula sönder. Låt dom svalna. Skär tunna skivor med osthyvel och lägg skivorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt eller ugnsgaller. Torka i ugn på max 50 graders temperatur med ugnsluckan på glänt. Torkning tar c:a 10 timmar (5 timmar med varmluftsugn), lagom att göra över en natt. Lämpligt också att dela upp i två omgångar eftersom tre potatisar fyller två ugnsplåtar (vilket är lagom att ha samtidigt). De torkade potatisarna skall bli gula, om de blir orangefärgade eller bruna har temperaturen varit för hög.
Torka lök: Skär de råa lökarna i halvmånar. Ta isär halvmånarna i halva ringar. Lägg på bakplåtsklädd ugnsplåt eller ugnsgaller. Torka på max 50 grader med ugnsluckan på glänt tills löken är snustorr (10-20 timmar i vanlig ugn).
Blanda pulver: Blanda salt, vitpeppar, vitlökspulver och mjölkpulver i en liten plastpåse.
Tillagning
(Smöra eventuellt kastrullen.) Häll pulverpåsens innehåll i en (annan) kastrull. Tillsätt 0.5 dl vatten och rör om till en homogen blandning. Tillsätt ytterligare 5.5 dl vatten och rör om igen. (Häll över vätskan i den smörade kastrullen.) Häll torkad potatis och lök i kastrullen. Låt gärna blandningen ligga i blöt en timme innan tillagningen. Tillsätt ev. en klick smör. Värm upp blandningen och låt den sjuda i 10 minuter. Låt det inte koka för kraftigt eftersom kastrullen blir svårdiskad då. Rör om lite då och då så att allt blir jämnt kokt. Strö på osten och låt gratängen svalna under lock och "gosa till sig" 15 minuter. Värm upp den igen lite grand.

Receptet komponerat av Krister Valtonen. Provat i fält minst 5 ggr.
________________________________________
 
Roligt!

Har varit väldigt inaktiv här på Utsidan senaste årtiondet och dessutom inte följt upp min kokbok som jag skrev för länge sedan. Men blev väldigt varm i hjärtat av att läsa alla reaktioner på mitt potatisgratängsrecept som jag skrev om för länge sedan. Jag tror att receptet, som det skrevs, har potential att förbättras, framförallt när det gäller torkningen av potatisen. Det är nog lättare att skära potatisen i skivor när den är rå (eller hyvla med osthyvel?) och sedan koka den snabbt. Kanske räcker att bara koka upp vattnet och sedan hälla av det?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips