Potatisgratäng på Trangia - MUMS!!!

Eftersom jag äntligen lyckades torka potatisar på rätt sätt (efter många bra tips här blev det riktigt lätt) blev det i år premiär för potatisgratängen som jag hittat i Utsidans kokbok.

Jag la torkad lök och potatis i en lätt GB-glassburk och blandade mjölkpulver och kryddor för sig. Rätten blev ganska skrymmande i packningen (vi var 4 pers), men lätt. Potatisen och löken skulle ligga i blöt en timme innan tillagning och för att inte bli för hungriga hällde vi vatten i burken och bar den med oss sista biten innan middagen. Funkade utmärkt!

Denna gratäng var nog det godaste jag ätit i fjällen! Smakade nästan som riktig gratäng! Krämig och kryddig, med bra tuggmotstånd. JÄTTEGOTT! Till gratängen åt vi vegofärsbiffar (de andra är vegisar) gjorda på den goda laktovegetariska färsen som Friggs gör. Åsså lite bearnaise. Inte tyngre än tex pasta med sås, men ack så mycket godare.

Vi testade också en annan rätt från kokboken: råris med curry, äpplen, jordnötter, bananer, lök och mango chutney. Även det en riktig höjdare!

Till sist ett tips om två andra favoriter: Snabbmakaroner med lök, ädelost och soltorkade tomater, samt couscous med svampsås och rikligt med torkade trattkantareller!

Smaklig måltid på vandringen!!!

P.s. Potatisen torkade jag genom att hyvla den rå (med osthyvel), snabbkoka nån minut och bre ut den på smörpapper på plåt. Torkning på 50 grader i varmluftsugn i 8 timmar. Går säkert precis lika bra i vanlig ugn om luckan är ordentligt öppen.
 
Potatisgratäng på..........

Mmmmmm....vad det låter gott!
Det är alltid kul med tips på nya maträtter när man ska ut på fjället. Roligt att höra att du lyckades med torkningen av potatisen, jag har haft problem med den också. Men jag ska testa din modell och se om jag kan lyckas jag också.
Min favorit är spagetti med köttfärssås på torkad köttfärs, med morötter, paprika, mycket vitlök, basilika, andra kryddor och parmesan.
Vi har alltid med oss färsk vitlök och riven parmesan (av en lagrad god sort). Buljongtärningar är också bra smaksättare och numera finns det många roliga sorter.
Vi tycker det ger lite guldkant att få efterrätt under turen och då kör vi med fromager (Ekströms, som går att blanda med vatten). De är lätta att bära och att göra. En kåsa med nyponsoppa och några mandelbiskvier är inte helt fel heller.
Som snacks på årets tur blir det de nya chokladdoppade russinen (Sun Maid). De är syndigt goda!
Jo förresten....när du torkar löken...förväller du den eller inte? Man tvistar tydligen om att den ska bli bitter om man inte förväller den. Själv har jag inte förvällt den och tycker den är god.
Tack för tipset på potatisgratängen!
Hälsningar / Anette
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
petratetra; sa:
Denna gratäng var nog det godaste jag ätit i fjällen! Smakade nästan som riktig gratäng! Krämig och kryddig, med bra tuggmotstånd. JÄTTEGOTT!
Det lät onekligen gott, ska prova hemma först!

petratetra; sa:
Till gratängen åt vi vegofärsbiffar (de andra är vegisar)
Suck, det där "problemet" har jag oxå. Jag har haft med mig nån rökt köttbit, eller så. Bara för att få känna köttsmaken.

/Håkan
 
Jag tar av min hatt för att ni orkar svänga ihop en pot-gratäng på fjället !

Själv blir det mest frystorkat.....

/P.D
 
Det ska bli gôtt...

petratetra; sa:
Denna gratäng var nog det godaste jag ätit i fjällen! Smakade nästan som riktig gratäng! Krämig och kryddig, med bra tuggmotstånd. JÄTTEGOTT! Åsså lite bearnaise. Inte tyngre än tex pasta med sås, men ack så mycket godare.
Låter underbart idag, hur gott är det inte efter 10 dagar eller så..?
Vi har tänkt göra ungefär samma gratäng men med torkad oxfilé och kantareller (+bärne för att flotta till det riktigt mycket).
Det finns ju otroligt mycket svamp just nu, så varför inte passa på att fylla på förråden...
KJHJ
 
Re: Potatisgratäng på..........

Lodis; sa:
Vi tycker det ger lite guldkant att få efterrätt under turen och då kör vi med fromager (Ekströms, som går att blanda med vatten). De är lätta att bära och att göra.

Håller med! Fromagerna är finfina!

Jo förresten....när du torkar löken...förväller du den eller inte? Man tvistar tydligen om att den ska bli bitter om man inte förväller den. Själv har jag inte förvällt den och tycker den är god.

Jag torkar löken rå och tycker att den blir väldans god.

På tal om vegomat så är det klart att jag gärna skulle byta ut vegofärsen mot den torkade köttvariant som Anette skriver om. Och sen är ju marinerad torkad lövbiff en höjdare. Men vi har ändå jobbat en del med matsedeln under åren så nu är det helt acceptabelt. (men ibland tar jag med bacon till första middagen om jag vet att vi ska gå kort sträcka första dan).

Torkad mat innebär ju en hel del pyssel innan - men väl ute på fjället är det väl värt det. Den mesta mat smakar gott efter en dags kämpande, men god mat smakar som paradiset...
 
Imponerande

Verkligen imponerande att göra potatisgratäng på sitt Trangia!

Själv brukar jag ta med pastasåser på påse och ha ris eller makaroner till. Man kan alltid spetsa till det med lite salami och kanske någon lök- eller paprikabit. Jag ska definitivt prova de tips som kom med i den här tråden!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips