Bloggar > thomasvandraren > In i Sverige och fina ...

thomasvandraren

Här finns vandringar jag gjort i Sverige. Jag bor i Stockholm och vandrar gärna i de svenska fjällen.

In i Sverige och fina Padjelanta

Efter en skön natt vaknade vi till strålande väder. Den första vandringsdagen kan vara lite jobbigare då ryggsäcken är lite tyngre, och i vårt fall så hade vi börjat med en uppförsbacke också.

Nåja, utsövda var vi i alla fall. Efter frukost packade vi ihop tälten och fortsatte vandringen.

Norrut, mot det blågröna vattnet...det såg lovande ut.

Ganska kul att det finns snöfält, mitt i sommaren. Vi pratade lite om att man inte ville trampa igenom och försvinna ned i något rinnande vattendrag. Det vore lite trist...

Vi traskade på och kom till Sorjushytta, där vi lunchade. Vi hade ändå gått en bit, så det var bra att stanna där. Som vanligt luftas skor, fötter mm. 

Efter lunchen fortsatte vi vandringen längs strandkanten av sjön Bajep Sårjåsjávrre. Det skulle bli ett par kilometer längs sjön.

Norges femte största glaciär heter Blåmannsisen, och man ser inte riktigt den från där vi var. Det var ändå rätt läckert att veta att vi var nära den. Vi gick längs sjön på nedan bild.

Det var varmt, och solen sken. Klart man stannar och tar ett dopp då.

Bajep Sårjåsjávrre var kanske inte den varmaste sjön man hoppat i. men så härligt att svalka av sig lite. Så här ska en vandring vara. Man ska kunna stanna och göra det man känner för, när man känner för det.

På samma sätt stannar man när man ser något som avviker från det man ser hela tiden. I detta fall var det en mossa som var så grön, att det lyste om den. Ett stopp, och lite bilder.

Nu var vi färdiga med strandpromenaden och rundade hörnet. Hammaren tornade upp sig framför oss, med sitt platta huvud. Vi var på ca 820 möh och Hammaren var på 1260 möh.

Vi skulle inte upp på den, utan gick vidare till en bro som skulle visa sig vara intressant att gå över. 

Jag gick först över bron och det var lite vingligt. Det verkar som om broarna i Norge är av denna typ, med stålvajrar som känns lite sådär, och brädor som man hoppas håller. Nåja, jag kom över i alla fall.

Johan kom också över. Självklart var det inga problem med broarna...hur skulle det se ut, med dåliga broar?

Efter bron fortsatte vi, och när vi efter en stund tittade bakåt så kunde vi se Blåmannsisen. Det var kul att se glaciären.

Efter ett tag kom vi till gränsen, mellan Norge och Sverige. Skylten var solblekt. 

På samma plats fanns en skylt som talade om att vi är i Padjelanta nationalpark. Det stod lite annat också på norska, svenska och samiska.

Det var nu eftermiddag och vi skulle fortsätta vandringen till Sårjåsjaurestugan. Där skulle vi tälta. Det var en bit kvar, och vi såg stugan hela sista biten.

Denna stuga kallas ibland konsul Perssons stuga. Det var ingenting jag visste när vi vandrade.

Det var bitvis ganska blött i gräset, och det fanns ett spår man kunde gå i om man ville det. Den här sträckan, fram till stugan, var bland det vackraste jag vandrat i. Blommor överallt. Böljande gräsfält. Lugna kullar. Det var vackert.

Så var vi framme. Vi tog av oss ryggsäckarna och gick och tittade oss omkring. Vi pratade lite med kvinnan som var stugvärd. Sedan gick vi och slog upp tälten.

Det fanns ett annat tält här, men vi såg ingen annan. Det var så lugnt och stilla på denna vackra plats.

Vi fixade till maten och tog oss ett dopp i Sårjåsjávrre. Vi sköljde upp kläderna som skulle hinna torka under natten.

Den här dagen var så bra...vad annars. Vi hade nya saker att titta på och uppleva. Självklart hade vi mycket att prata om. Det är någonting jag uppskattar...att man kan prata om olika saker.

Det var ljust ute och ganska varmt. Vi gick och lade oss, mätta och nöjda med dagen.

Gonatt.

Inlagt 2021-11-29 21:43 | Läst 1928 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2021-11-30 10:38   OBD
Intressant, fina bilder och mycket lättläst.
Det är ju tur att vissa broar är bättre än de ser ut. ;-)
Tack ska du ha!
 
Svar 2021-11-30 20:04   Totteman
Tack för det!
Under vandringen väcktes tanken på att se mer av Padjelanta. Kanske det kanske.
 
2021-11-30 18:04   BrittMarie
Makalöst vacker vandring till och kring Sårjosjaurestugan! Gick där för några år sen, då var det så lite vatten och lättvadat så jag var aldrig uppe vid bron. Skönt att den höll...
 
Svar 2021-11-30 20:06   Totteman
Ja, hela denna dag gick vi med hakorna nere vid knäna och bara njöt av allt vackert runt omkring oss. Tänk att allt detta fina finns i Norge och Sverige...på en vandrings avstånd.
 
2021-12-05 04:48   Vonsan
Ja det är fint. Norska boar kan vara väldigt intressanta, är de trasiga måste man ju vada eller vända om. Innan bron kom på plats var det nog så tufft att ta sig över vadet.
Det är långt och inte möjligt att alltid överblicka. Jag har backat en gång..... Var rädd om min nya kamera. Så dumt tänkte jag då! Nu läser jag vidare.
 
Svar 2021-12-05 17:27   Totteman
Jag vet inte om jag kan beskriva hur galet vackert det är längs med denna del av vandringen. Man känner sig liten på jorden och tacksam för att uppleva allt fint.
 
2021-12-09 13:48   fowwe
Kan bara hålla med om hur vackert detta landskap är. Konsul Perssons stuga skulle jag vilja besöka någon gång. Tack för aptitretande bilder och berättelse!
 
Svar 2021-12-09 15:24   Totteman
Tack för kommentaren!
Ja, den stugan, och området där, är väl värt ett besök. Så vackert.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar