Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Litet vatten - Stor fisk!

I Malå har vi 2 strömmande vatten, Malån och Skäppträskån. Det är inga stora vatten, men det finns ett fint bestånd av harr och öring i åarna. Vattnen har använts under flugfisketävlingar, med EM och VM som höjdpunkter. Mycket jobb med restaurering har gjorts eftersom vattnen använts som flottningsleder under tidigare årtionden. Restaureringarna har väl inte alltid varit så lyckade eftersom det inte varit kvalificerad personal som utfört åtgärderna. Därför så har det mest fångats småfisk senaste åren även om en och annan lite större öring fångats.

I onsdags var jag och gumman ute med en "sörlänning" och fiskade, en "sörlänning" som dock efter att ha fyllt drygt 40 och med otaliga resor hit upp sen barnsben och med massor av timmar både vid Skäppträskån och Malån snarare kan räknas som "inföding" än "sörlänning". Men ändock "sörlänning"....

Vi fiskade länge och väl i Skäppträskån utan att få annat än småfisk och framåt elvatiden på kvällen blev jag och gumman less och lämnade "sörlänningen" själv vid ån. Han skulle testa på ett annat ställe, där han fiskat otaliga gånger utan ordentliga napp men på en forsnacke som han alltid gillat. Nu, i år, var det dessutom betydligt mer vatten än tidigare år så han trodde att det kanske skulle finnas chans på lite större öring nu, kanske ändå upp mot kilot....

Vi önskade honom lycka till och åkte hem till sängen. Precis när vi höll på att somna hörde jag att mobilen pep på nedervåningen....
- Vad är det nu då, undrade gumman?
- Det är säkert Thomas som fått en fisk, sa jag men jag orkade inte gå ner och kolla. Jag får säkert veta vad det var i morgon, tänkte jag och vände mig för att somna om.

Då pep telefonen igen. Fan också, jag måste nog kolla vad det är, det kan ju vara något viktigt. Jag gick ner och kollade det första meddelandet:
- "Dax att vakna skickar strax en bild".

Skulle precis till att kolla på nästa meddelande när telefonen ringde:
- Den är stor som fan, omkring 70 centimeter! Jag kommer till er så får ni se!

70 CENTIMETER!
Det var det jävligaste, vi som skojat om hur kul det skulle vara att få en på 1 kilo. Nu blev jag klarvaken, och letade fram kameran. Men vågen, var hade jag den? Ner i källaren, leta, leta, leta. Hittade vågen, stendöd, tom på batterier. Upp ur källaren, leta batterier, skruva isär vågen, byta batterier, testa. Jo, vågen funkade och precis då svängde bilen in på gården.

Jag och gumman gick ut och en "aning" uppspelt "sörlänning" studsade ut ur bilen och började berätta:
- Den högg precis när ni åkt, allra längst ut på forsnacken och Gud vad jag önskade att ni varit kvar och hjälpt mig med håvningen.

Han hade tunn tafs och tordes inte pressa alltför hårt men efter ungefär 45 minuter hade han fått fisken in mot fötterna så att han kunde håva den. Där ensam i mörkret var han på väg att skrika ut euforin men tänkte att det nog kunde missförstås och han ville inte ha dit några livräddare.

Fisken låg nu i en liten ICA-kasse i bagagen och den var helt enkelt groteskt stor. Att det överhuvudtaget skulle kunna simma så stora fiskar i den lilla ån hade jag aldrig ens kunnat fantisera om.

Vägning och mätning visade på 73cm och 3,96kilo.

Voine, voine.......


Thomas, med jätteöringen! Grattis!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-07-30 20:55   mathog
Det var en riktigt fin öring. Gratta sörmlänningen :)
 
Svar 2010-07-30 20:56   peter1969
Det ska jag göra!
 
2010-07-30 21:07   BeatriceK
Wow vilken firre. Så det blev öringsmiddag dagen efter?
 
Svar 2010-07-30 22:34   peter1969
Jag tror att han fick lite beslutsångest hur han skulle göra med fisken så den ligger nog i frysen ännu.
 
2010-07-30 21:20   Minnatur
Ursäkta men... "Satan vilken fisk" ojojoj nu måste jag knyta på något på tafsen och sticka iväg ut... TACK
 
Svar 2010-07-30 22:35   peter1969
Ja, ungefär samma reaktion fick jag. Tur att jag bara har 5 minuter körtid till Skäppträskån. Det blir nog till att testa lite oftare hädanefter....
 
2010-08-04 09:23   mathog
En gammal vän ringde häromdagen och berättade om sin fiskeresa till Lofoten. Sonen hade fått en hälleflundra på 190 kg.

http://www.xn--hgman-jua.se/2010/friluftsliv/allmant/fiske/ett-riktigt-monster-till-halleflundra/
 
Svar 2010-08-04 12:18   peter1969
Hur får man egentligen upp så stora fiskar?
 
2010-08-04 18:19   Öhrnell
Vilket sjömonster! Och vilken osannolik fiskehistoria att han faktiskt lyckades få upp fisken så att han kunde visa att han inte bara ljög om den storöring han fått på kroken!
Men jag ska nog visa dig motsatsen till den här öringen så fort jag får lite tid över...
 
Svar 2010-08-05 08:45   peter1969
Visst har du semester ännu?
Då har du väl tid?
Upp till bevis!
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.