Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Höft-/avbärarbältet klart!

Nja, det var väl egentligen klart för ett bra tag sen men jag har varit rätt så slö med bloggandet. Känns nästan lite skämmigt när jag för bara ett par månader sedan bar er andra att blogga mer så att jag skulle få lite intressant läsning.

Nåja, jag får väl försöka bättra mig och komma igång med bloggandet igen.

Så här blev det i alla fall:

Jag har gjort ett liknande tidigare men den här gången gjorde jag lite stabilare infästning för den ensamma "bärremmen". I den fäster jag själva ramen till ryggsäcken alternativt pulkan när jag drar pulkan. Jag har stansat in 2 öljetter så att jag kan både bära ryggsäck och dra pulka på samma bälte. Hur det kommer att kännas i praktiken återstår att se men jag tror att det kommer att funka. Pulkan är ju bara en vanlig barnplastpulka så det rör sig ju inte om några tyngre laster.

Själva stoppningen består av ett rätt så tjockt liggunderlag som jag stansat hål i för att det ska bli lite luftigare. Tyget är från en gammal tältväv, samma väv som jag använt till pulköverdraget i ett tidigare blogginlägg.

Nu återstår själva testandet men än så länge är det alltför lite snö där jag bor. På sjöarna går det i och för sig att åka men i skogen är det alldeles för knöligt för att man ska vilja dra en pulka.

Nu hoppas jag alltså på lite snö så att jag får ut och dra lite pulka. Last till pulkan är nog inget större problem att hitta, jag har åtminstone 2 barn som gärna ställer upp.....

Kyla
Förutom snö hoppas jag gärna på lite bister kyla till i morgon natt. Då ska jag testa lite vinterutstyr till hängmattan. Största kruxet med hängmatta och kyla är isoleringen på undersidan. Det allra bästa i form av isolering OCH viktbesparing är en underquilt med dunfyllning men dessa är, i mitt tycke, svindyra. Då får det bli andra lösningar vilket jag ska testa i morgon natt.

Eftersom min bättre hälft även är same så har hon gratis tillgång till renskinn vilket blir det jag tänkt använda som isolering. Renskinnen får då ligga i hängmattan ungefär som om man skulle använt ett liggunderlag. Fördelen med renskinn kontra liggunderlag är flera.
1. Det är bredare
2. Det är varmare
3. Det rör sig inte lika lätt som ett liggunderlag

Nackdelen är ju naturligtvis vikt och packvolym och det är där pulkan kommer in. Tunga skrymmande saker såsom renskinn, yxa, eventuell isborr, vintersovsäck får ta plats i pulkan så får resten av grejerna plats i ryggan.

När jag ska hinna på vintertur återstår att se men någon helg under vårvintern hoppas jag få tid till att åka ut i skogen på en "riktig" skogstur. Den här tiden på året är det knappast aktuellt i och med att det bara är dagsljus ett par timmar mitt på dagen. Är man då själv blir kvällarna vääääldigt långa. I och för sig kan man ju elda och sova så det kanske blir åtminstone en kortare tur under midvintern. Den som lever får se!

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-12-02 22:46   Minnatur
Härligt med vintertur... Hoppas att du får vargavinter till testet av hängmattan...
 
Svar 2010-12-03 13:24   peter1969
Det ser ut att kunna närma sig minus 20 i alla fall. Återkommer med bilder och text under helgen. Om jag överlever vill säga:)
 
2010-12-03 22:25   Thomas Traneving
Härligt att du e tbx Peter! Även jag har drabbats av stick, virk o sy feber /H
 
2010-12-13 22:11   BrittMarie
Har du prövat att dra pulkan än? HUR drar du den, gjort egna skaklar också? För det funkar väl inte med snöret som sitter i från början. Är lite nyfiken på den här budgetvarianten ifall jag ska ut på fler vinterövningar som kräver lite mer packning än kaffetermos och extratröja...
 
Svar 2010-12-14 06:02   peter1969
Jodå, förra vintern drog jag en hel del men den här vintern har jag inte varit ute än. Vi har faktiskt så lite snö att det inte är roligt att åka skidor än. Det är alldeles för knöligt.

Jag hade skaklar på den från början men eftersom pulkan är så liten är det stor risk att pulkan lägger sig på sidan, speciellt i skogsterräng, så därför tog jag bort skaklarna och ersatte dom med ett enkelt snöre. Det blir då mycket lättare att få pulkan på rätt köl igen när den lagt sig på sidan. Jag ska göra om pulkan lite i vinter bla dragsnöret där jag ska fästa lite gummilina så att det blir mjukare drag.
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.