Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Fjällvandring med barnen

I förra veckan blev det en kortare tur till fjällen med barnen. Turen gick till Arjeplogsfjällen, närmare bestämt i närheten av sjön Kouletisjaure, ett par km från norska gränsen. Vi gick inte så himla långt mest tack vare att det var ganska gott om dvärgbjörk och lågt vide och det passade inte riktigt för min yngsta dotter Nadja som har lite för korta ben.

Efter ungefär 2km kom vi fram till en liten bäck och Elias tyckte att det var en lämplig plats att tälta på och bättre plats får man leta länge efter i fjällen. En lagom djup bäck med grus- och sandbotten och en stor slät gräsplätt i anslutning till bäcken. Där fick tältplatsen lov att bli.

Innan vi skulle åka till fjälls undrade Elias vad det var för vits att åka dit när det inte gick att spela tv-spel men när han varit en kort stund vid bäcken tyckte han att vi kunde flytta dit för gott. Barn är föränderliga!

Vi slog upp tältet vid strandkanten och började laga mat medan barnen lekte vid vattnet. Det strömmade alldeles lagom fort dvs vi behövde inte vara rädd för att någon skulle drunkna och dom kunde skicka iväg träbitar och blommor som båtar.

Under matlagning dök det upp en helikopter vid en av de närmaste fjälltopparna. Den försvann och kom tillbaka igen ett par gånger och helt plötsligt började det välla ner renar från fjället. Vi hade hamnat mitt i rendrivning för kalvmärkning! Vi hade dock tur för renarna skulle inte rakt mot oss utan dom gick i en vid båge runt oss. Vi fick sitta och titta på skådespelet i nästan en timme och även om vi är vana vid renar (sambon är lapp) så var det lite speciellt att se renarna komma vällande nerför fjällsluttningen.

Efter maten blev det tom en stunds badande för barnen, dock bara för benen eftersom det inte var direkt badtemperatur i vattnet. Men roligt hade dom i alla fall. Jag och sambon kunde sitta på stranden i lugn och ro och hålla kollen.

Det blev en tidig kväll eftersom de flesta var trötta både efter resan och den långa (!) vandringen. Lite trångt blev det med 5 personer i tältet men det gick att sova i alla fall.

Dagen efter blev det lite tävlingar i bäcken med allehanda flytande ting. Snabbast gick det med blommor även om det inte var förutbestämt vem eller vad som skulle vinna eftersom flytetygen kunde fastna lite varstans i den grunda bäcken.

Mitt på dagen packade vi ihop och gick tillbaks till bilen. Det kändes som en lagom tur både vandringsmässigt och tidsmässigt. Ingen behövde slita och ingen hann bli less. På så sätt kanske vi kan göra detta fler gånger, vilket jag ju naturligtvis hoppas på.

På tillbakavägen följde vi i slutet en stig men där var videriset ännu högre så där hade vi alla svårt att ta oss fram. Det verkade inte vara många som gick åt det hållet numera, de flesta fjällvandrare går nog norrut från Kouletisjaure medan vi gick söderut. Stora stenblock från istiden fanns det också gott om.

 Tack till min bror som lånade ut sin kamera till sin klantige lillebror!

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-07-17 10:59   thegedd
En härlig tur verkar det som, nu längtar jag upp, snart så......
 
2008-07-17 13:15   Öhrnell
Ja, hur har det gått med kameran egentligen? Det måste ha varit väldigt spännande att få se renarna komma vällandes. Har du inga bilder på dem också?
 
2008-07-17 21:31   Annicas fjällängtan
Det var väl en helt perfekt tur.! Get gäller ju att inte pröva dom så hårt att de blir avskräckta, dom som har så små ben. Ja och en bäck är ju en aldirg sinande ström av ldeer till lek för ett barn .Kommer ihåg en tur där vi syannade vid en bäckravin en lunch som blev nästa en hel dag när barnen var små
Det är ju en enorm syn att se en renhjord flyta fram över ett fjäll .Jag har varit gift med en lapp och fått uppleva det några gånger. Känns som en egen naturkraft.
Till veckan blir det Padjelanta för mig och min son som nu är 15 och lekte vid bäcken för så där 13 år sedan.
 
2008-07-21 13:05   BrittMarie
Man måste ju inte gå jättelångt för det ska bli en bra tur! Ni verkar ha haft det riktigt bra.
Visst är det fint att se en hel flock med renar, den liksom "rinner" utmed fjällslutningen!
 
2008-07-21 23:08   brigas
Perfekt sätt att börja att fjällindoktrinera ungdomen.Mycket kul och spännande på kort vandring,och så skönt när de glömmer dessa spel för verkliga upplevelser.
 
2008-07-22 23:37   Humran
Vad härligt det låter! Och åh, vad jag avundas er som kan göra en kortare tur till fjällen. Från Lund blir inga turer till fjällen korta...
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.