Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


En lycklig man!

I kväll har jag sett något jag sett något jag aldrig sett förr.

Det började med att jag skulle ta en timmes kvällspromenad. Igår hade jag ju hittat en längre slinga att gå så nu gick jag istället åt ett annat håll för att försöka hitta en lite kortare slinga.

En halv kilometer hemifrån finns en gammal traktorväg som jag brukar följa en bit när jag är ute på lingon- och blåbärsjakt så jag började gå efter den. När jag kommit längst in efter den vägen kom jag till ett brant och torrt hygge. Jag följde hygget uppåt och kom ganska snart upp till toppen av hygget. Pustade ut ett tag och begrundade utsikten som var rätt så fin ut över sjön. Efter en stund började jag leta en väg därifrån och gick längs den övre kanten av hygget.

Ganska snart insåg jag att det blev risigt och började se mig om efter ett bättre vägval och hittade ett sådant uppåt mot toppen av backen. Sagt och gjort, jag gjorde en snabb 90-gradare och började stolpa iväg uppåt igen.

Helt plötsligt studsade det iväg en räv framför fötterna på mig. Räven hade en sagolik fart där den pinnade på uppför backen och in bland träna. Lika snabbt som den kom var den borta.

- Häftigt, en räv, blev den första tanken.

- Var kom den ifrån, blev den andra tanken.

- Mysko uppförande av räven, blev den tredje tanken.

- Hmm, det är nåt som inte stämmer, blev den fjärde tanken.

Jag började se mig omkring och ett tiotal meter till höger om mig var det en rotvälta som fångade min uppmärksamhet. Jag gick fram till rotvältan och därinne bland rötterna låg det 4 små rävungar och gnydde. Det blev en väldigt snabb titt eftersom jag insåg att jag var på fel plats. I mitt tycke såg dom både nakna och blinda ut men eftersom det blev lite bråttom är jag inte helt säker.

Efter att ha tittat färdigt, backade jag därifrån, gick en stor runda runt rotvältan och spatserade därifrån. Under tiden jag gick pratade jag högljutt så att rävmamman inte skulle behöva vara osäker på vart jag var på väg.

Jag hoppas att rävmamman inte blev alltför störd av mitt uppdykande och att hon snabbt kom tillbaks till ungarna.

Aldrig någonsin har jag stött på ett rävgryt och aldrig har jag sett så små rävungar. För ett par år sen hade vi en rävmamma som placerat ut sina ungar i närheten av vårt hus men det var innan vi skaffade katter. Dom här rävungarna bor bara 25 minuters promenad hemifrån men på ett sånt ställe att dom garanterat borde få vara ifred.

Naturligtvis hade jag inte kameran med mig. Funderar på att skaffa en liten digitalkamera som man alltid kan bära med sig. Skulle ha varit bra att ha en sån i kväll.

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-05-12 22:08   seobserver
I värens tid får man fina små upplevelser.....tack för att du delade med dig.
 
2009-05-12 23:08   Öhrnell
Du Peter - mobiltelefon med kamera i är inte så dumt! Lätt att ha i fickan också. Men vilken upplevelse att få se rävungar!
 
2009-05-13 07:10   brigas
De lär bjuda på fina upplevelser framöver,för nog kommer du väl att gå det igen?!Nyfikna små rävungar är jätteroliga.
 
2009-05-13 07:13   Håkan Friberg
Nej, något sådant har jag aldrig sett. Grattis!
 
2009-05-13 08:34   peter1969
Jo, jag är rätt så intresserad av att gå dit igen men jag vet inte riktigt hur länge jag ska vänta. Som dom ser ut nu är dom ju inte så värst spännande att titta på. När dom är såpass stora att dom kryper ut ur idet är dom ju betydligt roligare att se på.
 
2009-05-13 10:54   Thomas Traneving
Gå dit igen om en vecka.
Kan bli en intressant blogg om du följer rävhonan och hennes ungar med bilder, vecka för vecka.......
 
2009-05-13 15:22   Karin Hofvander
Jag instämmer i kören; grattis, till ett stort vardagsäventyr! :-)
Och kan du, utan att störa, så vore det ju häftigt att få följa dem i bloggen.
 
2009-05-13 16:13   thegedd
Intressant möte, helt klart - väntar på bilder ?
 
2009-05-13 18:47   BrittMarie
Vilken upplevelse!
Jag skulle nog inte kunna låta bli att smyga dit igen...med kamera!
 
2009-05-13 19:58   enils
Om det bara var en rotvälta där dom var är dom troligen inte kvar nu.
 
2009-05-13 21:54   anjoua
Hej
Vilken rolig upplevelse..va härligt att ha naturen så närainpå. Hoppas du får se ungarna ute igen men jag tror tyvärr att rävmamman kommer flytta sina ungar nu när hon blev "påkommen" :-) Väntar med spänning att få höra mer om det här....
 
2009-05-15 14:09   Strykarräven
Ja, en liten kamera är guld värd. Rävungar är så söta att man blir tårögd.
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.