Berättelser, tankar och betraktelser omkring friluftsliv, äventyr och natur...

Jag är en friluftstörstande storstadsbo. Som nu fyllt 40 år och bestämt sig för att aldrig sluta leka äventyrare...

Har en blogg här på sidan
http://www.utsidan.se/blogs/minnatur/index.htm

Användarnamn: Minnatur

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Paddling, Foto, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Jag trodde aldrig jag skulle säga det... Jag sov riktigt gott i naturen!!!

Jag är en man som inte i onödan byter utrustning, speciellt inte till dyr onödig sådan. När jag den senaste tiden har sett Ola Skinnarmo göra reklam för ett liggunderlag har det känts aningen krystat. Skulle HAN, extremutövaren, bry sig annat än att tillfredställa sina sponsorer. Skulle en produkt verkligen kunna vara så bra som han säger?!

Efter att ha träffat en god vän som jag delat ett års friluftsutbildning med, och fått förklarat för mig att Ola använde detta märke innan det blev stort i Friluftsbutikerna, ändrade jag anfallsvinkel.

Från att ha tänkt..

- Jag har ju ett fantastikst upplåsbart liggunderlag från Thermarest, vad kan vara bättre än det.

Ändrade jag till...

- Okej, jag börja bli lite äldre och har rätt att sova ordentilgt i mitt tält och därmed få ett piggt friluftsutövande. Om det finns en så fantastisk produkt borde jag också ha rätt att få använda en.

När jag kom över ett exemplar av Exped Synmat 7 pump DLX till inköpspris slog jag till. Det kändes aningen slösaktigt då jag har ett väl fungerande Therm-a-rest ProLite 4 (680g) som har kamperat med mig under ett flertal år. När jag skaffade det beskrevs liggunderlaget som en revolution i sovegenskaper, jag upplevde aldrig riktigt det. Jag tycker att det fungerade väl men gav mig aldrig den riktiga sovkomforten. Många nätter har jag vridit och vänt på mig och vaknat med känning i ryggslut och axlar. Att sova på sidan har aldrig riktigt fungerat.

NU TILL REVULUTIONEN. Jag var ute på en paddeltur i helgen då jag invigde mitt nya liggunderlag från Exped... Snacka om sovkomfort. Det var som att ligga i en säng. Aldrig har jag sovit bättre i ett tält. Att ligga på sidan gick lika bra som at sova på rygg. Inte en tillstymmelse av underlaget petade på min kropp. Den smarta kuddlösningen gjorde att, med påsen knuten i öglorna och min tunna dunjacka som fyllning sov jag som med en vanlig dunkudde... (till på köpet är pumpen integrerad i mattan och lätt att pumpa upp...)

Det fantastiska sovmiraklet, vänd på liggunderlaget och tryck med båda händerna på det gråa området och det pumpas upp!

Madrass och kuddfodral. Är du lång kan du ha kudden som på bilden. Jag vek in min under madrassen och fick på så sätt en större kudde...

Smart infästning för fodralet som blir örngott...

Jag är INTE på något sätt sponsrad av ett företag för att skriva detta inlägg, däremot delar jag gärna med mig av tips som kan leda till ett bättre och skönare friluftsliv. DETTA ÄR DEFINITIVT ETT!!!

WOW!

Vikten (1085g) för att bära med sig detta liggunderlag överglänses av det faktum att jag vaknar utvilad och pigg efter fantastisk sömn...

Glad och totalt utvilad efter en underbar natt. Kuddens fyllning sitter nu på kroppen :-)

Njut av Naturen i sommar!!!

Joakim

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-05-23 19:51   Knåp
Det är nog definitivt värt både vikt och pengar om det kan få en att fortsätta med friluftslivet några år till. Kroppen är tyvärr inte den samma vid 40 som när man var 20.
 
Svar 2011-05-23 20:20   Minnatur
Så sant, så sant!
 
2011-05-24 11:54   Thomas Traneving
När man passerat sova-gott-i-vilken-vilket-eller-varsom-åldern så är ett bra liggunderlag guld värt. Hur funkade det att få ur luften ur liggunderlaget? Var det lika lätt som att fylla det med luft?
Var paddlade du i helgen?
/H
 
Svar 2011-05-24 12:20   Minnatur
Det magiska är att man öppnar en plugg och 15 sek senare ligger liggunderlaget prydligt i sin lilla påse... MAGISKT!

Jag paddlade och fiskade i Bergslagen vid sjön Grängen... det kommer en berättelse om detta inom kort, med en film och allt! :-)
 
2011-05-25 10:48   peter1969
Men hängmatta då? Det är ju ännu skönare.......
 
Svar 2011-05-25 21:39   Minnatur
När jag "backpackade" ensam i Asien för x antal år sedan var det en av de viktigaste persedlarna i min packning. Jag hängde upp mattan mellan två palmer lite var stans och sov gott.
Nu mer är jag inte helt förtjust i hängmattesovandet och i de nordligaste delarna av Sverige, dit min nästa tripp går, är det si och så med fästpunkter... :-)
 
2011-05-25 11:28   jarbring
Jag kan inte annat än att hålla med. Jag älskar min synmat 7 DLX. Det tar lite längre tid att blås upp men helt klart värt att sova bra.
 
Svar 2011-05-25 21:41   Minnatur
Ja, lite längre tid tar det men det är inga "eoner" av tid... ca minuten tog det för mig...! :-)

Tack för kommentaren!
 
2011-06-16 10:53   avslutad150402
Jag har själv ett liggunderlag från Exped fast i dunvariant (downmat 7). En tyngre variant av liggunderlag men ack så bekvämt!
 
Svar 2011-06-16 12:19   Minnatur
Visst är det bekvämt... Nästa läge blir att bära med sig en "HÄSTEN" ut på fjället :-)
 
2011-08-14 18:28   Bjärv-Anders
Köpte ett liggunderlag, typ luftmadrass - fabr Exped Airmat Basic, 75 mm tjockt. Vilken lycka! Theraresten var nog bra men på berghällarna i Bohuslän var även det väl hårt. Men nu funkar det igen alltså. Lite enklare variant (och billigare) där man blåser in luften och rullar ut den - helfunkis.
 
Svar 2011-08-14 23:26   Minnatur
Härligt... jag har använt mitt flitigt i sommar... Inte en dålig sömnnatt!!!
 
2011-10-25 17:44   niklaz
Jag är också kanonnöjd med sovandet på ett Exped Downmat 7 men nog var det riktiga glädjesiffror på uppblåsning och hoppackning? 1 minut att blåsa upp och 15 sekunder att tömma och packa ihop kan inte vara möjligt :) Måste fasen klocka för jag blir faktiskt lite less på turer när man ska pumpa och packa ihop varje dag. En annan klar nackdel är ju att det endast går att sova på, finns inte på kartan att jag orkar pumpa upp endast för en fikarast. Där är vanlig cellgummi överlägset. Återkommmer nog med siffror om jag kommer ihåg.

Edit: Jo, det är ruskigt skönt men jag skulle nog tippa på fem minuter för ibland känns det som en evighet. Mitt första Downmat 7 började dessutom läcka på större delen av ovansidan, måste ha handlat om 100+ hål (såpade ytan i badkaret och underlaget byttes utan frågor). Jag klarade Sarekturen precis innan utan malörer men det skulle vara katastrof att få ligga en vecka på marken så jag tar nog med ett kort skumgummiunderlag på långturer. Jag är fortfarande positiv dock :)
 
Svar 2011-10-25 22:59   Minnatur
Niklas,
jag klockade inte tiden utan beskriver mer den känsla jag hade av liggunderlaget. Om det tog 1 eller 2 minuter att blåsa upp var av mindre vikt för mig. Att tömma det tar inte 15 sek om du skall få in den i påsen, men knappast över minuten, vilket för mig är ohyggligt snabbt med tanke på den sovkomfort det ger...
 
2011-12-21 22:23   skogsbaronen
Ja det är underbart skönt.
Jag gjorde dock misstaget att blåsa upp det alldeles för löst. Jag hade läst att det bästa var att pumpa så att man svävade endast någon centimeter ovanför marken när man låg i fosterställning.
Sagt och gjort, vilket ledde till en väldigt trött rygg på morgonen.

Det blev betydligt skönare när jag pumpa de litet extra =)
 
Svar 2011-12-21 23:52   Minnatur
Jag tycker att man skall pumpa den relativt fast men inte hård... Man vill ju liksom sjunka in lite i madrassen...
 

Läs mer i bloggen

Världsrekord kanske???

Jag var ute i helgen, i Stockholms ytterskärgård, för en stunds fiske med övernattning. Turen bjöd på många höjdpunkter, inte minst den att få studsa fram i 40 knop på vågorna, men också stilla natur och möte med inte mindre än 6 st Havsörnar.. Om detta kommer en längre berättelse senare men nu till det märkligaste....

Jag hävdar att jag mycket möjligt är ny rekordinnehavare av titeln "Världens minsta fisk på stort skeddrag"....! Kan man ha rekord i minsta fisk????

Behöver hjälp med denna undran!

I slutet av Juli var jag och familjen ett par dagar på Västkusten, närmare bestämt på Smögen. Under en kvällsvandring ute på klipporna hörde jag ett envetet surrande och plötsligt landar en 5 kronor stor skalbagge på mig. Jag knäppte bort den och den flög en liten båge och landade åter på mig. Detta upprepades ungefär 10 gånger innan jag lyckades lura den...Baggen var lite väl närgången tycker jag. Kameran fanns med och uslingen lyckades fångas på bild... Nu undrar jag om någon vet vad detta är för insekt...

Svaret på bildfrågan är...

...svaret är SKRÄDDARE, mycket riktigt... Skulle jag fråga någon av mina 500 Facebookvänner i mediabranschen samma fråga skulle svaret inte vara självklart... Men ni är ju och andra sidan naturvänner...

Jag tycker det är häftigt att de tunna benen skapar en sådan ytspänning, visste inte det själv...


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.