Bloggar > Det fria livet

Det fria livet

Eriks utflykter och äventyr

Gör filmer av dina utflykter och äventyr

Jag gillar att titta på folks utefilmer på nätet, och även att filma själv. Den som har läst nåt av mina tidigare blogginlägg har nog märkt att jag ofta har en film från mina turer. Jag vill uppmuntra folk att filma själva, och att göra mer av det än bara enstaka klipp. Här följer en liten sammanfattning av mina egna erfarenheter, kanske något tips, från en glad amatör till en annan.

Jag ska dock börja med att säga att det är ganska mycket jobb med att filma, och nog kräver att man har ett visst intresse för filmning rent allmänt för att det verkligen ska bli av. Men det är kul när man på allvar ger sig in i det. Och skildringar i rörlig bild blir ju så mycket mer levande jämfört med stillbilder.

Kajakfilm i vardande

___

1. Kameran

Själv har jag en liten dedikerad videokamera, oftast i en ficka på jackan att snabbt kunna rycka fram när det händer nåt intressant. Bildstabilisering och tillräckligt zoomomfång vill jag absolut ha. När björnen visar sig vill jag att den syns i bild, och utan att vibrera!

Exakt vilken kamera man använder har förstås mindre betydelse. Det viktiga är att den tillåter en att filma på det sätt man vill. Den bästa kameran är den man har med sig, som det brukar heta.

För att det verkligen ska bli en film i slutändan så bör den dock vara smidig och lättanvänd - bara att dra fram och filma direkt i handen, omedelbart när det händer nåt av intresse. Ju mer krångel desto mindre film kanske man kan säga.

2. Planera

Tänk igenom hemma vad du vill visa med filmen. Det underlättar filmandet om man vet i förväg varför man filmar. Det vanliga är förstås ett kronologiskt berättande från start till mål. Men man bör ändå ha en hum om vilken typ av känsla och stämning man vill skapa. Detta påverkar val av motiv och innehåll, hur man hanterar kameran och en del annat. Det gör det också lättare att vara konsekvent och inte byta stil mitt i allt.

3. Filma

Filma allt som kan vara av intresse, både av landskapsvyer och närbilder. Filma mycket! Jag bedömer själv att jag använder kanske 15% av det filmade materialet i den färdiga filmen. Ju mer material man har att välja på desto större möjligheter har man sedan att klippa ihop en bra film, kort sagt.

Jag filmar huvudsakligen handhållet, men någon typ av stativ behövs ändå ibland. Det ger också tyvärr lite extra vikt. När jag vill hålla nere vikten maximalt har jag endast ett litet stativhuvud med mig som jag trär på nån lämplig kvist som jag kapar till och sticker i marken. Funkar förvånansvärt bra.

Kameran på mitt "naturstativ". Kameran jag använder heter Panasonic HC-V700, en numera utgången modell.

___

4. Redigera

Om filmandet är grovarbetet så är det i redigeringen som filmen blir till. Det är väldigt tillfredställande att se filmen växa fram, men redigering är också så mycket svårare än att filma, eftersom den idé som man hade från början verkligen ställs på sin spets.

Kombinera landskap med närbilder, tystnad med ljud, stillhet med rörelse. Variation skapar intresse. Låt naturljudet ligga kvar även om kvaliteten upplevs som mindre bra. Naturljudet bidrar i högsta grad till att ge filmen liv.

5. Musik

Om du vill använda musik, gör det med måtta och där det verkligen tillför något, t ex för att förstärka en viss stämning i en viss sekvens. Och tänker du publicera filmen på Nätet (eller nån annan stans) så använd då bara musik som du har rätt till. Inte minst Youtube skannar igenom allt material i uppladdningsprocessen, och upptäcker utan undantag allt som är upphovsrättskyddat. Du kan då få ljudet, eller hela din film raderad om det vill sig illa.

6. Slutord

Dom bästa filmerna är dom med en intressant berättelse. Den rent tekniska kvaliteten kommer tvåa. Gärna vackra, välkomponerade sekvenser, men det räddar inte en ointressant berättelse. En bra berättelse förlåter dock det mesta av taskig teknik.

Jag bifogar förstås en länk till min senaste filmskapelse, en utflykt till Trollforsen i Piteälven i början av april:

https://youtu.be/w7Qd_Nea-FM

(Ni får nöja er med en länk då jag fortfarande inte lyckats klura ut hur man infogar videos direkt i bloggen)

/EN

Postat 2016-04-23 21:24 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tarradalen, vårvintertur Placerad på karta

Mot slutet av påsklovsveckan såg det ut att bli kallare och mer stabilt väder. Jag packade i ordning grejorna som nu legat framme i över en vecka i väntan på rätt tillfälle. Målet var "Porten till Sarek", nedre Rapadalen via Tjaktjajaure. Men vägen vidare upp från Seitevaredammen såg ut så här:

"Bilar som trafikerar/blockerar/försämrar framkomlighet polisanmäls och faktureras väntetid med 1100 kr/timme." Det är lugnt, jag väljer en annan väg!

___

Vägen avstängd pga vårflytt av renar med lastbil. Nåväl, jag hade även planer på en tur till Tarradalen, så det blev anledning att damma av den turen och köra till Kvikkjokk i stället.

Det har ju varit varmt för årstiden, men skulle bli kallare de närmsta dagarna. Över Kvikkjokksdeltat sjöng de vallningsfria skidorna mot frusen snö och is. Bitvis var det ganska blött. Men behagligt att ha ett fast underlag och bra glid!

Kaskaivo ständigt i blickfånget över Kvikkjokksdeltat.

___

Solen sken, och skulle fortsätta göra så under hela den fyra dygn långa turen. Vid Vallebäcken gjorde jag läger. Vatten rann öppet på många ställen, vilket förenklar tillvaron och ökar trivseln avsevärt.

Lägerplats vid Vallebäckens utlopp i Tarraälven. Trevligt att kunna sitta på bar backe!

___

Nästa dag fortsatte upp till Njunjes. Det är nästan löjligt enkelt att färdas på vintern när föret är hårt och fint. Det tog mig inte många timmar, men så avnjöt jag också en närmare tre timmar lång lunch med korvgrillning vid Tarraälven.

Vattnet i Tarraälven går mestadels i dagen och är lätt att få tag i - en ovärdelig tillgång under en vinterfärd!

___

En kilometer uppströms Njunjesstugan satte jag nästa läger, i skogen mitt mellan björk och gran.

Lägerplats invid Tarraätno, mellan björk och gran.

___

Vila i solen, middag och lägerpyssel. Mycket tid går åt till allt pyssel som måste fixas och göras. Så mycket mer på vintern än på sommarn, även om skaren denna gång underlättade tillvaron oerhört!

Tarraure med Staika i bakgrunden.

___

Samma läger använde jag i två nätter. Ett mål med turen var ett besök vid offerplatsen Passeuksa under Rungatjåkkå. Passeuksa - heliga dörren, en mycket sevärd plats efter lite klättring uppför sluttningen från Tarraätno.

Passeuksa, något hotfullt inramad av några hundra ton is. Den ovärdige besökaren kan få sitt abrupta slut.

___

Nedströms Tarraälven gick det av naturliga skäl ännu lite fortare, och jag slog mitt sista läger för resan inne i raststugan vid båtlänningen till Padjelantaleden.

Njunjes på nedfärden.

___

Jag vill passa på att tacka vädret för den härliga turen! Skillnaden mellan njutning och lidande kan verkligen vara hårfin på en vintertur, beroende på vilket väder man får.

Varje morgon i björkskogen vaknade jag till dalripespelet, som började tidigt i gryningen. Ett trivsamt läte att starta dagen med! I övrigt för den fågelintresserade läsaren så såg jag många bändelkorsnäbbar, enstaka mindre korsnäbbar, mängder av gråsiskor, en spelande sparvuggla, en trummande tretåig hackspett, ett par tallbitar, två fjällripor i rasbranten under Njunjesvare, tre strömstarar, ett par havsörnar och en kungsörn. Även en mink rörde sig längs Tarraälven vid Njunjes, samt spår av utter.

Hela färden finns även denna gång att beskåda i videoformat:

https://youtu.be/lX_FrlIorHI

/EN

Postat 2016-04-04 18:43 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera