Bloggar > Det fria livet > Gör filmer av dina ...

Det fria livet

Eriks utflykter och äventyr

Gör filmer av dina utflykter och äventyr

Jag gillar att titta på folks utefilmer på nätet, och även att filma själv. Den som har läst nåt av mina tidigare blogginlägg har nog märkt att jag ofta har en film från mina turer. Jag vill uppmuntra folk att filma själva, och att göra mer av det än bara enstaka klipp. Här följer en liten sammanfattning av mina egna erfarenheter, kanske något tips, från en glad amatör till en annan.

Jag ska dock börja med att säga att det är ganska mycket jobb med att filma, och nog kräver att man har ett visst intresse för filmning rent allmänt för att det verkligen ska bli av. Men det är kul när man på allvar ger sig in i det. Och skildringar i rörlig bild blir ju så mycket mer levande jämfört med stillbilder.

Kajakfilm i vardande

___

1. Kameran

Själv har jag en liten dedikerad videokamera, oftast i en ficka på jackan att snabbt kunna rycka fram när det händer nåt intressant. Bildstabilisering och tillräckligt zoomomfång vill jag absolut ha. När björnen visar sig vill jag att den syns i bild, och utan att vibrera!

Exakt vilken kamera man använder har förstås mindre betydelse. Det viktiga är att den tillåter en att filma på det sätt man vill. Den bästa kameran är den man har med sig, som det brukar heta.

För att det verkligen ska bli en film i slutändan så bör den dock vara smidig och lättanvänd - bara att dra fram och filma direkt i handen, omedelbart när det händer nåt av intresse. Ju mer krångel desto mindre film kanske man kan säga.

2. Planera

Tänk igenom hemma vad du vill visa med filmen. Det underlättar filmandet om man vet i förväg varför man filmar. Det vanliga är förstås ett kronologiskt berättande från start till mål. Men man bör ändå ha en hum om vilken typ av känsla och stämning man vill skapa. Detta påverkar val av motiv och innehåll, hur man hanterar kameran och en del annat. Det gör det också lättare att vara konsekvent och inte byta stil mitt i allt.

3. Filma

Filma allt som kan vara av intresse, både av landskapsvyer och närbilder. Filma mycket! Jag bedömer själv att jag använder kanske 15% av det filmade materialet i den färdiga filmen. Ju mer material man har att välja på desto större möjligheter har man sedan att klippa ihop en bra film, kort sagt.

Jag filmar huvudsakligen handhållet, men någon typ av stativ behövs ändå ibland. Det ger också tyvärr lite extra vikt. När jag vill hålla nere vikten maximalt har jag endast ett litet stativhuvud med mig som jag trär på nån lämplig kvist som jag kapar till och sticker i marken. Funkar förvånansvärt bra.

Kameran på mitt "naturstativ". Kameran jag använder heter Panasonic HC-V700, en numera utgången modell.

___

4. Redigera

Om filmandet är grovarbetet så är det i redigeringen som filmen blir till. Det är väldigt tillfredställande att se filmen växa fram, men redigering är också så mycket svårare än att filma, eftersom den idé som man hade från början verkligen ställs på sin spets.

Kombinera landskap med närbilder, tystnad med ljud, stillhet med rörelse. Variation skapar intresse. Låt naturljudet ligga kvar även om kvaliteten upplevs som mindre bra. Naturljudet bidrar i högsta grad till att ge filmen liv.

5. Musik

Om du vill använda musik, gör det med måtta och där det verkligen tillför något, t ex för att förstärka en viss stämning i en viss sekvens. Och tänker du publicera filmen på Nätet (eller nån annan stans) så använd då bara musik som du har rätt till. Inte minst Youtube skannar igenom allt material i uppladdningsprocessen, och upptäcker utan undantag allt som är upphovsrättskyddat. Du kan då få ljudet, eller hela din film raderad om det vill sig illa.

6. Slutord

Dom bästa filmerna är dom med en intressant berättelse. Den rent tekniska kvaliteten kommer tvåa. Gärna vackra, välkomponerade sekvenser, men det räddar inte en ointressant berättelse. En bra berättelse förlåter dock det mesta av taskig teknik.

Jag bifogar förstås en länk till min senaste filmskapelse, en utflykt till Trollforsen i Piteälven i början av april:

https://youtu.be/w7Qd_Nea-FM

(Ni får nöja er med en länk då jag fortfarande inte lyckats klura ut hur man infogar videos direkt i bloggen)

/EN

Inlagt 2016-04-23 21:24 | Läst 8560 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-04-23 22:10   xtrem
Hade också en Panasonic med massa extra mikrofoner och tungt stativ och jag sålde den för det blev lite för mycket meck med allt.
Nu använder jag en Sony actionkamera som bara väger 72 gram och ett Tamrac stativ på 260 gram som fungerar som både selfiepinne och 3 benstativ, mycket smidigt och kameran har riktigt bra ljud för att vara så liten. Att jag valde Sony var en ren slump då den var till ett bra pris, men nu i efterhand så är jag helt nöjd då kameran inte behöver nåt "dykhus" vid regn m.m. som tar bort massa ljud.
En film med kameran och en på stativet.
https://youtu.be/moCwov8Oi7U
https://youtu.be/Z4CIfk_bQmE
 
Svar 2016-04-24 19:48   scandiaca
Actionkamera har jag funderat på, framför allt när jag är ute och paddlar. Min videokamera har fått sig en del vattenstänk och stryk men rullar märkligt nog på ännu, peppar, peppar... Tack för länkar och tips!
 
2016-04-23 22:47   anna.kristiansson
Vi har också börjat filma lite. Kul att se din film och såg också att du hade gjort fler. Jag använder en liten Olympus Tough och sonen en GoPro och maken försöker klippa ihop så att det inte blir för långdraget. Vi använder fri musik eftersom vi inte har någon vidare ljudkvalitet med bra mikrofoner mm
Här kan du hitta några av våra små skapelser www.naturbilden.se/friluftsfamiljen
/Anna
 
Svar 2016-04-24 19:52   scandiaca
Tack Anna! Ja det finns mycket bra fri musik att använda. Trevliga filmer ni har gjort!
 
2016-04-25 07:45   Fraktal
Som vanligt väl formulerat och intressant.
 
Svar 2016-04-25 20:39   scandiaca
Tack Stefan! Vi får hoppas på bättre väder till fredagsturen
 
2016-04-25 19:59   eribur
Mycket att lära på denna front...bra och enkla tips! Var blir nästa tur?
 
Svar 2016-04-25 20:43   scandiaca
Tack Erik! Som det ser ut resten av våren blir det bara tid för enstaka dagsturer. Jag hoppas få vara ledig i sommar och kunna komma iväg på nåt längre.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus