Bensin med en kokpunkt långt under fryspunkten kräver nog sin vana och övning, gaserna brinner explotionssnabbt. Fotogen med en behagligare kokpunkt får oftast en lugnare förbränningsförlopp.
Energiinnehållet är närmast identiskt. Skillnaden är att fotogenet kräver förvärmningsväska av annat slag. Från T-röd frånrådes å det bestämdaste på en vintertur. Lägg vikten på mat inte bränsle.
Eftersom snö kommer att behöva smältas för att fixa vatten till torrfodret och dryck mm kommer en större kastrull att vara viktig. Snösmältningen går väsentligt fortare om man har vatten i kastrullens botten och kan komprimera snön så gott det nu går. Lock är viktigt liksom köksunderlag så att köket inte sjunker ner i underlaget...Filtrering kan göra bösig snö aptitligare som vatten...
Få lösa delar gör det lättare när bestyren skall skötas med tumvantarna på. Rejäla reglage och bra utformning är viktigare än låg vikt. Vindskydd gräver man lätt i en köksnich. Träna hemma med tummvantarna på i mörker med pannlampa....
Mitt vinterval är MSR GTX medan FMs gamla val Hiker fungerar mycket väl, om än tungt och rejält, men operatörsvänligt. 2,5l kastrullen behövs för snösmältningen och en mindre för matlagningen.
Jag har försökt med mickliga kök som Explorer och andra med lösa delar och pinaler till vänster och höger, i snö har man dem lätt under snön. Obra!
Enkelt och förövat är goda grundvärden. Är det inte tillräckligt kallt öva i skjortärmarna på balkongen med pannlampa och tumvantarna på. Femtonde tändövningen blir det kallt till!
Den förberedde fixar det...
//J